Станіслав Пламадяло, засновник і власник групи компаній SP GAZ (Україна) /предоставлено пресс-службой
Категория
Партнерский материал
Дата

«Собі потрібно кидати виклики, підкорювати вершини, випробовувати на міцність». Принципи, що допомогли Станіславу Пламадяло збільшити бізнес під час пандемії та війни

Станіслав Пламадяло, засновник і власник групи компаній SP GAZ (Україна) Фото предоставлено пресс-службой

Бізнесмен, меценат, засновник і власник групи компаній SP GAZ Станіслав Пламадяло розповідає, які виклики під час пандемії та війни виникли у сфері трейдингу нафтопродуктів, що відбувається з нею зараз та як виглядає подальше майбутнє.

Станіслав Пламадяло /предоставлено пресс-службой

Станіслав Пламадяло

Бізнесмен, меценат, засновник і власник групи компаній SP GAZ (Україна), SP GAZ Trading KFT (Угорщина), SP Solar Energy Trading (Молдова)

Сфери діяльності: трейдинг і логістика у сфері нафтопродуктів (скраплений газ, дизельне пальне, бензин), сонячна генерація. 

SP GAZ (Україна) – входить до переліку найбільших постачальників нафтопродуктів. Оперує двома терміналами – в Одесі та Мукачевому. До групи компаній входить трейдинговий підрозділ і транспортно-логістична компанія, яка оперує потужностями 50 автотанкерів (Україна, Молдова), двома поїздами європейських вагонів для скрапленого газу і дизельного пального. Також компанія володіє власною мережею заправних станцій у Молдові. 

SP GAZ першою в Україні почала імпортне постачання нафтопродуктів після початку повномасштабного вторгнення.

У паливний сектор я прийшов після 12 років у будівельному бізнесі. Новий бізнес 2016 року привабив мене масштабами, динамікою, можливостями, знайомствами.

У будівництві ти більше привʼязаний до обʼєктів, повинен контролювати підрядників, стежити за якістю робіт. Паливний бізнес інший. Сьогодні ти на конференції в Лондоні, завтра – ділова вечеря у Варшаві, ще через день укладаєш контракт у Ризі. Після пандемії контакти на особистому рівні почали більше цінуватися, і навіть там, де можна було б обійтися конференцією в Zoom, я все ж таки віддаю перевагу, якщо можливо, бути присутнім особисто. 

Паливна сфера тільки цього року повертається до проведення великих заходів, які з року в рік збирали гравців ринку з усього світу і задавали тон. Наприклад, той самий International Energy Week, який до цього два роки відбувався радше символічно, в онлайн-форматі. Адже головна цінність таких заходів не в тому, що говорять зі сцени, а в тому, що обговорюють між виступами спікерів, за лаштунками. 

Паливний бізнес збігається з моїм внутрішнім станом – я в постійному пошуку нових можливостей, розвитку, викликів. Наприклад, замість того, щоб 9 травня відзначати в колі близьких свій день народження, вирішив підкорити найвищу вершину африканського континенту – Кіліманджаро, 5895 м над рівнем моря. На підготовку вдалося виділити лише півтора місяця. Останні кількасот метрів до фінішу були найважчими, але відчуття, коли досяг вершини, ні з чим не порівняти. Вважаю, що підприємці мають постійно кидати собі такі виклики – освоювати нові напрями бізнесу, спорту, підкорювати вершини, випробовувати себе на міцність. Уже під час війни завершив навчання за програмою Senior Executive МВА.   

предоставлено пресс-службой

Паливний бізнес збігається з моїм внутрішнім станом – я в постійному пошуку нових можливостей, розвитку, викликів. Наприклад, замість того, щоб 9 травня відзначати в колі близьких свій день народження, вирішив підкорити найвищу вершину африканського континенту – Кіліманджаро, 5895 м над рівнем моря. Фото предоставлено пресс-службой

Саме завдяки такому загартуванню вдалося за останні три роки, коли штормило світову та українську економіку, вивести бізнес на абсолютно новий рівень. За 2022 рік чистий прибуток компанії зріс у 22 рази – до 118 млн грн. Після початку повномасштабного вторгнення компанія SP GAZ могла швидко адаптувати маршрути поставок – у нас уже були контакти і партнери в країнах Євросоюзу, а автопарк мав європейські ліцензії. Це допомогло наростити обсяги продажів до 70%.

Якщо до початку війни наш власний автопарк складався з девʼяти газовозів, то за минулий рік ми збільшили його до 31. Таким чином інвестували в економіку України майже $3,5 млн, створили 40 робочих місць, сплатили десятки мільйонів гривень податків. 

Вважаю важливим знаходити баланс між українським і міжнародним розвитком бізнесу. На початку року придбав 50-відсоткову частку в SmileFood Bulgaria, інвестую в будівництво житла на Балі, розвиваємо з партнерами мережу заправок у Молдові. Зараз у розробці проєкт із зеленої енергетики – SP Solar Energy Trading.    

Практично всі процеси, повʼязані з управлінням бізнесом, відбуваються віддалено. Коли створюєш бізнес з нуля, знаєш усі внутрішні механізми роботи, підбираєш роками колектив, у постійній особистій присутності відпадає необхідність. Зі співробітниками ми частіше бачимося на конференціях, ніж в офісі.   

З початком повномасштабного вторгнення для себе переосмислив соціальну відповідальність бізнесу. Щойно ми пройшли перший, найскладніший, етап адаптації під нові умови ринку, було ухвалено рішення створити благодійний фонд, який фінансується за рахунок прибутку компанії. 

предоставлено пресс-службой

Станіслав Пламадяло – бізнесмен, меценат, засновник і власник групи компаній SP GAZ (Україна), SP GAZ Trading KFT (Угорщина), SP Solar Energy Trading (Молдова). Фото предоставлено пресс-службой

Щоб охопити найбільшу кількість людей, ми вибудували взаємодію з місцевими адміністраціями в Київській, Одеській, Полтавській, Чернігівській областях, з адміністраціями медичних закладів та іншими громадськими організаціями, які працюють із безпосередніми одержувачами допомоги. До нас надсилають загальні запити на допомогу, ми допомагаємо знайти донорів і доправити гуманітарні вантажі, а наші партнери займаються адресною роздачею серед тих, хто цього потребує. З огляду на наш досвід у логістиці, наявність власного транспорту (спеціально для потреб фонду компанія придбала тягач із теном) і досвідчених кадрів, нам це дається значно легше, ніж іншим організаціям. Крім того, взяли шефство над військовими медиками, яким щомісяця надаємо талони на пальне – йдеться про тисячі літрів.

Минулий рік після початку війни показав, що немає неможливого – виявилося, що і без російського газу та нафти ми здатні пережити зиму, ще й сформувати стратегічні запаси. Ми позбулися цієї залежності, перебудували логістику, але останні місяці показують, що дешевий російський ресурс усе ще манівцями намагається потрапити на український ринок. Цього не можна допустити – майбутнє України без російського газу і нафти. Тому Україні після перемоги потрібно переходити на європейську залізничну колію, розбудовувати нафтопереробну інфраструктуру в прикордонних із дружніми нам країнами районах. Ми зробили свій однозначний вибір і не повинні допускати жодних коливань.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине