Олександр Ягодка. Адвокат, керуючий партнер АО «Лідери захисту»
Категория
На правах рекламы
Дата

Шляхи залучення міжнародних інвестицій: поради щодо структурування бізнесу від адвоката Олександра Ягодки

Олександр Ягодка. Адвокат, керуючий партнер АО «Лідери захисту»

Олександр Ягодка, адвокат та керуючий партнер АО «Лідери захисту», розповідає про міжнародні спільні підприємства як один із варіантів залучення іноземних інвестицій для українського бізнесу та про те, як швидко адаптуватися до міжнародних податкових та фінансових вимог.

Через поточну ситуацію в нашій країні, питання залучення іноземних інвесторів та подальше структурування бізнесу є особливо актуальним для масштабування, підвищення захищеності, співпраці та оптимізації податкового навантаження. За останній рік ми разом з партнерами змогли зберегти та захистити українські компанії саме завдяки структуруванню.

Олександр Ягодка.

Адвокат, керуючий партнер Адвокатського обʼєднання «Лідери Захисту»

Адвокатське об‘єднання надає професійну правову допомогу з широкого кола юридичних питань, в тому числі забезпечує професійний юридичний супровід діяльності бізнесу.

  • Наші клієнти отримують оперативну та якісну підтримку щодо структурування активів з метою уникнення ризиків: ми виявляємо ʼслабкі місцяʼ наявної структури, використовуємо корпоративні та договірні засоби захисту активів.
  • Допомагаємо з оптимізацією корпоративної структури для зручного управління.
  • Консультуємо з питань діяльності іноземних компаній, вибору оптимальної юрисдикції.
  • Проводимо податковий консалтинг і податкове структурування.
  • Надаємо комплексну правову підтримку бізнесу.

Що таке міжнародні спільні підприємства

Одним із варіантів залучення іноземних інвесторів є створення спільного підприємства з українською компанією, яка має досвід роботи в певному секторі. Іноземний партнер може діяти як стратегічний та інвестувати в спільне підприємство свої гроші та обладнання.

Міжнародне спільне підприємство (далі – МСП) засновується на співробітництві між інвесторами з різних країн із метою інвестування, управління, виробництва, надання послуг, розподілу підприєм­ницьких доходів і ризиків. МСП є формою міжнародного бізнесу, його специфічним субʼєктом і різновидом прямого іноземного інвестування. Інвестор має бути в курсі правових питань та регуляторних вимог іншої країни й активно співпрацювати з закордонними бізнес-партнерами. Проте є висока ймовірність виникнення конфліктів унаслідок зіткнення інтересів партнерів, у яких можуть бути приховані мотиви, наприклад усунення один одного з ринку як конкурента по бізнесу.

Причини та вигоди створення МСП

Причинами створення МСП є галузева практика, нормативно-правова база та оподаткування. В Україні часто укладаються угоди про спільні підприємства для співпраці в нафтовій та газовій промисловості через податкове навантаження.

Створення МСП можна вважати доцільним:

  • коли досягається глибша концентрація капіталів та виробничих ресурсів, ніж у масштабах країни;
  • наявна раціональна комбінація факторів виробництва, відносний надлишок чи нестачу яких відчувають партнери;
  • використовується ефект концентрації у тих сферах, де у разі застосування інших форм співробітництва можливий паралелізм у діях партнерів
  • в процесі технологічного пошуку.

Переваги МСП зумовлені тим, що ця форма співробітництва є тривалою, забезпечує спільну відповідальність партнерів за ефективність діяльності підприємства, зменшує інвестиційний ризик. Як правило, міжнародні спільні підприємства – це найзаохочуваніша форма вливання підприємницького капіталу в іншу країну. 

Чому потрібно структурувати МСП і які наслідки, якщо не структурувати 

Бізнес використовує міжнародне структурування з метою масштабування, підвищення захищеності, співпраці в певних юрисдикціях та оптимізації податкового навантаження.

Через поточну ситуацію в нашій країні питання структурування бізнесу є особливо актуальним. Прозорі структури бізнесу дають змогу встановити кінцевих бенефіціарів та вигодоодержувачів, забезпечують вільний перетік капіталу, розподіл прибутку на власників бізнесу та оптимальне податкове навантаження на групу компаній.

Важливо провести аналіз і підготовку до структурування з метою уникнення ризиків:

  • розглянути бізнес-моделі з точки зору масштабування;
  • провести аудит корпоративної структури бізнесу;
  • оцінити завдання і цілі бізнесу;
  • обрати оптимальну податкову модель.

До питання структурування необхідно ставитися дуже відповідально, оскільки фіскальні органи держав обмінюються інформацією про компанії, рахунки та транзакції податкових резидентів один одного. Закони про КІК змушують резидентів платити податки з доходів іноземних компаній, що їм належать, навіть без розподілу прибутку. План BEPS активно бореться з виведенням коштів до офшорів. Залучаються механізми боротьби з неправомірним застосуванням угод про уникнення подвійного оподаткування та відкриття інформації про бенефіціарних власників компаній. Важливо враховувати положення міжнародних Конвенцій щодо уникнення від подвійного оподаткування та звернути увагу на оподаткування доходів кінцевих бенефіціарних власників.

За останній рік ми разом із партнерами змогли зберегти та захистити українські компанії завдяки структуруванню МСП.

Я хочу залучити українські підприємства до розвитку та структурування, зараз є всі можливості для залучення міжнародних інвестицій. Підприємці, які швидко адаптуються до міжнародних податкових, фінансових вимог та мають стратегічний план розвитку, будуть функціонувати й надалі.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине