«Байєр» в Україні /предоставлено пресс-службой
Категория
BrandVoice
Дата

«Байєр»: рішення інвестувати €60 млн в Україну показує нашу непохитну підтримку та віру в країну 

Олівер Гірліхс, генеральний і фінансовий директор «Байєр» в Україні Фото предоставлено пресс-службой

«Байєр», одна з найбільших сільськогосподарських і фармацевтичних компаній у світі, з початку повномасштабного вторгнення продовжує ведення бізнесу в Україні й активно інвестує в її розвиток. Генеральний і фінансовий директор «Байєр» в Україні Олівер Гірліхс розповів про те, як компанія допомагає країні під час війни та які її плани на майбутнє 

Як минув 2023 рік для «Байєр» в Україні?

Найважливіше, що компанія змогла адаптуватися до нових умов і гарантувати безпеку та мотивацію співробітників, а також безперервність бізнесу. В Україні «Байєр» з 1992 року, і ми продовжуємо працювати зараз.

Ми підтримуємо тісні контакти з нашими клієнтами та залишаємося надійним партнером. Бізнес-активність компанії знизилася, але менше, ніж у конкурентів.

У квітні цього року ми оголосили про інвестиції в розмірі €60 млн у виробництво насіння. Плануємо задовольняти попит в Україні та додатково збільшити експорт до ЄС.

Наша стратегічна мета – збільшити виробництво насіння та присутність «Байєр» на цьому ринку.

Ми були однією з перших компаній, які підтвердили плани інвестувати в Україну зараз, під час повномасштабної війни. Це рішення має не тільки бізнес-обґрунтування. Ми не чекаємо завершення війни, оскільки віримо, що Україна переможе як вільна демократична держава.

Також підтримуємо Україну пожертвами: з лютого 2022-го виділили понад €19 млн у вигляді насіння, медикаментів, грошової підтримки тощо. Ми відновлюємо інфраструктуру охорони здоровʼя, підтримуємо фермерів і вразливі верстви населення.

Цього року «Байєр» оголосила про виділення додаткових $15,5 млн на підтримку українських аграріїв у межах Ініціативи з підвищення стійкості сільського господарства AGRI-Україна. Куди спрямують ці кошти? 

Передусім кошти підуть на розширення доступу до нашої платформи цифрового землеробства Climate FieldView. Це передова технологія для підвищення продуктивності. Вона оптимізує використання добрив, пестицидів і води, що надто важливо зараз, коли українські фермери стикаються із серйозними обмеженнями в коштах і ресурсах.

Також «Байєр» забезпечить створення десятків нових робочих місць для технічних спеціалістів в Україні та визначить напрями грантового фінансування, яким українські аграрії зможуть скористатися для того, щоб придбати обладнання та налагодити дієве використання платформи Climate FieldView.

У межах цієї ініціативи «Байєр» і надалі безкоштовно надаватиме насіння агровиробникам, які цього потребують. Ми вже передали 1700 мішків насіння ріпаку та значну партію насіння овочів для весняної посівної на додаток до близько 45 000 мішків насіння кукурудзи та ріпаку, переданих раніше.

«Байєр» також розпочинає освітній проєкт щодо виявлення потенційних небезпек на сільськогосподарських ділянках. Його мета – роз’яснювати українським аграріям ризики, пов’язані з мінуванням, та сприяти кращій безпеці сільськогосподарської діяльності на територіях, які постраждали від війни. Ми також вже придбали велику машину для розмінування вартістю близько $900 000 минулого року в межах співпраці зі Швейцарським фондом протимінної діяльності (Fondation Suisse de Déminage).

Яке довгострокове бачення «Байєр» щодо зміцнення сільського господарства в Україні та побудови спільних відносин з українськими фермерами?

Ми очікуємо, що в найближчі роки українське сільське господарство повернеться до довоєнних показників і навіть перевищить їх за площами та врожайністю. Ми бачимо в Україні великий потенціал. 

Є велика потреба в нашому насінні та засобах захисту рослин, а також у наших рішеннях цифровізації сільського господарства. Ми є одним із постачальників, які пропонують усі три речі: насіння, засоби захисту рослин і платформу цифрового землеробства. Це потужний інструмент, який створює відмінне поєднання задля підвищення врожайності.

«Байєр» також підтримує аграріїв безпосередньо, наприклад, гнучкими умовами оплати та пожертвами насіння для дрібних фермерів. 

Медична безпека України є ще однією важливою сферою допомоги компанії «Байєр». Які ініціативи реалізовано в цьому напрямі? 

«Байєр» вже пожертвувала Україні численні партії рецептурних і безрецептурних медикаментів. Найбільший пакет допомоги складався із 65 000 упаковок ліків від серцево-судинних захворювань вартістю близько €3,4 млн. Їх безкоштовно отримували пацієнти з державних і муніципальних медичних установ протягом року.

Компанія також пожертвувала €1,3 млн на відновлення української інфраструктури охорони здоровʼя в Києві та Чернігові через фандрейзингову платформу UNITED24. Цю допомогу використали для ремонту Чернігівського онкологічного центру та придбання обладнання для Інституту нейрохірургії імені Ромоданова. Крім того, зараз «Байєр» підтримує 14 сільських громад у кількох постраждалих від війни регіонах грантами на розвиток первинної медичної інфраструктури. 

Що планує компанія на 2024 рік?

«Байєр» зосереджується на підтримці належного функціонування сільськогосподарської та медичної систем України та забезпеченні безперешкодного доступу клієнтів і пацієнтів до наших продуктів. Це базовий принцип. Ми продовжимо вести бізнес, зберігати робочі місця та створювати нові, сплачувати податки.

Війна триває, і важко передбачити її точний розвиток і завершення. Тому ми розробили різні сценарії, серед яких навчання нашої команди для роботи в інших обставинах. 

«Байєр» також глибоко досліджує можливості модернізації України. Ми бачили такі можливості до війни і продовжуємо зараз. Це стосується як сільського господарства, так і охорони здоровʼя.

«Байєр» залишається поруч з українцями та підтримує їх. Ми віримо в Україну і вже сьогодні інвестуємо та підтримуємо план її відновлення. Переконані, що українці переможуть, і хочемо, щоб країна процвітала.

Цього року вас переобрали до правління Європейської Бізнес Асоціації. Які завдання ви плануєте виконати на цій посаді?

Моя головна роль – це зв’язок між бізнесом та українським урядом, сприяння реформам і забезпечення безперервності бізнесу. Дедалі тісніші зв’язки з Європейським Союзом стають надто важливими для України. Попри поточні обставини, Україна має спрямовувати свої зусилля, щоби стати кращим місцем для бізнесу, особливо на період після війни, коли іноземні інвестиції будуть вирішальними для забезпечення відродження економіки країни. Тому потрібно показати світу, що Україна є безпечним місцем для інвестицій, чудовою країною для ведення бізнесу, що тут панує верховенство права, а корупційні міркування, які деякі могли мати, більше не актуальні.

Інша моя важлива мета – просувати Україну для потенційних інвесторів та нових бізнес-можливостей, особливо щодо проєктів реконструкції чи інвестицій. UkraineInvest, EBA та інші форуми часто запрошують мене пояснити, чому ми інвестували та як ми цим управляємо. Це допомагає потенційним інвесторам з-за кордону, які вагаються сьогодні, побачити, що така доволі консервативна компанія, як «Байєр», йде цим шляхом. Якщо «Байєр» це робить, вони також можуть переглянути свою бізнес-модель та інвестувати в Україну зараз.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине