Конфісковані банки росіян можуть збанкрутувати під керівництвом АРМА. Чому це загрожує державі мільярдними збитками /Колаж Максим Золоєдов
Категорія
Гроші
Дата

Конфісковані банки росіян можуть збанкрутувати під керівництвом АРМА. Чому це загрожує державі мільярдними збитками

Колаж Максим Золоєдов

Два банки з приватним російським капіталом – Forward Bank та PINbank, що були минулого року передані в управління АРМА – поступово втрачають ліквідність. Ймовірно, найближчим часом НБУ може визнати їх неплатоспроможними та передати до ФГВФО. Чому АРМА виявилося неефективним управителем та чи потенційні банкрутства загрожують державі

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У липні 2022 року суд передав в управління державного Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) акції та київський офіс банку Forward російського бізнесмена Рустама Таріко. За даними слідства, яке клопотало про вилучення активів, кошти, які для Таріко заробляв український банк, могли використовуватися для фінансування дій країни-агресора.

Згодом до АРМА передали акції ще однієї фінустанови з приватним російським капіталом – PINbank, 88,89% акцій якого належать Євгену Гінеру – російському підприємцю та президенту футбольного клубу ЦСКА.

У жовтні НБУ тимчасово позбавив права голосу акціонерів Forward Bank і PINbank. Весь цей час банки працювали як зазвичай. «Передача акцій та будівлі головного офісу АРМА не має жодних наслідків для клієнтів», – коментувала ситуацію пресслужба Forward Bank ще у липні. 

Проте фінансова ситуація в обох банках поступово погіршується. «Якщо подивитися на залишки коштів за даними публічної звітності банків, то у Forward Bank ліквідність погіршується, капітал вже відʼємний», – розповідає топменеджер з банківського ринку, який побажав спілкуватися на умовах анонімності. 

До війни порушення нормативу капіталу було б підставою для НБУ вивести банк з ринку, але під час воєнного стану ці вимоги тимчасово скасовано. Єдиною підставою для виведення банку з ринку може бути втрата ліквідності.

Що буде з російськими банками та чому АРМА бажає позбутися цих активів?

Що всередині Forward і PINbank

Forward і PINbank – порівняно невеликі банки: станом на початок грудня вони займали 44-те та 58-ме місця за розміром активів серед 67 установ у банківській системі.

Forward і PINbank не мають суттєвого впливу на ринок, казав навесні ексголова НБУ Кирило Шевченко в інтерв’ю «Економічній правді». «PINbank обслуговував кептивно свою групу, – говорив він. – Якщо з ним щось трапиться, це буде нуль цілих, нуль десятих від загальної банківської системи».

PINBank, Гінер та VS Energy

Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст

Розслідування «Бізнес Цензор» Економічної правди»«Радіо Свобода» називають власника PINBank Євгена Гінера, а також росіян Михайла Воєводіна та Олександра Бабакова (заступник голови Державної думи РФ, у 2014 році голосував за анексію українського Криму, перебуває під санкціями ЄС, США та України з 2018 року), співвласниками компанії VS Energy. 

VS Energy володіє обленерго в Рівненській, Херсонській, Житомирській, Чернівецькій та Кіровоградській областях. Загалом компанія розподіляє близько 10% електроенергії в Україні. У групі компаній працює, за її даними, понад 11 000 осіб.

За даними bihus.info, ці обленерго були приватизовані за $120 млн ще на початку 2000-х років, крім «Чернівціобленерго», контрольний пакет якого держава продала у 2012–2014 роках. 

У 2014 році VS Energy змінила офіційних власників, повідомляється на сайті компанії. «Гінер перестав бути акціонером групи у 2014 році, – запевняють у компанії. – Бабаков і Воєводін ніколи не володіли акціями групи VS Energy».

Щодо банку «Форвард» Шевченко сказав, що він має іншу бізнес-модель – consumer finance. За даними НБУ, на 1 лютого 2023 року обсяг вкладів фізосіб Forward Bank становив 1,5 млрд грн, у PINbank – 76 млн грн.

Відомо, що PINbank минулого року активно брав річне рефінансування в НБУ під заставу пулу активів: у липні – 150 млн грн та 215 млн грн, у травні – 470 млн грн та 100 млн грн, а ще раніше, у березні – 300 млн грн та 200 млн грн (сукупно близько 1,5 млрд грн). Чи повернув банк ці кошти регулятору, невідомо, а отже, якщо його визнають банкрутом, ці гроші можуть бути втрачені.

«Якщо банк порушує свої зобов’язання, то зазвичай ми одразу це бачимо – нам дзвонять та пишуть вкладники чи кредитори. На сьогоднішній день на ці банки скарг немає», – розповідає заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ольга Білай. 

Навіть у випадку неплатоспроможності «Форварду» та PINbank фонд зможе без напруження виконати зобовʼязання перед вкладниками, додає Білай. «Наразі кошти фонду – майже 18 млрд грн. Обсяг депозитів у банках «Форвард» і PINbank – близько 1,5 млрд грн», – зазначила вона.

Складний продукт для управління

Чи може АРМА, на яку покладений обовʼязок управляти банками, виправити ситуацію та покращити ліквідність фінустанов? 

«У АРМА немає повноважень займатись операційною діяльністю банків», – констатує представник агентства, який розповів про ситуацію на правах анонімності.

За його словами, в АРМА передаються корпоративні права, і агентство не може відсторонити топменеджмент чи розірвати або переукласти кредитні договори від свого імені, наприклад, з метою реструктуризації. Для цього потрібно звернутися до колишніх акціонерів обох банків. 

Закон, який прописує порядок націоналізації майна, що належить громадянам РФ, ніяк не визначає порядок управління ним, говорить менеджер АРМА. Також не зрозуміло, хто саме має докапіталізувати банк у разі втрати ним капіталу. 

Втім, варіанти все ж є. «АРМА могло б скликати загальні збори, працювати з наглядовими радами і через інструменти корпоративного управління здійснювати свої функції управителя», – каже співрозмовник з банківського ринку.

Але схоже на те, що компетенцій працівників агентства для управління таким складним продуктом, як банк, просто не вистачає, говорить ще один співрозмовник, який побажав спілкуватись анонімно. Тому АРМА хотіло б позбутися обох установ, щоб потім не отримати звинувачення у тому, що через його дії банки стали неплатоспроможними, додає він. 

«Форвард» та PINbank можуть передати у держпідприємство «Національний фонд інвестицій України», як це сталось із дочірніми структурами російських держбанків в Україні Промінвестбанку та МР Банку. Однак це складний сценарій. Для цього потрібне рішення РНБО та відповідні затверждення президента й Верховної Ради.

Така процедура дозволяє отримати державі активи, які залишаться після розрахунку з кредиторами цих банків. При цьому, у випадку з Промінвестбанком та МР Банком, Фонд гарантування зміг повернути державі 17 млрд грн «живих» грошей, розповіла Білай.

Чи зможе держава отримати щось після розрахунків з кредиторами «Форварду» та PINbank? Сумнівно, адже капітал вже відʼємний, говорить співрозмовник з банківського ринку. На його думку, все буде залежити від того, у якому стані обидва банки зрештою потраплять у фонд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні