Сергій Тронь /из личного архива
Категория
BrandVoice
Дата

Сергій Тронь: «Ми стійкіші за інших, бо розвиваємося на власні кошти». Як White Rock Management планує стати одним з трьох найбільших майнерів світу

Сергій Тронь, засновник і єдиний акціонер White Rock Management. Фото из личного архива

Виторг White Rock Management – біткоїн-майнера з українським корінням і штаб-квартирою у Швейцарії – у 2022 році зріс на понад $200 млн – вдвічі порівняно з 2021-м. Компанія має дата-центри на трьох континентах і на 99,9% працює на відновлювальних джерелах енергії. Секрет успіху White Rock – у глибокому аналізі досвіду найбільших гравців крипторинку, у гібридній бізнес-моделі та фінансуванні лише коштами засновника, без жодних позик

За кілька років компанія може увійти до трійки найбільших майнерів світу, певен засновник і єдиний акціонер White Rock Management – українець Сергій Тронь. Про майбутнє крипторинку та криптовалюти як фінансового активу, а також про базові правила інвестування у криптовалюту він розповів у новому випуску «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» від Forbes.

Це скорочена та відредагована для ясності версія інтервʼю.

Про філософію і значущість White Rock Management на крипторинку

Інвестиції в інфраструктуру та інноваційне цифрове обладнання – ключова, доволі капіталомістка частина криптобізнесу. Вкладаємося у програмне забезпечення, професійну команду, контроль ризиків, який зобов’язує нас робити аудитор з великої четвірки.

У White Rock Management ми використовуємо досвід 12 світових майнерів, які торгуються на біржі NASDAQ, попередньо проаналізувавши їхні успіхи і поразки. Серед них існує два флагмани: Marathon і Raid. Перший використовує хостингові майданчики зовнішніх операторів, а другий будує власну інфраструктуру. У White Rock Management ми обрали гібридний підхід: працюємо на хостингових майданчиках, водночас маючи власні майданчики. Саме це дозволило встояти, коли настала криптозима.

Пріоритет роботи White Rock Management – відповідність нормам ESG та споживання у майнінгу на 99,9% зеленої енергії.

Сергій Тронь: «Ми стійкіші за інших, бо розвиваємося на власні кошти». Як White Rock Management планує стати одним з трьох найбільших майнерів світу /Фото 1

Про те, як влаштована White Rock

Усі інвестиції у White Rock Management – це мій власний капітал. Це кількасот мільйонів доларів на початковому етапі. Зараз увесь прибуток компанії реінвестується у розвиток.

Забезпечення функціонування White Rock Management досить оптимізовано з точки зору кількості працівників. У нас є класичний бек-офіс штаб-квартири у місті Цуг, де працюють CEO, CFO, CTO та інші – всього до 17 осіб. Є інженери у різних локаціях. Є фахівці дата-центрів – одним таким на 50 мегаватт може управляти лише троє людей.

82% собівартості виробництва біткоїна – це ціна спожитої електроенергії, тож ми шукаємо локацію, щоб вигідно її купити. Витрати на виробництво нині – $18-22 тис. за один біткоїн.

Модель White Rock побудована так, щоб максимально диверсифікувати ризики – ми майнимо біткоїн і одразу ж його продаємо.

Про перспективи і roadmap розвитку White Rock Management

За три роки White Rock має шанси увійти у топ-трійку найбільших майнерів світу за обсягами виробництва та обсягами підтримки глобальної мережі хешрейту біткоїна.

Шлях, що дозволить нам це втілити: органічний розвиток, злиття та поглинання з більшими компаніями. Є компанії схожі на нашу, які перебувають у стресі через криптозиму, бо використовували позикове фінансування й не розраховували, що криптозима затягнеться. Ми стійкіші за інших, бо розвиваємося на власні кошти: у нас взагалі немає боргового навантаження. Це дозволяє інвестувати та реінвестувати навіть під час криптозими.

Якщо окреслювати дистанцію між двома лідерами ринку і White Rock Management станом на листопад 2023-го, ми відстаємо за обсягами виробництва на 60%. Однак оновлюємо обладнання та швидко їх наздоганяємо. Ці два лідери, як видно з їхніх публічних звітів, мають високий борг відносно EBITDA – 12, 15, 18. Це означає, що вони формують великі збитки. Наша ж економічна модель стійкіша.

Активно зростаючи і масштабуючись, не обійтися без глобальних інвестицій великих інституційних інвесторів. Лише зараз настає час входження таких інвесторів у криптогалузь. З середини наступного року, коли Комісія з цінних паперів та бірж США визначить, яким продуктом є криптовалюта і як з нею може працювати інвестор, інституціонали зможуть зайти у галузь і вкладатися у компанії, що масштабують біткоїн. Це наш фокус уваги. Ми чекаємо на інституційні гроші, які підштовхнуть ринок до активного зростання.

Зараз пріоритет White Rock – децентралізація. Прагнемо відкривати нові світові локації: уже розвиваємо проєкти у Канаді та Південній Америці.

Про майбутню співпрацю White Rock з Україною

Я українець, і 70% команди White Rock – українці, які живуть у різних куточках Європи. Україна з точки зору енергетичного потенціалу дуже перспективна, а наші дата-центри – хороші балансувальники для мережі. Ми міркуємо, з яким обсягом інвестицій можемо прийти в Україну як великий споживач електроенергії і допомогти відновити енергетичну інфраструктуру у період післявоєнної відбудови. 

Це можуть бути класичні M&A з енергокомпаніями, або будівництво незалежних джерел енергії. Над цим зараз працюємо і хочемо вперше застосовувати саме в Україні.

Про ризики і міцність крипторинку

Біткоїн існує понад 10 років, і за цей час ринок трясло не раз: формувалися упередження та стереотипи щодо криптовалют, мовляв, це мильна бульбашка. Алгоритм біткоїна побудований так, що його ніхто не контролює, але технологія блокчейн жодного разу не показала слабкості. Жоден хакер світу не зміг похитнути базові принципи блокчейну, як революційної технології, яку можна застосовувати в усіх напрямках економіки.

Вплив різних чинників на курс біткоїна прояснюється і для суспільства, і для регуляторів. Коли буде (ймовірно, у 2024-му) схвалений біткоїн ETF, гроші інституційних інвесторів зайдуть на ринок, що збільшить його капіталізацію.

З 2013 року біткоїн у середньому дає (за даними JP Morgan, Goldman Sachs) позитивну дохідність у розмірі 100% річних.

У квітні 2024-го мережею закладено халвінг – скорочення мережі удвічі. Через 3-5 місяців після цього завжди починається зростання курсу. Це свідчить про одне: що більше біткоїн буде капіталізуватися, то сильніше впливатиме на світову економіку.

Про правила інвестування у криптовалюту

У біткоїн-ком’юніті є жарт: хочеш заробити на біткоїні – купи його і забудь на пʼять років. Купивши щось і побачивши динаміку росту, є спокуса продати це якомога швидше. Але не варто поспішати. Інвестиція у криптовалюти тривала й не спекулятивна. Будуть і падіння, і зростання ціни, але треба будувати горизонт планування і чекати. Лише так не програєш.

Потенційному інвестору треба почати з вивчення основних принципів біткоїна – розібратися, яка тенденція продукту за час його існування, який потенціал. Не можна обманюватися і вважати себе досвідченим трейдером. Потрібно тримати руку на пульсі: відчувати, куди рухається ринок, які виникають тренди, якою є регуляція, хто стає впливовим хедлайнером.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине