Категорія
Новини
Дата

Гетманцев заявив про стрімке зростання податкових надходжень у липні. Причиною назвав детінізацію

До загального фонду дербюджету у липні від податкової надійшло 64 млрд грн, що на 24,5 млрд грн або 61,9% більше ніж у липні минулого року, повідомив голова профільного комітету Верховної Ради Данило Гетманцев у Telegram. За його словами, надходження від митниці склали 23 млрд грн, або половина плану та мінус 42% від минулого року. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Індикативні показники перевиконані на 44,7%, додатково надійшло до держбюджету 19,8 млрд грн, написав Гетманцев.
  • Загалом за січень-липень 2022 року до загального фонду держбюджету надійшло 413,9 млрд грн, що 83,4 млрд грн або 25,2% більше ніж за аналогічний період минулого року.
  • Надходження від ПДВ зросли в 1,5 раза або на 45,7 млрд грн – до 131,6 млрд грн. При цьому індикатив перевиконаний на 33,5% або 33 млрд грн, наголосив нардеп.
  • У липні надходження від ПДВ становили 34,6 млрд грн, що у 2,6 раза, або на 21,1 млрд грн більше, ніж у липні 2021 року. Індикативні показники виконано на 225,1%, додатково надійшло 19,2 млрд грн.
  • Акциз від виробленої в Україні та ввезеної продукції у липні становив 7,9 млрд грн. Зокрема, лікеро-горілчана продукція – виконання індикативу на 169% (+326 млн грн), до минулого року +24,7% (+158 млн грн). Виноробна продукція – виконання індикативу на 260% (+149 млн грн), до минулого року +89% (+114 млн).
  • «У зв‘язку із поновленням імпортних податків, трошки підтягнулася у липні митниця. Надходження: 23 млрд грн, або половина плану і мінус 42% від минулого року. Вочевидь, результат більш ніж скромний», – додав Гетманцев. Цей показник на 82%, або 12,6 млрд грн більше червневого, коли діяли пільги на імпорт.
  • Однією із причин зростання доходів попри падіння ВВП у першому півріччі, Гетманцев назвав детінізацію.
  • «Причина одна, та ж сама, що провокує виття з болот деяких чиновників, позбутих солодкого шматка — припинення схем та детінізація. Та сама, про яку говорив Президент, ставив задачу, яка виконується», – наголосив Гетманцев. 

Контекст

У березні Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає податкові стимули для бізнесу на час війни. Підприємствам з обігом до 10 млрд грн дозволили перейти на сплату єдиного податку. Замість ПДВ та податку на прибуток підприємці можуть платити лише 2% від обороту. Фізичні особи-підприємці 1-ї та 2-ї груп дозволили сплачувати єдиний податок на добровільній основі.

Також Верховна Рада звільнила від сплати податків при ввезенні транспортних засобів в Україну. Зміни набули чинності з 1 квітня. Державна митна служба повідомляла, що менш ніж за місяць з ЄС до України без мит ввезли понад 19 000 авто. Від цього бюджет недоотримав понад 2 млрд грн.

Надходження державного бюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв міністр фінансів Сергій Марченко. Зокрема, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн у березні. За словами міністра, це пов’язано в тому числі із скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня парламент скасував запроваджені на початку квітня пільги при розмитненні автомобілів й повернув мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набрав чинності з 1 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні