OLX Україна
Категория
Партнерский материал
Дата

«Мій головний управлінський виклик: забезпечити колегам відчуття, що компанія – це острів стабільності», – Катерина Онищенко, СЕО OLX Україна

Катерина Онищенко, СЕО OLX Україна

OLX – найпопулярніший в Україні сервіс оголошень. Навіть за перший рік повномасштабної війни кількість нових користувачів платформи зросла на 30%, а в 2023-му компанія відновилася до показників довоєнного часу, тобто 2021 року. Про це каже Катерина Онищенко, СЕО OLX Україна. Які виклики стоять перед нею як перед керівником воєнного часу та в чому секрет OLX? Розповідає Катерина Онищенко. 

З якими управлінськими викликами вам довелось зустрітись останнім часом та якими інсайтами з точки зору СЕО компанії можете поділитись?

У 2023 році управлінські виклики залишались такими ж, як і в попередньому. Проте для мене, як для СЕО та просто людини, що живе в умовах війни, дуже важлива турбота про співробітників. Ми регулярно чуємо від колег, що вони перебувають у стані стресу через війну, тривоги та часті обстріли. Це позначається на стані людей, спроможності нормально жити й працювати.

Тому наразі для мене головний управлінський виклик – це забезпечити колегам відчуття, що компанія – це острів стабільності. Вони можуть бути спокійні за роботу, своєчасність виплат, професійне зростання, навчання та вдосконалення навичок у компанії.

Що стосується інсайтів з управлінської точки зору, то у нас в компанії гарні результати показала ініціатива «рішень та ідей від співробітників». Її суть полягає в тому, що кожен може запропонувати ідею, щоб покращити певний процес чи розвʼязати проблему. Саме в 2023 році колеги запустили багато проєктів для вдосконалення своєї роботи чи роботи відділу. Це підтверджує тезу про те, що найкраще знають про наявність та можливість удосконалення робочого процесу ті фахівці, які щоденно його виконують. 

Яка динаміка користування платформою в 2023-му, чи відбулись зміни порівняно з минулим роком?

За 2023-й ми відновилися до показників довоєнного часу, тобто 2021-го року. Тут варто врахувати, що через вимушену міграцію чисельність населення України зменшилась (за підрахунками аналітичного центру EasyBusiness поточна чисельність населення може складати від 28 млн до 34 млн). З 24 лютого 2022 року виїхали та не повернулись від 8 млн українців. Тобто попри те, що людей в країні фактично стало менше, кількість користувачів платформи наразі знаходиться на рівні довоєнних показників. Це є гарним показником роботи всієї нашої команди. 

Якщо говорити про цифри, які стосуються купівлі/продажу, то варто зазначити, що українці стали більш уважно ставитися до своїх покупок. Тому вважаю, що OLX відіграє важливу роль через те, що на платформі можна знайти потрібні товари чи послуги за доступними цінами. 

Які соціальні проєкти реалізували протягом минулого року в компанії, до яких ініціатив долучались та що плануєте реалізувати в 2024-му? 

З початку повномасштабного вторгнення ми старались не лише допомагати українцям, донатити й долучатись до різних проєктів, а як міжнародна компанія – акумулювати міжнародну підтримку. Так, після трагедії з Каховською ГЕС ми з БФ Rescue запустили проєкт для збору питної води жителям Херсона. Про цю ініціативу ми активно розповідали на наших європейських платформах та агітували людей за кордоном долучитися до допомоги українцям.  

Також протягом року ми реалізували спільні проєкти з БФ «Твоя Опора», БФ «Коло» та БФ Сергія Притули.

Всього на благодійні й соціальні ініціативи, які ми підтримали, було виділено понад $10 млн.

За ці гроші, зокрема, придбали обладнання для 15 лікарень у 10 областях України: апарати ШВЛ, анестезіологічні, ультразвукові та кардіосистеми, медичне обладнання. 

Співпрацюючи з БФ «Коло», нам вдалося придбати мобільний медичний центр, який дає можливість надавати допомогу на деокупованих і прифронтових територіях. Завдяки йому вдалось надати пацієнтам більш ніж 1100 консультацій лікарів у тих населених пунктах, де наразі немає доступу до лікарень. Також компанія OLX придбала 30 кровомобілів – авто, які завдяки спеціальному обладнанню дають змогу рятувати життя при складних травмах і великих крововтратах. Наразі співпрацюємо з фондом «Коло» для створення в Україні Міжнародного інституту відновлення функцій втрачених кінцівок, який почне працювати у 2024 році та зможе допомагати більш ніж 3000 пацієнтам за рік.

На запит ДСНС ми закупили спецтехніку для гасіння пожеж у багатоповерхівках та допоміжну техніку. В рамках співпраці з NEST надали модульне житло 22 сім’ям, щоб вони могли відновлювати свою домівку в комфортних умовах.

У планах на 2024-й – продовжувати реалізовувати вже наявні проєкти та долучатися до нових. Наразі це єдиний можливий варіант діяльності відповідальних компаній, які працюють в Україні.

Чому українці вибирають саме платформу OLX?

Я думаю, що є кілька причин, чому ми зростаємо та залишаємось актуальними. По-перше, це постійний розвиток та вдосконалення: з 2006 року щодня наша команда працює над тим, щоб OLX залишався незмінним вибором користувачів. Ми інвестуємо у маркетинг, щоб доносити суть та цінності нашої платформи, аби більше людей знали, що саме можна знайти на OLX, чому варто обирати нас і як користуватися платформою. 

По-друге, наша велика перевага – це кількість пропозицій товарів та послуг на платформі. Наразі на OLX понад 15 млн оголошень, тож ми не безпідставно кажемо, що тут кожен може знайти своє. Ще один важливий критерій вибору нашої платформи – це люди, жива та активна аудиторія. Близько 12 млн українців щомісячно користуються OLX, купують та продають. Тобто це таке собі замкнене коло: велика кількість пропозицій дає те, що платформу відвідують багато покупців, що теж своєю чергою мотивує розміщувати продавців оголошення. Ще одна наша перевага – доступні ціни. На платформі великий вибір як нових, так і вживаних товарів. Зараз для багатьох українців важливо мати місце, де можна знайти та придбати товар за доступною ціною, і це місце – OLX. 

Катерина Онищенко

Катерина Онищенко, СЕО OLX Україна

Які найбільш значущі зміни відбулись на OLX у 2023 році?

Ми постійно працюємо над трьома важливими «користувацькими» напрямками: якість контенту на платформі, способи оплати та доставка. Тож минулого року ми додали можливість «доставки курʼєром Нової Пошти», щоб користувачі могли оформити доставлення покупок з OLX у будь-яке зручне місце. Крім цього стала доступною можливість продажу чи купівлі ​​товарів по OLX Доставка з можливістю відправки через поштомат НП.  

Також у 2023-му ми почали співпрацю з Міністерством оборони у рамках програми рекрутингу до ЗСУ. Адже війську потрібні різні фахівці, включно з кухарями, водіями, механіками тощо. Саме таких спеціалістів чимало на «OLX Робота». Тому чекаємо на плідну співпрацю з Міністерством оборони, проміжними результатами якої зможемо скоро поділитись.

Які плани маєте на цей рік щодо платформи?

Надалі будемо розвивати та вдосконалювати послугу OLX Доставки, щоб ще більше людей змогли скористатись нею. Також плануємо покращувати user experience на OLX, зокрема працювати над тим, щоб інтерфейс платформи був максимально простим та зрозумілим у користуванні. Точно працюватимемо над підвищенням релевантності оголошень для наших користувачів. Ми продовжимо роботу над удосконаленням якості контенту на платформі. Йдеться про модерацію пропозицій, видалення з платформи неактуальних оголошень чи підозрілих пропозицій, за якими можуть стояти недобросовісні продавці чи шахраї.

У категорії «Робота» працюватимемо над удосконаленнями, які стосуються панелі роботодавця та можливості роботи з кандидатським профайлом. У «короткостроковій оренді нерухомості» ми вже зробили минулого року календар бронювань, тож на 2024-й у планах працювати над його розвитком та робити сервіс ще зручнішим. Планів дуже багато, тому нехай всі інші зміни будуть сюрпризом для наших користувачів. 

OLX Україна – частина міжнародної компанії, яка не тільки продовжує працювати в Україні, а й показує зростання, має амбітні плани та реалізує їх. Я вважаю, що результатами діяльності ми показуємо важливий приклад для іноземного бізнесу – не боятись інвестувати в нашу країну. Тож ми 100% будемо продовжувати працювати, розвиватися, створювати нові робочі місця та реалізовувати проєкти.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине