Категорія
Війна
Дата

Путін «усіх зрадив». Про які настрої російських еліт говорить злита розмова Ахмедова та Пригожина. Пояснює експерт з інформаційних воєн Дмитро Золотухін

35 хвилин тривала злита в інтернет розмова російського бізнесмена Фархада Ахмедова та продюсера Йосипа Пригожина. Обговорення побутових питань поступово перейшло у звинувачення російської влади у братовбивчій війні та перетворенні процесів у Росії на «опричнина». Кому може бути вигідним злив та яке значення має для України, пояснює виконавчий директор «Інституту постінформаційного суспільства» Дмитро Золотухін

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

У пʼятницю, 24 березня, у низці популярних Telegram-каналів зʼявилася інформація про нібито перехоплену телефонну розмову російського олігарха азербайджанського походження Фархада Ахмедова та російського продюсера, чоловіка співачки Валерії, Йосипа Пригожина. Відео з розшифровкою розмови швидко стало вірусним і за 72 години про нього висловилися майже всі спікери: від російських лібералів, на кшталт Володимира Мілова, до інвестора і ватажка терористичної організації ПВК «Вагнера» Євгена Пригожина.

Що саме сталося і яке це має значення для України.

Новина вже не новина

Насправді запис розмови Ахмедова та Пригожина злили ще 7 березня, опублікувавши на новоствореному (в той самий день) анонімному YouTube-каналі, який оформили так, щоб він виглядав українським. На канал завантажили єдине відео з описом українською мовою, в якому допустилися орфографічних помилок, хибодруків та русизмів. Відео вже закрили для загального перегляду або видалили.

Загальна тривалість відео на YouTube склала 35 хвилин 15 секунд. Пригожин та Ахмедов обговорюють багато побутових питань, пов’язаних зі спільними знайомими, відпочинком, зустрічами… 

«Путін – сатана», а в Росії – «опричнина»

Найцікавіше в розмові починається після слів Ахмедова: «Скажи мне, куда мы идем там? Вот, вот уже по этому телефону более или менее. Вот, в целом картина там, куда идет все?».

Очевидно, що Ахмедов нібито натякає Пригожину, що тим телефоном, по якому він розмовляє, обмінюватися чутливою інформацією більш-менш безпечно. Це може означати, що Ахмедов або використовує специфічний телефон, або змінив сім-карту на нову… 

Ця фраза свідчить, що співбесідники турбувалися про свою безпеку при обміні думками й вважали, що розмова убезпечена. 

Можливо, розмову записали, не знімаючи інформацію з каналів зв’язку, а за допомогою запису через жучок в офісі Ахмедова, коли останній міг поставити бесіду на гучномовець.

Так чи інакше, після слів Ахмедова Пригожин почав переповідати своєму співбесіднику своє бачення подій у навколокремлівській тусовці, яке нібито було сформоване його спілкуванням з особами, близькими до російської влади.

Відповідаючи на питання Ахмедова, Пригожин описує події в Росії як трагедію. За його словами, голова «Роснафти» Ігор Сєчин, відповідальний за ВПК Росії керівник корпорації «Ростех» Сергій Чемезов і голова «Росгвардії» Віктор Золотов активно намагаються накопичити компромат на міністра оборони Сергія Шойгу, щоб звалити всі провали на нього, чим забезпечити собі прямий доступ до тіла президента Росії та зберегти свій вплив.

Ахмедов жваво підхоплює ці тези, й у своєму розпачі про те, що відбувається в Росії, доходить до того, що називає Володимира Путіна «сатаною» і прогнозує, що процеси в Росії перетворяться на «опричнину», що буде супроводжуватися відбиранням майна та вбивствами.

Ахмедов підкреслює, що саме Путін несе відповідальність за все, і саме він «усіх зрадив», розвʼязавши «братовбивчу» війну з Україною, через яку під санкції потрапив і сам Ахмедов, і його активи, зокрема 115-метрова яхта, яку він купив у російського бізнесмена Романа Абрамовича.

Цікаво, що між 7 та 24 березня ніхто не поширював запис розмови Ахмедова та Пригожина, саме 24 березня воно як лавина пронеслося по ЗМІ: про це написали майже всі і в Україні, і в Росії.

Фейк чи ні

25 березня Йосип Пригожин у своєму Telegram-каналі заявив, що опублікована розмова – підробка, можливо, створена за допомогою штучного інтелекту. Однак в інтерв’ю, яке продюсер дав російському виданню «Фонтанка» із Санкт-Петербурга, сказав, що окремі слова і фрази можуть бути справжніми, вле все аудіо його розмови з Ахмедовим є «склеєним» і сфальсифікованим.

Водночас існує безліч об’єктивних факторів, які говорять про те, що на злитому відео можна чути, хоч і порізану та склеєну з різних частин, але автентичну розмову.

У першій частині розмови Пригожин та Ахмедов обговорюють проживання в Дубаї та різні готелі, які там знаходяться. Якщо зайти на профіль в Instagram дружини Йосипа Пригожина – співачки Валерії, можна пересвідчитися, що продюсер, Валерія та її матір у січні 2023 року відпочивали саме в Дубаї

До речі, і Валерія, і її матір так само фігурують у записі розмови.

Крім того, в бесіді Пригожин запрошує Ахмедова приєднатися до них в Дубаї, але останній відмовляється через «солянку», яка чекає на нього в Москві. Йдеться про старовинний двоповерховий будинок у Москві XVII сторіччя, що знаходиться на вулиці Солянка, 9. З 2018 року бізнесмен судиться за нього з колишньою дружиною, яка намагається відібрати в нього це майно після розлучення.

Запрошуючи до Дубая Ахмедова, Пригожин говорить, що в місті також знаходиться Самвел. Може йтися про президента і засновника групи компаній «Ташир» Самвела Карапетяна. Ретельно ознайомившись із профілями в Instagram дружини та дочки Карапетяна, можна зрозуміти, що в січні 2023 року вони так само були в Дубаї.

Запис розмови переповнений тонкими конкретними репліками, які підтверджуються з інших джерел. Ймовірно, саме тому Пригожин почав говорити, що окремі частини бесіди можуть бути справжніми.

Глухий кут для російської еліти

Настрій обох співрозмовників щодо подій у Росії дуже негативний. Обидва підтверджують факт, що війна з Україною вже, по суті, програна. І незрозуміло, що буде далі. Тому потрібно залишатися осторонь. У бесіді також згадуються різні соратники президента РФ Володимира Путіна, які несуть відповідальність за обман диктатора, який призвів до поразки.

Пригожин натякає, що до Дубая приїздив російський бізнесмен Борис Ротенберг та називає його «чистый ушлепок». На що Ахмедов погоджується, кажучи: «Он всегда таким был. Жадный». Та згодом додає: «Ну, удержатся они или нет. Вопрос в этом».

Пригожин на цьому не зупиняється і говорить: «У нас вариантов нет никаких, б***. То есть, даже если он … нажмет на «кнопку», б***, будущего в этом раскладе у целой нации … нет». Ймовірно, натякаючи: навіть якщо Путін прийме рішення застосувати проти України ядерну зброю, жодної перспективи виходу із ситуації, що склалася, не буде. 

Ситуація «глухий кут» призвела до того, що поточна еліта Росії має назавжди піти у небуття, і тільки це може створити якісь умовні натяки на зміни та на якесь майбутнє для всіх російських багатіїв і їх сімей, до яких відносяться і Пригожин, і Ахмедов.

Такий контекст спостерігається під час усієї бесіди. Ахмедов, який вже знаходиться під санкціями, переконує Пригожина продати всю свою нерухомість у Великій Британії, якщо є хоч незначний шанс, що на нього накладуть санкції. І жаліється товаришу, що не може користуватися своїми банківськими картками та змушений скрізь возити готівкові кошти.

Розмова переривається, коли Ахмедов починає говорити про дії російської армії на території України, де вона, за словами бізнесмена, мала «взяти замаскований командний пункт». Очевидно, ті, хто записав розмову та злив її в інтернет, вважали за потрібне ознайомити громадськість тільки з певною її частиною.

Довіряти більше нікому. Тікати більше нікуди

Великий інтерес викликає питання, хто саме провів операцію із записом та зливом розмови. Така людина могла переслідувати одночасно кілька цілей. 

Наприклад, покарати багатих росіян, які нелояльно висловлюються про Путіна в особистих розмовах. Або дискредитувати Ахмедова (який має багато довготривалих корпоративних конфліктів через газовий бізнес). Чи Пригожина, який останнім часом претендує на вплив у російському шоубізнесі, і в інтерв’ю телеканалу RTVI 4 березня намагався публічно захищати Валерія Меладзе. Співака нещодавно «спіймали» на тому, що він відповів: «Героям слава!», коли до нього звернулися зі словами: «Слава Україні!».

На мій погляд, найбільш точну реакцію російських еліт на ситуацію з цим записом спрогнозувала російська політологиня Тетяна Станова, яка проживає у Парижі. «Ключовими висновками багатих росіян будуть думки: не ми одні так думаємо, нас багато, довіряти більше нікому не можна, тим більше телефонам. Тікати більше нікуди. Тебе скрізь дістануть», – написала вона у Telegram-каналі. 

Хай там як, всі люди в Росії, які мають великі статки, зберігають та інвестують їх не на території Росії, а в країнах Заходу. Все життя і майбутнє таких людей зруйновано одним рішенням Володимира Путіна, яке він не зміг довести до кінця. 

Всі ці люди підтримують політику диктатора. Однак вони підтримують тільки переможну політику. А Путін програв. І Фархад Ахмедов сам говорить, що йому кінець.

Настав час, коли ми повинні почати дискусію: яке майбутнє ми можемо запропонувати усім російським багатіям в обмін на те, що вони принесуть нам голову Володимира Путіна та його посіпак.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні