Категорія
Життя
Дата

Феномен стійкості українців відомий у всьому світі. Що допомагає нам зберігати високий рівень психологічного добробуту

Чим пояснюється високий рівень ментальної стійкості українців під час війни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

У вересні в Україні вперше від початку повномасштабної війни провели дослідження психологічного стану населення. Його результати можна назвати відносно позитивними. Суб’єктивна оцінка психологічного добробуту українців становила – 6,7 бала з 9 можливих. Це характерно для всіх демографічних груп і регіонів. 

Тож попри війну та життя у стресі українці зберігають гарний показник психологічного стану. Такий феномен нашої стійкості має пояснення. 

Високий рівень резильєнтності

Це вміння успішно протистояти зовнішнім і внутрішнім викликам та долати стрес конструктивним шляхом. Якщо простими словами: українці – стресостійка нація. Це гарно прослідковується в наших копінг-стратегіях. 

Наприклад, після масованих ракетних обстрілів донати на ЗСУ різко збільшилися. Тобто ми чітко знаємо як і де з користю реалізувати потенціал тривоги. Донатимо, шукаємо генератори та форму для військових, займаємося волонтерською діяльністю. 

У такий спосіб ми фокусуємося на допомозі та відчуваємо власну важливість, що допомагає зберігати ментальне здоровʼя. Окремо варто акцентувати на гуморі, навіть в найскрутніші часи українцям притаманно жартувати, що також позитивно впливає на емоційний стан.

Дипломатичність та підтримка

Ми демократичні, поважаємо свою культуру та культуру інших. Тож маємо підтримку та гарне ставлення багатьох країн. І таке загальносвітове визнання робить нас більш впевненими та стійкими.

Життя та гідність, як головні цінності

Згідно з опитуванням, 81% українців зазначили, що найбільша цінність для них – життя, 79% – гідність. Це можливо через притаманну нам систему цінностей, яка спрямована на виживання, а не на руйнування. Це дозволяє нам жити якісніше, попри складні обставини та проблеми.

Впевненість у власних силах

Більша частина українців (55%) зазначили, що в змозі впоратися з життєвими викликами. Ми на власному досвіді побачили, наскільки сильною є нацією. Такий загальнонаціональний настрій позитивно впливає і на нашу самооцінку. Робить більш впевненими та рішучими. 

Тому навіть під час війни українці активно навчаються, шукають нові шляхи підтримки власного бізнесу, будують сміливі плани тощо.

Ментальне здоровʼя: коли варто звертатися по допомогу  

Українці в більшості стресостійкі та морально сильні. Та психічний добробут це не одиниця, яка буде постійною, вона потребує підтримки. 

Наша нервова система все одно перебуває під тиском, і якщо ми постійно її використовуватимемо в гіпертонусі, то вичерпаємо ресурси. 

Через піднесений стан ми можемо не відчувати або заперечувати необхідність допомоги професіоналів. 

Є кілька моментів, на які варто звернути увагу. Це маркери того, що варто отримати допомогу спеціаліста. Серед них:

  • порушення сну; 
  • порушення харчування; 
  • постійна тривога;
  • погіршення працездатності; 
  • порушення когнітивних функцій: памʼяті, уваги, мислення, мови; 
  • порушення здатності до емоційної регуляції, наприклад, нездатність стримувати емоційні сплески тощо.

Нервова система має як зльоти, так і падіння, і це нормально. Тому якщо в якийсь момент ви зрозумієте, що ваш стан погіршився, це не ознака слабкости. Дбати про себе – ознака відповідальності, адже наше психічне та фізичне здоровʼя – також важлива частина нашої перемоги.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні