Категорія
Новини
Дата

«Як воно вмикається, літає і спрацьовує – не знає ніхто». Резніков розповів про стан російської ядерної зброї та оцінив вірогідність її застосування

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про сумнівний стан російської ядерної зброї, тож оцінює ймовірність її застосування як низьку. Про це він заявив під час онлайн-конференції Forbes «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни». 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ризик залишається, не можна сказати, що його не існує, але, якщо оцінювати у відсотках вірогідність застосування її, він значно менший, ніж будь-що. І це підтверджують у тому числі наші партнери, і США, і Велика Британія», – сказав він. 
  • Міністр зауважив, що Україна отримала «чіткі сигнали від партнерів, Білого дому, що вони провели теж певні консультації і відправили чіткі та жорсткі сигнали в Кремль, що застосування ним навіть тактичної ядерної зброї призведе до останнього руйнівного напрямку по відношенню до РФ і шансів у неї повернутися в клуб країн, яким потискають руку, не залишиться». 
  • За словами Резнікова, що стосується технічного стану ядерної зброї Росії, він сумнівний.
  • Із посиланням на дані другого президента України Леоніда Кучми Резніков стверджує, що термін дії всього ядерного потенціалу, зокрема й російського, завершився 1997 році.
  • «Коли в останній раз росіяни випробування робили ядерне? У 90-ті роки, у Казахстані на відповідному полігоні. Тобто з 90-х років вони жодних випробувань не проводили, носії у них є, ядерні запаси у них є, але як воно вмикається, літає і спрацьовує – не знає ніхто, і вони зокрема», – сказав міністр.
  • Тож наслідки можуть бути непередбачувані і для самої Росії, вважає голова Міноборони.
  • Щодо можливого місця застосування ядерної зброї Резніков наголосив, що на лінії фронту РФ її навряд чи застосує, адже там є і її підрозділи, а також поруч нещодавно анексовані території.
  • «Чорне море? Там три натовські країни – Болгарія, Туреччина, Румунія. Тобто де застосовувати? Який сенс?» – зауважив міністр, додавши, що, ймовірно, таким чином РФ просто хоче налякати Україну, але після попередніх воєнних злочинів РФ «нас уже з вами не залякати. Після Маріуполя, Волновахи Харкова».

Контекст

20 вересня стало відомо, що в Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ і погрожував ядерною зброєю, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

30 вересня, Путін виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні