керівник «Укрнафти» Сергій Корецький та бізнесмен Ігор Коломойський /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Компанії
Дата

Держава обʼєднала «націоналізований» бізнес Коломойського вартістю понад $1,2 млрд. Чим відповість колишній мільярдер

керівник «Укрнафти» Сергій Корецький та бізнесмен Ігор Коломойський Фото Колаж Анна Наконечна

Уряд 23 травня передав одну з найбільших газовидобувних компаній «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського і партнерів в управління державної «Укрнафти». Яка мета і які ризики об'єднання активів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Акціонери «Укрнафтобуріння» вважають це безпрецедентним рейдерським захопленням приватної власності, ключову роль в якому відіграють, за даними ЗМІ, Ростислав Шурма [заступник керівника Офісу президента] та його спільник Сергій Корецький [керівник «Укрнафти]», – прокоментували Forbes в пресслужбі «Укрнафтобуріння» передачу компанії в управління «Укрнафти».

«Укрнафтобуріння» – друга за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія країни. В листопаді 2022-го «Укрнафта» теж була відчужена в держвласність у групи «Приват». 

Forbes звернувся з запитом до керівника «Укрнафти» Сергія Корецького, але він відмовився від коментарів. 

Головна цінність «Укрнафтобуріння» – спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів. 

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

До війни Forbes оцінював «Укрнафту», яка є найбільшим українським видобувачем нафти та власником мережі АЗС у понад 500 станцій, майже у $1,5 млрд. Зараз вартість компанії – $748 млн. Частка групи «Приват» – $314 млн.

Чому арештували «Укрнафтобуріння»? /УНІАН

Чому арештували «Укрнафтобуріння»?

Щоб прочитати повністю натисніть «читати більше»

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА.  

Корпоративні права «Укрнафтобуріння» визнані речовими доказами у кримінальному провадженні по справі Сахалінського родовища, йдеться в рішенні суду. 

«Укрнафтобуріння» отримала спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища ще у 2004 році. Проте через низку судових процесів компанія змогла розпочати стабільне нарощування видобутку тільки з 2012-го. 

На той час компанією володіли «Приват», а також наближені до Віктора Януковича бізнесмени та колишні міністри Микола Злочевський та Едуард Ставицький. Після Революції гідності газовий бізнес наближених до Януковича бізнесменів скупив Павло Фукс, писало видання ЕП. Також у 2016-му стало відомо, що частку в компанії має Віталій Хомутиннік.

З 2000-х Сахалінське родовище також розробляли компанії «Сахалінське», «Сіріус-1», та «Голдон Дерік» (з 2017-го – «Іст Юроуп Петролеум»), «Девон» в межах спільної діяльності з державною «Надра України».

За даними слідства, що наведені у рішенні суду, «Надра України» всупереч постанові Кабміну відчужила свої частки в цих угодах приватній «Голдон Дерік». Отже, за висновком слідства, держава втратила Сахалінське нафтогазове родовище та потенційні доходи на сотні мільйонів гривень з видобутку газу. Справа щодо нібито незаконної передачі Сахалінського родовища до приватних компаній була відкрита ще у 2014-му, але активізувалася лише в останні роки.  

До чого тут «Укрнафтобуріння»? Вона єдиний власник спецдозволу на розробку Сахалінського родовища. Тому інші компанії не могли розробляти родовище без договору про спільну діяльність з «Укрнафтобурінням».

У 2012–2019 роках «Укрнафтобуріння» нарощувала видобуток газу найбільшими темпами серед українських компаній. За ці сім років видобуток компанії зріс у сім разів – до понад 700 млн кубометрів. У 2020-2022 роках компанія перестала бурити нові свердловини, а зростання видобутку зупинилось, каже аналітик Expro Consulting Михайло Свищо.

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

Що планує «Укрнафта»

«Укрнафта» як управитель «Укрнафтобуріння» може змінювати менеджмент компанії та інвестувати власні кошти у її розвиток. Після скасування арешту та у разі повернення активу власникам держава повертає актив разом з інвестиціями в нього, каже Павло Бульдович, начальник відділу комунікацій АРМА. 

Частина прибутків «Укрнафтобуріння» буде залишатись на рахунках компанії, а решта — перераховуватись в бюджет. Розподіл цих часток визначатиметься умовами договору, який буде укладено між АРМА та «Укрнафтою». Кошти, що пішли в бюджет, не повертаються власнику після скасування арешту.

У 2023-му «Укрнафтобуріння» планувала збільшити видобуток газу на 30% за рахунок нової свердловини та компресорної станції.

«Укрнафта» ж ставить в пріоритет видобуток нафти. Сахалінське родовище, ліцензія на яке належить «Укрнафтобурінню», має нереалізований потенціал з видобутку нафти, йдеться у листі Корецького до Мінекономіки, яке опублікувала ЕП.

У 2021-му «Укрнафтобуріння» видобула 81 т нафти на Сахалінському родовищі, за даними Expro Consulting. «Укрнафта» планує збільшити видобуток на 14%. 

Це потребуватиме додаткових інвестицій та залучення підрядників, каже Свищо з Expro Consulting. «Укрнафті» належить лише чотири бурових верстати ще радянського виробництва, а «Укрнафтобуріння» взагалі не має власних верстатів. Фінплан «Укрнафти» на 2023 рік досі не затверджений урядом

Проте технічна інтеграція «Укрнафтобуріння» в структуру «Укрнафти» не має викликати проблем. Інфраструктура, по якій газ з Сахалінського родовища йде до газотранспортної системи України належить «Укрнафті», додає Свищо.

Позов в ЄСПЛ та застереження Мінфіну

Свої застереження щодо обʼєднання компаній висловило Міністерство фінансів, йдеться у висновку міністерства, яке опублікував УНІАН.

Мінфін вказує на ризики збитків для держбюджету та на те, що поданий на розгляд уряду фінплан «Укрнафти» не передбачає діяльність з управління активами. Також рішення про передачу активів не було погоджено з Антимонопольним комітетом.

Поспішність прийняття рішення урядом та недотримання всіх процедур юристи акціонерів «Укрнафтобуріння» планують використати на свою користь у судах. «Готуєм позови у міжнародні інстанції, зокрема у Європейський суд з прав людини, а також подано судові позови в Україні та заяви до АМКУ та НАБУ», – повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Також акціонери «Укрнафтобуріння» стежитимуть за діями нового управителя і судитимуться, щоб компенсувати можливі збитки в разі зниження видобутку, продажу газу за неринковими цінами, а також закупівлі матеріалів за завищеними цінами. «Всі збитки будуть у судовому порядку предʼявлені як державі, так і кожному із залучених до рейдерського захоплення осіб», – йдеться у повідомлені.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні