Як культурні відмінності впливають на ведення бізнесу за кордоном /Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney
Категорія
Лідерство
Дата

Культурний шок. Українські компанії вийшли на світові ринки і вперлись у стіну національних культур. Як вони долають цей виклик

Як культурні відмінності впливають на ведення бізнесу за кордоном Фото Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney

О котрій не варто призначати нараду в Хорватії? Чому поляки не люблять занадто швидку доставку? Як справити враження на зустрічі з американським партнером? Звички, традиції та національні особливості впливають на те, як будують бізнес люди в різних країнах світу. Українські підприємці вже вчаться із цим працювати

Хорвати не люблять брати участь у зустрічах, що призначаються на кінець робочого дня. Це лише одна з несподіванок, з якою зіткнулися українські спеціалісти хорватського офісу IT‑компанії ELEKS. Він відкрився у другій половині 2021 року, і тепер там працює понад 100 фахівців – хорватів та українців. 

Попрацювавши руч‑об‑руч із колегами, українці прийшли до голови хорватського офісу Марко Модрусана з неочікуваним фідбеком: колеги неохоче приходять на наради ввечері. Хорвати ж дивувались: «Нам призначають нетермінові, коли після 17:00 – ми так зазвичай не робимо».

Українські компанії дедалі активніше виходять на іноземні ринки. Львівська Intellias лише у 2022‑му відкрила офіси в Польщі, Болгарії, Іспанії, Хорватії, Португалії, в лютому 2023‑го оголосила про вихід на ринок Індії і приглядається до Колумбії. Іноді відмінності від звичайних практик впадають в око з першого дня. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні