Категорія
Інновації
Дата

Airbnb для біженців. Студенти Гарварду створили сайт, який допомагає українцям знайти житло під час війни

На початку березня двоє студентів Гарварду запустили сайт Ukraine Take Shelter, який допомагає українським біженцям знайти житло під час війни. Коротко розповідаємо, що написав про їхній проєкт Washington Post

Студент Гарварду Аві Шифман /Avi Schiffmann/Washington Post

Студент Гарварду Аві Шифман Фото Avi Schiffmann/Washington Post

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Як виникла ідея

Сан-Дієго, США. Повернувшись із протесту проти вторгнення Росії в Україну, студент Гарварду Аві Шифман, 19, довго не міг заснути. Йому не давала спокою думка, що він хоче чимось допомогти.

Два роки тому Шифман створив сайт, який допомагає відстежувати поширення коронавірусу по всьому світу. За свою розробку 17-річний студент отримав нагороду від відомого американського лікаря-інфекціоніста Ентоні Фаучі.

Ідея допомоги українцям прийшла у вечір після протесту: Шифман вирішив створити сайт, який допоможе українським біженцям знайти житло під час війни.

З розробкою допоміг однокурсник з Гарварду Марко Бурстайн, 18, а перекладом на українську, російську, польську, чеську та румунську займалися волонтери із Twitter.

«Коли Аві запропонував мені зробити щось для людей в Україні, я відчув, що ми дійсно можемо змінити чиєсь життя», – каже Бурстайн.

Airbnb для біженців. Студенти Гарварду створили сайт, який допомагає українцям знайти житло під час війни /Фото 1

Марко Бурстайн (праворуч) і Аві Шифман (ліворуч)

Після трьох днів розробки студенти запустили сайт на 12 мовах Ukraine Take Shelter. Він допомагає українським біженцям, які рятуються від війни, знайти людей із вільними кімнатами, невикористаними курортними квартирами та місцями у шкільних гуртожитках.

«Якщо у когось є вільний диван, він може підтримати біженця, – каже Шифман. – А якщо у когось є вільний будинок, він може виставити його на сайт і підтримати цілу сім’ю».

Ми зробили швидку і урізану версію Airbnb

Аві Шифман

За перший тиждень понад 4000 потенційних господарів у всьому світі, зокрема у США, запропонували житло українцям через сайт Ukraine Take Shelter, сказав Шифман. Кількість охочих допомогти, за його словами, зростає з кожним днем.

І хоча більшість користувачів сайту живуть у сусідніх з Україною країнах, пропозиції надходять навіть з Ізраїлю та Канади, кажуть Шифман і Бурстайн.

У деяких випадках господарі навіть пропонують придбати авіаквитки, щоб доставити сім’ї до житла, сказав Бурстайн.

Зазвичай сайти з пошуку житла для біженців створює уряд, але, на думку студентів, ці сайти «надто складні і використовують незрозумілий жаргон».

«Ви кидаєте лист у чорну скриньку і просто сподіваєтеся, що хтось прочитає його та допоможе вам», – описує роботу таких сайтів Шифман.

«Для того, хто тікає від вибухів і пострілів, перебуває у стресовому стані, треба щось простіше та зручне у використанні», – додає він.

Як працює сайт

На сайті Ukraine Take Shelter біженцям треба ввести своє поточне місцезнаходження, і обрати одну з десятків пропозицій житла у сусідніх країнах. Користувачі також можуть вказати кількість людей, які потребують прихистку та чи є у них домашні тварини або члени сім’ї з особливими потребами.

Для прикладу, один хост на сайті пропонує біженцям диван в однокімнатній квартирі в Литві, а інший – готель з дев’ятьма спальнями і вісьмома ванними кімнатами в Румунії.

Хтось не має кімнат для людей, але може допомогти із притулком для тварин. «Ми пропонуємо тимчасове місце для однієї собаки, – написав хост із Латвії. – Ми живемо у багатоквартирному будинку, але поруч з нами багато зелених насаджень та парків для собак. Вашому собаці буде їжа, догляд, ліжко та довгі прогулянки!»

Як і на Airbnb, сайт не показує одразу точні адреси господарів або біженців для гарантії безпеки.

«Нам неймовірно пощастило навчатися в Гарварді, мати люблячі сім’ї та жити в безпечному оточенні, – каже Бурстайн. – Ми відчували, що настала наша черга віддавати».

Зараз студенти хочуть знайти партнерів серед організацій, які допомагають українцям під час війни.

«Біженців з України понад 2 мільйони, і ситуація лише погіршується, – каже Шифман. – Всі вони заслуговують на безпечне місце, щоб жити».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні