Репліка BMW M3 GTR з відеогри Need for Speed: Most Wanted. /из личного архива
Категория
BrandVoice
Дата

Українець у власному гаражі побудував репліку BMW M3 GTR з відеогри Need for Speed. Що він планує з нею робити

5 хв читання

Репліка BMW M3 GTR з відеогри Need for Speed: Most Wanted. Фото из личного архива

Автолюбитель із Черкас Юрій Надточій, який з 2016 року живе з родиною у США, у власному гаражі побудував репліку BMW M3 GTR з відеогри Need for Speed: Most Wanted. На це йому знадобилося 15 місяців. Яка мета розробки та що він збирається робити з автівкою далі?

Ввечері 24 липня 2023 року на дорогах одного американського містечка у штаті Вашингтон зʼявився незвичайний автомобіль. Він наче вийшов з відеогри Need for Speed: Most Wanted, що була популярною на початку 2000-х. Репліку BMW M3 GTR власноруч у своєму гаражі створив Юрій Надточій. «Це рідкісна модель BMW. 2001 року випустили лише чотири машини BMW M3 GTR для американської серії перегонів Ле-Ман, – розповідає Юрій. – В оригіналі залишилася тільки одна, яка наразі стоїть у музеї BMW у Німеччині». 

Автівка Юрія неймовірно схожа на оригінал. Про те, як йому вдалося повністю відтворити зовнішній вигляд авто і що він планує робити з реплікою далі, Юрій Надточій розповів в інтерв’ю Forbes BrandVoice.

Юрій Надточій із сім'єю на фоні репліки BMW M3 GTR.

Юрій Надточій із сім'єю на фоні репліки BMW M3 GTR.

Від мрії до дії 

Юрію, звідки у вас така любов до авто? Де ви навчились їх ремонтувати та конструювати? 

У 2016 році я переїхав до США, штат Вашингтон. Відкрити талант у ремонті авто мені допомогла проста випадковість, що сталася пʼять років тому. Мій товариш вирішив продати свою машину після аварії, в якій вона сильно постраждала. Я поїхав до звалища розбитих автівок, що в Америці називається junkyard, знайшов таку ж саму, зняв з неї необхідні запчастини і відремонтував авто, яке придбав у товариша. Вийшло не ідеально, але як для мого першого ремонту – цілком добре. Так ремонт автомобілів, а точніше кузовів (бо механічною частиною я рідко займаюся), стало моїм хобі.

Так ремонт автомобілів, а точніше кузовів (бо механічною частиною я рідко займаюся), стало моїм хобі.

Коли і як виникла ідея сконструювати авто BMW M3 GTR?

Моє захоплення BMW M3 GTR почалося ще в підлітковому віці, коли я вперше побачив її в Need for Speed: Most Wanted. Цей автомобіль мені дуже подобався своїм дизайном та ключовою роллю у грі, такий собі символ швидкості та свободи. Близько трьох років тому мені захотілося відтворити цю модель – так, щоб машина була візуально абсолютною копією тієї, що в грі. І я почав шукати деталі для цього проєкту. Першою такою деталлю стали диски, які я випадково знайшов на одному австралійському сайті. До речі, на цей пошук пішло більше року. Але, хоч це і колеса, на них у моїй ситуації далеко не поїдеш. Також було конче необхідно знайти основу для майбутнього авто. Tут мені пощастило. Хлопець із сусіднього штату Орегон виставив автомобіль BMW E46 та обвіс GTR STREET на продаж, і вже наступного дня я взяв трейлер для перевезення авто і вирушив до Орегону. Річ у тім, що він сам колись задумав побудувати BMW M3 GTR, але майже одразу покинув цю ідею. Сьогодні я розумію, що змусило його це зробити: він неправильно встановив задні арки і через це не співпадали місця прилягання з порогами і заднім бампером. Мені довелося все зрізати і переносити. Кожну деталь було ретельно підігнано, до міліметра, і доведено до ідеалу. 

BMW M3 GTR

Аеродинамічний обвіс на BMW M3 GTR.

Технічні нюанси 

Який двигун довелося поставити на репліку? Навряд чи вдалося знайти оригінальний…

В оригінальній BMW M3 GTR було встановлено двигун P60B40. Aле такий двигун компанія BMW ніколи не продавала. І тому знайти його неможливо. Я довго думав, який двигун встановити на цей проєкт, і знайшов майже новий m54b30 (це один із найнадійніших двигунів у BMW). Щодо інших технічних вiдмiнностей, то в оригіналі вихлопна система має бути під дверима пасажира. Щоб це переробити, мені б довелося переносити паливний бак, вирізати частину порога, але моя ціль була – зробити надійний автомобіль на кожен день, не порушуючи жорсткість кузова та технічні характеристики. Якби у мене був бюджет бiльше $100 000, це була б набагато крутіша репліка. Проте машина чудово їздить. Я нею користуюся щодня, за рік уже проїxaв понад 20 000 км, і жодного разу авто мене не підвело. 

BMW M3 GTR

Репліка BMW M3 GTR з відеогри Need for Speed: Most Wanted

BMW M3 GTR

Репліка BMW M3 GTR з відеогри Need for Speed: Most Wanted

Предыдущий слайд
Следующий слайд

Які ще виклики виникали в процесі роботи? 

Абсолютно всі роботи щодо автівки я виконував сам у своєму гаражі: заміна двигуна, заміна всієї підвіски на спортивну. Навіть фарбував машину там, хоча це було дуже незручно. Зазвичай машину заганяють у спеціальну камеру і там фарбують одразу всю. Як зробив я? Фарбував частинами: спочатку одну сторону, за кілька днів – іншу. Всі деталі, які можна було зняти, фарбував окремо. Основною метою було зробити все самому. 

Працював я переважно вночі, десь з 22-ї години до другої ранку наступного дня. Якщо мав вихідний посеред тижня, то і вдень також. А ось працювати у суботу та неділю було особливо важко, бо всі люди їдуть відпочивати, проводити час із родиною, а я майже весь вільний час приділяв проєкту. Дружина мене дуже підтримувала, без неї нічого б не вийшло.

В який момент ви вирішили створити сторінку проєкту в Instagram і для чого саме? 

Моя помилка була в тому, що я створив акаунт проєкту в Instagram, коли вже завершив роботу. Я дуже мало знімав відео самого процесу побудови репліки BMW. Не був, мабуть, упевнений, чи стане сил і мотивації доробити проєкт. Проте щойно я вперше проїхався на авто, вирішив одразу зареєструвати акаунт у соцмережі й завантажив кілька фото – хотілося зворотного звʼязку. Спочатку в мене було 15 підписників, але пізніше стався прорив. Одного дня я сів на свою BMW M3 GTR, взяв дрон і поїхав у місто Рокпорт. Саме там відбувається історія відеогри, з якої, власне, і розпочався мій проєкт. Я зробив відео дорожнього знаку «Рокпорт», кілька фото на мосту, який дуже схожий на той, що в грі. Словом, було багато влучних кадрів та відео, з яких я потім змонтував ролик і завантажив його в Instagram. За два тижні він набрав 4 млн переглядів, а на акаунті зʼявилося 20 000 нових підписників. Коментар під відео залишив навіть актор цієї гри, який грав Рейзора. Це було приголомшливо! Зараз на моєму акаунті вже понад 100 000 підписників та майже 8 млн переглядів того доленосного відео. 

BMW M3 GTR

Репліка BMW M3 GTR з відеогри Need for Speed: Most Wanted

BMW M3 GTR

Репліка BMW M3 GTR з відеогри Need for Speed: Most Wanted

Предыдущий слайд
Следующий слайд

Чи приносить машина вам якийсь додатковий дохід? Вдалося хоча б частково окупити проєкт? 

Мені постійно пропонують безкоштовний автосервіс, який зазвичай коштує від $2000 до $3000. Декілька разів я безплатно отримував запчастини, хімію для догляду за авто тощо. Найкращі тюнінг-ательє Америки пропонують знижки від 50% до 100% на свої роботи в обмін на рекламу. Багато людей і компаній бажають використовувати мій автомобіль у фотосесіях та рекламних роликах. Нещодавно я взяв участь в автомобільному шоу IMPORTEXPO SEA-TAC WASHINGTON 2023. Більш як із 200 учасників моя репліка посіла третє місце. Я отримав багато позитивних відгуків про свою роботу, люди фотографувалися зі мною та автівкою. 

Як ви оцінюєте ваш внесок у розвиток автотюнінгу? 

Без удаваної скромності можу сказати, що мій проєкт зробив значний внесок у сферу реставрації та налаштування автомобілів. Відтворивши улюблений віртуальний автомобіль з такою точністю та пристрастю, я встановив новий стандарт для автолюбителів і будівельників. Цей проєкт є свідченням цінності поєднання технічної майстерності з художнім баченням. Гадаю, цим самим я даю приклад та натхнення іншим втілювати свої автомобільні мрії з такою ж завзятістю. Я часто отримую запити на інтервʼю та поради щодо автомобільних проєктів, ділюся досвідом з тими, хто мріє про подібні досягнення. Мій автомобіль на залишає байдужим жодного водія та пішохода, коли я їду по дорозі.

Що плануєте робити з вашим авто далі? 

Мені хочеться зробити розіграш у прямому ефірі Instagram, щось на кшталт лотереї: щоб люди купували квитки і отримали шанс стати володарем цього автомобіля. Було б чудово, якби виграв якийсь хлопець, в якого небагато грошей, але який дійсно мріяв саме про таку машину. А гроші, які я зароблю на квитках, витрачу на побудову більш потужнішої репліки.  

Матеріал підготовано відділом Forbes BrandVoice.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.