Категория
BrandVoice
Дата

Разом вистоїмо. ЄС посилює підтримку МСП України у відповідь на війну та задля відбудови

EU4Business

З початком повномасштабної російської війни 24 лютого 2022-го українські підприємці стикнулися з безпрецедентними викликами. Як наслідок, показник Ukrainian Business Index (UBI) – активність і задоволеність бізнесу економічними реаліями – в листопаді склав – 36,6 зі 100

Однак, за даними UBI, у 2022-му 68% малих і середніх підприємців все ж зуміли зберегти бізнес. З них 8,9% помітили збільшення обсягів робіт порівняно з 2021-м і 8% вийшли на довоєнні показники. Майже чверть існуючих підприємств вважає, що бізнес працюватиме лише в половину рівня 2022-го. Повноцінному швидкому відновленню заважає брак капіталу, високі податки, недоступність кредитних коштів, скорочення або безстрокові відпустки персоналу.

Скільки малих і середніх підприємців все ж зуміли зберегти бізнес у 2022-му

У цих непростих умовах допомога від міжнародних організацій вкрай важлива. Європейський Союз – один з найпотужніших системних донорів України протягом багатьох років – від початку повномасштабної російської війни сконцентрував ресурси на підтримці саме малого і середнього бізнесу. Гранти для МСП, консультації, підтримка підприємств, релокованих з регіонів бойових дій, зняття торговельних квот на експорт, допомога у пошуку нових ринків і партнерств – ключові вектори програм з допомоги українському бізнесу, яку надає Євросоюз. Далі – про головні напрями підтримки українського бізнесу від ЄС.

Підтримка ЄС

Чому ЄС підтримує малий і середній бізнес України?

Після початку повномасштабного воєнного нападу Росії на Україну можливість брати кредити зменшилася, про інвестиційні кошти вже не йшлося – виникла потреба у безповоротній допомозі та обігових коштах. Тому усі проєкти від ЄС були переорієнтовані, пояснює Ірина Губарець. «З’явилися нові напрямки – мікрогранти, а також малі та середні гранти на суми й цілі, адаптовані до різних потреб категорій підприємців. У межах програми EU4Business у період з лютого 2022 року до грудня 2023-го було надано понад 1100 грантів на загальну суму 5,5 млн євро. Це допомогло їм залишитися на плаву у важкі часи».

Ірина Губарець

Ірина Губарець

координаторка сектору конкуренції та економічних питань Представництва Європейського Союзу в Україні

«Після повномасштабного російського вторгнення ЄС сфокусувався на підтримці мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП) України. У них була складніша ситуація, менше можливостей, менша фінансова подушка і запас міцності. ММСП у фокусі уваги, бо це – каталізатор економічного розвитку країни, джерело робочих місць і залучення інновацій. Це середній клас, що є маркером прогресу суспільства».

У ці скрутні часи ЄС зосередився на допомозі релокованим підприємствам та інтеграції їх у нові громади, МСП, що працюють на деокупованих територіях, підтримці кластерів, соціальним підприємствам, бізнес-ініціативам молоді, почали працювати «Шляхи солідарності».

Як ЄС допомагає МСП України? Ключові напрямки підтримки:

  • фінансові інструменти, доступ до фінансування; 
  • консалтинг для бізнесу; 
  • поліпшення бізнес-середовища й умов ведення бізнесу. 

Двосторонніх проєктів від ЄС, що реалізуються лише в Україні, наразі 15. Обсяг їхнього фінансування – €92 млн. Україна долучена до пан-європейських програм Horizon Europe (фокус на інноваційний бізнес і наукові дослідження), Creative Europe (підтримка культурних і креативних індустрій), Digital Europe (інструменти цифровізації МСП), Single Market Programme (конкурентоспроможність бізнесу, EU4Business (комплексна підтримка підприємництва в країнах Східного Партнерства, в тому числі в Україні).

«Перед українським МСП стоять внутрішні й зовнішні виклики, – каже Ірина Губарець. – Перші – це передусім невизначеність і неможливість передбачити тривалість війни, а також порушені ланцюги постачання, брак сировини, скорочення внутрішнього ринку і споживчого попиту».

Зовнішні ж чинники повʼязані з вимогами до інтеграції в Єдиний ринок ЄС. Тут найбільшим викликом для бізнесу є потреба чесно конкурувати на високому рівні, прийняти спільні правила гри, забезпечити відповідність продукції європейським нормам. Деякі українські бізнеси досі працюють непрозоро, але якщо вони прагнуть досягти успіху на європейському ринку, їм доведеться адаптуватися до його правил, а також вчитися себе презентувати, вдосконалювати навички маркетингу, ведення переговорів, каналів продажів, резюмує Губарець. Тут немає місця для компромісів. 

Вистояти і розвиватись: поліграфічне підприємство CMYK зберегло фахівців завдяки гранту EU4Business

Поліграфічне підприємство CMYK працювало у Слов’янську з 2002 року, пропонуючи зовнішню рекламу, цифровий друк, дизайн і оформлення інтерʼєрів комерційних приміщень. Компанія відкрила філії у Краматорську і Харкові та мала замовлення від міжнародних організацій. На початку повномасштабної російської війни компанія зазнала збитків. «Станом на 24 лютого багато клієнтів не оплатили замовлення, і наші співробітники залишилися без зарплатні, бо зарплатний фонд ми формуємо з 20 числа одного місяця до 5 числа наступного», – пояснює власник підприємства Денис Підченко.

Разом вистоїмо. ЄС посилює підтримку МСП України у відповідь на війну та задля відбудови /Фото 1
Разом вистоїмо. ЄС посилює підтримку МСП України у відповідь на війну та задля відбудови /Фото 2
Разом вистоїмо. ЄС посилює підтримку МСП України у відповідь на війну та задля відбудови /Фото 3
Предыдущий слайд
Следующий слайд

У квітні 2022-го команда дізналася від Донецької торгово-промислової палати про проєкт допомоги у релокації для бізнесу. Швидко подали документи через «Дію», вже у травні пройшли співбесіди з менеджерами програми EU4Business, отримали схвалення фінансової допомоги на 150 тис. грн і перший транш.

Денис Підченко

Денис Підченко

власник підприємства CMYK

«Завдяки підтримці в рамках програми EU4Business у травні 2022 року CMYK релокувався до Кропивницького, орендувавши склад та офіс. Допомога з обіговими коштами дозволила компанії виплатити платежі за кредитами та погасити працівникам борги по зарплатах».

За червень компанія відновила виробництво продукції для міжнародних неурядових організацій, вийшла на 20% довоєнного прибутку і виграла міжнародний тендер. Зараз CMYK нарощує обсяги виробництва, прагне вийти на європейський рівень, плануючи відкрити філію у Польщі.

Ініціатива EU4Business від ЄС для МСП: деталі 

Програма міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини й реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських МСП, а також підтримку інновацій і експорту. Програма стартувала у 2020-му році та за планом триватиме до 2025 року.

Понад 1100 мікро-, малих і середніх підприємств отримали гранти в рамках програми EU4Business на загальну суму близько €5 млн. А ще 180 грантів на понад €2 млн чекають на підприємців.

Марина Ковтун

Марина Ковтун

керівниця компонента підтримки бізнес-організацій та МСП, програма EU4Business, GIZ

Існує два вектори взаємодії програми EU4Business з підприємцями.

Перший – гранти для підтримки ліквідності МСП на звільнених територіях, забезпечення можливості постачати їхній продукт. Задача другого вектору підтримки, орієнтованого на МСП з потенціалом для конкуренції та експорту у ЄС, – передати їм досвід виходу й ведення бізнесу у країнах Євросоюзу. Для цього проводяться бізнес-консультації, тренінги, навчальні тури, форуми, зустрічі. Наша мета – не просто дати рибу, а вручити вудочку і навчити бізнес самостійно досягати результатів.

Катерина Кривошей

Катерина Кривошей

керівниця компонента бізнес-грантів для МСП у програмі EU4Business, GIZ

«Всього від початку запуску у 2020 році, програма EU4Business допомогла понад 15 тис. українських бізнесів вистояти, відновитися, зрости та експортувати – спершу під час пандемії, а зараз під час повномасштабної російської агресії проти України. Ми максимізуємо допомогу програми для підприємців через бізнес-консультації від профільних експертів, бізнес-наставництво від успішних керівників підприємств, навчальні поїздки, тренінги, навчальні програми у бізнес-школах, а також через гранти на підтримку і розвиток бізнесу. Станом на грудень 2023 року, понад 1100 бізнесів отримали гранти на загальну суму 5,5 млн євро».

Під час економічного спаду через повномасштабну російську війну проти України допомога міжнародних організацій дуже своєчасна для стабілізації економіки та підтримки бізнесу. Завдяки цій допомозі й доступу до європейського ринку економіка України може отримати потужне живлення, переконана Кривошей.

Також Європейський Союз надає фінансову, консультативну та організаційну допомогу ММСП України за програмами: 

  • «Кредитування МСП, що спрямоване на підтримку впровадження Поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) з ЄС» – допомога у придбанні обладнання і впровадженні технологій; 
  • «Підтримка ЄС Сходу України» – для мікро-, малих і середніх підприємств, зареєстрованих на підконтрольній Україні території у Донецькій / Луганській областях / на Азовському узбережжі Запорізької області з реалізацією бізнес-планів та закупівлею обладнання; 
  • «Механізм прямого фінансування малих і середніх підприємств у межах ПВЗВТ» – надання МСБ фінансової підтримки обсягом €20-65 тис. для консультаційних проєктів; 
  • «Підтримка ЄС Сходу України – відновлення, зміцнення миру та урядування» – допомога бізнесу, зареєстрованому у будь-якому регіоні України, що постраждав від російської війни;
  • «Жінки у бізнесі» – підприємства, які належать жінкам, можуть отримати бізнес-консультації; 
  • «Erasmus Programme for Young Entrepreneurs» – стажування для підприємців, які перебувають в Україні або за її межами, у європейській компанії у країні ЄС; 
  • «Консультації ЄБРР для малого бізнесу, вікно Team Europe Східного партнерства» – відшкодування 50% вартості консалтингового проєкту для МСП.

Дізнатися більше про підтримку Європейським Союзом малого та середнього бізнесу в Україні Ви можете за посиланням.

Публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу в межах комунікаційної кампанії «Разом – вистоїмо. Разом ми – Європа». Її зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#РазомВистоїмо #РазомМиЄвропа

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине