Олександр Щур, член правління АТ «Укрексімбанк». Фото: пресслужба АТ «Укрексімбанк»
Категория
Партнерский материал
Дата

Архітектура фінансування відбудови України. Що варто зробити вже зараз

Олександр Щур, член правління АТ «Укрексімбанк». Фото: пресслужба АТ «Укрексімбанк»

Незважаючи на те, що війна в Україні триває, фінансовий світ активно обговорює можливості для відбудови країни. У червні в межах Ukraine Recovery Conference 2023 український уряд, бізнес і міжнародні партнери України представили стратегічне бачення відбудови, зокрема, й роль приватного сектору.

Своїми думками про те, що важливо робити вже зараз і як розставити пріоритети у фінансуванні поділився Олександр Щур, член правління АТ «Укрексімбанк».

Потреби України на реконструкцію та відновлення оцінюються в безпрецедентні для світу $411 млрд. Водночас у 2023 році Україна терміново потребує принаймні $14 млрд на проєкти, зокрема, на відновлення енергетичної, житлової, критично важливої та соціальної інфраструктури, базових послуг для найбільш вразливих верств населення, розмінування.

Очевидно, що потреба у фінансуванні зараз значно перевищує спроможності наявних для України джерел фінансування. Відповідно, треба зважено та стратегічно розставляти пріоритети – що є першочерговим для України у довгостроковій перспективі?

Економіка чи люди

За різними оцінками, від 4 до 7 млн українців знаходяться за кордоном.

Згідно із даними Міністерства економіки, упродовж наступного десятиліття на український ринок праці потрібно додатково залучити 4,5 млн людей. Без цього забезпечити зростання національної економіки бодай у межах мінімально необхідних 7% на рік буде вкрай складно. За даними дослідження Центру економічного відновлення, якщо половина з 5 млн українців, що перебувають зараз за кордоном, не повернуться, у перспективі 10 років ВВП України втратить $113 млрд.

Очевидно, що для економічного відновлення і зростання Україні першочергово треба повернути своїх людей додому. Передумовами для цього є:

  1. безпека: перемога і переконливі гарантії захищеності в майбутньому;
  2. житло. Будівництво чи відновлення пошкодженого житла (потреба у фінансуванні – $69 млрд);
  3. робота. Економічні стимули для створення нових і розширення працюючих бізнесів.
Архітектура фінансування відбудови України. Що варто зробити вже зараз /Фото 1

Відбудова: джерела фінансування

Джерел фінансування української відбудови, які наразі опрацьовує Україна з міжнародними партнерами, є три: міжнародні фінансові організації (МФО), приватні фонди, заморожені активи РФ.

Заморожені активи РФ. За різними оцінками, йдеться про $300 млрд активів РФ, що знаходяться на території держав – партнерів України та можуть бути передані Україні для фінансування відбудови. Уряди працюють над визначенням дієвого механізму для реалізації такої передачі. Часові перспективи доступності цього джерела фінансування сьогодні визначити неможливо.

Приватний капітал. Приватний капітал виказує цікавість до можливостей, які обіцяє відбудова України. Розробляються різні інструменти фінансування, зокрема blended finance – поєднання різних джерел фінансування – цільових фондів, інвесторів, меценатів для мобілізацій потоків приватного капіталу на проєкти відновлення. Очікується, що приватний капітал стане суттєвим фінансовим гравцем тоді, коли зможуть застрахувати свої воєнні ризики, отже, відразу після війни.

Міжнародні фінансові організації. Фінансові ресурси, які надаються міжнародними фінансовими організаціями, залишаються чи не єдиним доступним Україні джерелом фінансування проєктів відбудови зараз, зокрема, нагальних потреб – першочергових для повернення українців додому, таких як відновлення енергетичної чи логістичної інфраструктури.

Найбільшу рішучість у підтримці приватного сектору демонструють Європейський інвестиційних банк, Європейський банк реконструкції та розвитку та Корпорація фінансового розвитку США, МФО та IFC. Ці міжнародні фінансові інститути роблять кроки для запуску програм і продуктів, які підтримуватимуть Україну сьогодні й у період відбудови. Крім того, деякі МФО вже мають інструментарій, яким чином вони це робитимуть, ізатверджені ліміти на цей рік.

ЄБРР є одним із найбільших інституційних інвесторів в Україні. Станом на 1 травня 2023 року сукупний обсяг фінансування, виділеного Банком Україні в межах 532 проєктів, становить €18,1 млрд.

Світовий банк мобілізував понад $18 млрд екстреного фінансування, зокрема, й у зобов’язаннях і гарантіях донорів, щоб допомогти подолати руйнівні наслідки війни для народу України та її економіки. Понад $16,4 млрд із цього фінансування вже надійшли до України. Вагомою підтримкою є допомога від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Роль і можливості Укрексімбанку

Сьогодні Укрексімбанк – єдиний фінансовий агент уряду України з реалізації програм міжнародних фінансових організацій й уряду України. Банк має потужну компетенцію в залученні коштів та формуванні фінансових продуктів, зокрема довгострокових кредитів, у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

На сьогодні «Укрексім» має за активними програмами МФО понад $400 млн, що поєднуються з державною програмою 5–7–9 для фінансування бізнесів та громад.

Для клієнтів приватного та муніципального секторів Укрексімбанк допомагає:

· оцінити відповідність проєкту, що потребує фінансування, вимогам МФО;

· підготувати пакет кредитних документів;

· моніторити перебіг реалізації проєкту;

· звітувати про проєкт у встановленому МФО форматі.

 

Укрексімбанк є найбільшим кредитором корпоративного сектору – 23 млрд грн за воєнний 2022 рік. Процвітання та відновлення України залежить від того, чи будуть реалізовані нагальні для повернення наших громадян проєкти сьогодні. Державний Укрексімбанк, український бізнес, громади й муніципалітети можуть це зробити.

Тримаймо фінансовий фронт.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине