МХП
Категория
Партнерский материал
Дата

Підтримка економіки під час війни: чому великому бізнесу вигідно допомагати малому

Павло Мороз, директор Департаменту корпоративної соціальної відповідальності компанії МХП

Підтримка малого бізнесу може стати справжнім каталізатором змін і ключовим фактором для відновлення економіки країни. Адже завдяки діяльності малих і середніх підприємств забезпечується задоволення локального споживчого попиту, що стимулює обіг грошей та сприяє соціально-економічному добробуту місцевих громад

Створюючи локальні бізнеси, підприємці стимулюють зайнятість, сплачують переважно місцеві податки й збори, а також формують ресурс для пенсійного забезпечення. Це особливо цінно в умовах важких економічних обставин, спричинених війною. Очевидно, що позитивна динаміка тут незначна, а зміни не є одномоментні, але потрібно дивитися на це комплексно, в стратегічному вимірі.

Важливість підтримки та розвитку малих підприємств

Для допомоги бізнесу уряд впровадив чимало програм (але чи достатньо їх – питання складне, як для умов воєнного стану): податкові пільги, скасування податкових перевірок, звільнення від сплати ЄСВ у разі неотримання підприємцями доходу тощо.

Окрім того, запроваджено різні ініціативи для підтримки підприємців, такі як гранти, кредити та різні проєкти міжнародних донорів. Підприємці, які не злякалися викликів війни, органи влади, волонтерські організації та інші стейкхолдери працюють разом, щоб забезпечити ефективне функціонування економічної інфраструктури по всій країні, поки військові тримають фронт.

Та цього, на жаль, замало. Дослідження Асоціації експертів зі сталого розвитку показало, що для відновлення українського малого та середнього бізнесу потрібно близько шести мільярдів євро. І це станом на сьогодні. При цьому важливо переглянути підхід до фінансової підтримки: замість того, щоб створювати залежність, потрібно зосередити увагу на розбудові місцевого бізнес-потенціалу та підтримці місцевих підприємців. Це дозволить у довгостроковій перспективі забезпечити стійкий розвиток громад.

Надзвичайно дискусійними є наміри уряду забрати ПДФО у громад з наступного року, мовляв, у Києві чиновники краще знають, як розпоряджатися податками. Однозначно, це крок назад для реформи децентралізації (якщо все-таки таке рішення буде імплементоване в бюджетне законодавство) й втрата економічного потенціалу громад. Мовою самих громад, їх просто «кинуть». 

Розробка та реалізація ефективних навчальних програм для підприємців є також важливим кроком до досягнення успіху в цій справі. В умовах війни, коли доступ до навчання може бути обмеженим, такі програми стають особливо важливими. Вони мають забезпечувати не лише фінансову підтримку, а й навчати підприємців важливих навичок управління бізнесом, маркетингу, фінансового планування, а також необхідності врахування соціальної складової в процесі здійснення підприємницької діяльності. 

Успішні кейси відновлення та розвитку бізнесу

Заступник Генсекретаря ООН Мартін Гріффітс підкреслив, наскільки важливо підтримувати роботу малих і середніх бізнесів в Україні, і закликав міжнародних донорів активніше інвестувати у них. Це свідчить про найвищий рівень значущості малих підприємств для економічного розвитку країни. Один із прикладів підтримки та сприяння бізнесу – ініціатива тієї ж таки організації Глобального договору ООН в Україні, яка запустила проєкт SEED. У рамках цього проєкту понад сто учасників з усієї країни отримали можливість здобути цінні знання про бізнес-процеси.

Протягом місяця слухачі познайомилися з лекціями від досвідчених фахівців із міжнародних та українських компаній, а також мали індивідуальні менторські сесії. Цей освітній проєкт допоміг підняти бізнес-ідеї учасників на новий рівень, створивши основу для їхнього подальшого зростання та розвитку. За результатами фінального пітчингу 15 конкурсантів отримали грантові кошти на розвиток своїх бізнесів від організатора та його партнерів.

Окремо приділяли увагу відновленим підприємствам на деокупованих територіях. Так ми в МХП підтримали відновлення ферми «Чарівний птах», яка була знищена під час російської окупації в селі Перемога на Київщині. Підприємство з 2008 року забезпечувало українців перепелиними яйцями й входило до п’ятірки основних виробників перепелиної продукції в Україні. Однак, через військові дії на фермі загинули 70 тисяч перепілок, приміщення було зруйноване, а обладнання – розграбоване. Власники ферми вирішили її відновити, і з цим ми взялися їм допомогти. У підсумку підприємство сьогодні не тільки виготовляє продукцію для полиць українських супермаркетів, а й платить податки в бюджет України та надає робочі місця односельцям.

МХП

Ферма «Чарівний птах» до відновлення

МХП

Ферма «Чарівний птах» після відновлення

МХП

Ферма «Чарівний птах» після відновлення

Предыдущий слайд
Следующий слайд

Другим підприємством, якому ми видали грант, стала сироварня «Будз баран» з села Шепіт Івано-Франківської області. Цей сімейний бізнес відкрився у важкі часи під час локдауну у 2020 році, але зміг розвинутися та стати фінансовою опорою для всього села. Підприємці купують молоко у місцевих жителів, а з нього створюють продукт із доданою вартістю. Тобто бізнес не просто забезпечив власну родину доходом, а місцевий бюджет податками, а й створив ринок збуту для домогосподарств. 

Це приклади того, як підтримка маленьких підприємців допомагає громаді не надто залежати від зовнішньої допомоги. Коли ми допомагаємо місцевим бізнесам, ми також сприяємо тому, щоб мешканці фінансово були більш успішними.

Перспективи економічного та соціального розвитку через ветеранські бізнеси

Сьогодні важливо, щоб компанії та приватні бізнеси, які приділяють увагу соціально-відповідальним практикам, активно допомагали нашим героям – військовим і членам їхніх сімей. Мені шкода, що чимало компаній мінімізують свою участь у цьому процесі, розглядаючи таку допомогу як виконання одноразової соціальної місії. 

Насправді для великого бізнесу частиною корпоративної соціальної відповідальності може стати розробка та впровадження спеціальних програм навчання й фінансування для малих бізнесів, зокрема ветеранських. Такі програми повинні не лише надавати фінансову підтримку, а й навчати підприємців ключових навичок управління бізнесом, маркетингу, фінансового планування тощо. Важливо, щоб ці програми були доступні в умовах війни, адже саме в цей час підтримка стає найбільш критичною.

Ветеранське мікропідприємництво в громадах важливе з двох причин. По-перше, воно є частиною процесу реадаптації ветеранів, допомагаючи їм знайти нове покликання та соціалізуватися. Власний бізнес дозволяє їм втілити свої ідеї й вміння у життя, сприяючи їх інтеграції у суспільство. По-друге, розвиток мікробізнесу у громадах підтримує бюджети, збільшуючи доходи, стимулює зайнятість в умовах зростання безробіття під впливом війни.

Важливо, щоб уряд, органи місцевого самоврядування, великі компанії стимулювали мікробізнес у громадах, забезпечуючи збереження податків на місці та сприяючи розвитку власних джерел доходів. Реалізація цього підходу дозволить не лише забезпечити підтримку ветеранів і їхніх сімей, а й зробити вагомий внесок у загальний розвиток громад та економіки країни.

Звичайно, що підприємництво не є панацеєю для економічного зростання. Проте ініціативи, спрямовані на підтримку підприємців, особливо малого та середнього бізнесу, можуть сприяти стабільності й розвитку економіки країни.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине