Samsung Galaxy S24 Ultra /предоставлено пресс-службой
Категория
BrandVoice
Дата

Титан та АІ. Огляд нового смартфона Samsung Galaxy S24 Ultra від Forbes BrandVoice

Samsung Galaxy S24 Ultra. Фото предоставлено пресс-службой

Флагман нового покоління смартфонів Samsung: основний фокус компанія зосередила на програмній частині пристроїв, а саме на розширенні можливості мобільних технологій за допомогою штучного інтелекту та покращення досвіду роботи з ними, але апаратна частина також не залишилась без уваги. Forbes BrandVoice ознайомився з Samsung Galaxy S24 Ultra та розповідає про те, чого варто очікувати від новинки потенційним власникам.

Samsung презентував нову еру мобільного АІ з випуском серії Galaxy S24. Ці телефони змінюють спосіб взаємодії зі світом та підхід до спілкування, відкриваючи нове десятиліття мобільних інновацій.

До прикладу, миттєвий переклад Live Translate і Chat Assist сприяють безбар’єрному спілкуванню, забезпечуючи доступ до мовних перекладів і підтримки під час листування будь-де та будь з ким. Крім того, новий спосіб пошуку за допомогою Circle to Search від Google полегшує пошук інформації, дозволяючи шукати будь-що за допомогою жестів.

Щодо функцій штучного інтелекту Galaxy AI, то вони не лише покращують комунікацію та пошук, а й сприяють розвитку креативності та дослідженню світу: завдяки їм користувачі можуть ефективніше реалізовувати свій творчий потенціал та спілкуватися з оточенням. 

Разом із серією Galaxy S24 і вдосконаленими AI-функціями Samsung відкриває двері у майбутнє, де мобільні пристрої стають більш інтелектуальними й функціональними.

Також варто зазначити, що Samsung R&D Institute Ukraine вже багато років працює в Україні та створює програмні продукти, якими користуються у всьому світі. 

Інститут створили у 2009 році з фокусом на розробці передових технологій кібербезпеки для захисту інформації, технологій штучного інтелекту, компʼютерного зору та графіки для покращення та вдосконалення користувацького досвіду використання продуктів компанії.

Програмне забезпечення та штучний інтелект

Circle to Search від Google

Без перебільшення одна з найкращих функцій, доданих у смартфони за останні роки, – це пошук будь-якого об’єкта в інтернеті після простого обведення його пальцем або електронним пером S Pen, який постачається зі смартфоном. По суті, це версія пошуку по картинці в Google, тільки набагато зручніша та з більш релевантними результатами.

Побачили одяг, який сподобався? Одразу ж знайшли потрібну модель. Цікаво, де відпочивають друзі? Обвели – й миттєво дізналися локацію. Потрібна запчастина для автомобіля, але навіть гадки не маєте, як вона називається? Обводите пальцем – і вже можете її придбати.

Робота з фото та відео

Під час обробки фотографій інноваційні інструменти Galaxy AI дозволяють не просто видаляти небажані обʼєкти, а й змінювати їхній розмір та положення на фото, прибирати бліки ти віддзеркалення. Крім того, застосувавши функцію «покращення», штучний інтелект автоматично відкоригує витримку, експозицію, контрастність та виправить завалений горизонт. Усе це робиться швидко та просто в галереї смартфону, без будь-яких знань, котрих зазвичай потребують фоторедактори.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Застосувавши функцію «покращення» в Samsung Galaxy S24 Ultra, штучний інтелект автоматично відкоригує витримку, експозицію, контрастність та виправить завалений горизонт.

Для роботи з обʼєктами достатньо виділити їх, затримавши палець або просто обвівши – смартфон самостійно визначить його межі та надасть необхідні інструменти. Функції редагування фото працюють якісно, але за умови гарного освітлення. Якщо зображення занадто темне, можуть зʼявлятись артефакти, картинка може бути оброблена некоректно, однак таке трапляється лише за поганих умов зйомки.

Також, якщо ви зняли чудове відео, але згодом вирішили, що воно круто виглядало б у сповільненій зйомці, то зазвичай це неможливо, адже slow mo потребує вдвічі, а то й вчетверо більшої кількості кадрів на той же самий проміжок часу, ніж за стандартної відеозйомки. Але тепер це не проблема, оскільки Galaxy AI самостійно додасть кадри, яких не вистачає, згенерувавши їх на основі звичайного відео.

Це не магія, і якщо предмет, що потрібно уповільнити, буде рухатись надто швидко (наприклад його буде підкинуто близько до камери) – зʼявляться артефакти. Але якщо на відео той самий предмет просто прокрутити в руці – кадри домальовуються безшовно навіть у разі уповільнення вчетверо. Відеографам нові функції камери точно припадуть до душі.

Робота з текстом

Найбільш дивовижна функція для роботи з текстом, крім уже звичного перекладу та автовиправлення, – це стилі. Тобто ви можете написати базові слова, наприклад просто накидати «куди підемо треба обрати ресторан піца бургери дітей треба забрати після обіду в них тренування», а смартфони серії Galaxy S24 зрозуміють, що ви хотіли написати, та згенерують кілька готових варіантів тексту, що будуть відрізнятися стилістично, наприклад:

  • повсякденний: «Треба обрати ресторан на вечір, піца чи бургери? Дітей треба забрати після обіду, в них тренування»;
  • професійний: «Необхідно вибрати ресторан на вечір. Варіанти: піцерія чи бургерна. Також потрібно забрати дітей після обіду, у них тренування»;
  • ввічливий: «Доброго дня! Будь ласка, допоможіть мені обрати ресторан на вечір. Я хотів би піти в піцерію або бургерну. Також мені потрібно забрати дітей після обіду, оскільки у них тренування. Дякую за допомогу»;
  • соцмережі: «Куди сьогодні підемо? Треба обрати ресторан на вечір 🍕🍔Дітей треба забрати після обіду, в них тренування ⚽️#сімейнийвечір #активнідіти».

Дивує не те, що смартфон це може, особливо якщо ви маєте досвід роботи зі штучним інтелектом, а саме те, наскільки влучно він це робить – рідною мовою та без дивних формулювань і зворотів, що одразу видали б машинний текст.

Також варта уваги функція короткого переказу змісту Browsing assist: смартфон може обробити текстову інформацію та підсумувати її, помістивши суть кількох абзаців у кілька речень. Незамінна річ не лише для школярів і студентів, а й для кожного, хто хоч іноді працює з великими обсягами інформації.

Galaxy S24 Ultra

З функцією короткого переказу змісту Browsing assist смартфон Samsung Galaxy S24 Ultra може обробити текстову інформацію та надати її переказ.

До речі, Samsung R&D Institute Ukraine був відповідальний за дослідження та розробку функції вирівнювання рукописного тексту (Clean Up). Дослідження в цьому напрямі велися в лабораторії майже пʼять років, та протягом останнього року співробітники Samsung R&D Institute Ukraine зосередилися на вирівнюванні декількох рядків шляхом позиціювання всіх символів у правильному положенні, вирівнювання літер, відступів між словами, міжстрокового інтервалу. Нині це ключовий алгоритм поточної функції вирівнювання, оскільки під час обробки рукописного тексту виникають різні проблеми, наприклад різні стилі письма з унікальними формами та обрисами символів, зʼєднане написання кількох літер, написання слів кількома мовами в одному реченні тощо.

У Samsung R&D Institute Ukraine розробили систему вирівнювання тексту, яка використовує результати етапу розпізнавання, покращує сегментацію та виконує вирівнювання за унікальним алгоритмом на основі структури. Рішення успішно справляється з усіма описаними вище проблемами й наразі підтримує 25 мов.

Двосторонній голосовий переклад дзвінків

Це працює саме так, як того очікуєш від розумного пристрою: смартфон може на ходу перекладати телефонну розмову, дозволяючи спілкуватися з людьми, яких би користувач не зрозумів без допомоги перекладача. Поки що це перша версія функції, оскільки на старті немає підтримки української мови, а також за неідеальних умов можливі значні затримки з перекладом. Але водночас це і найбільш цікава та складна в реалізації опція, тож можна очікувати її поліпшення в майбутньому.

На момент запуску функції заявлено 13 підтримуваних мов, а підтримка української з’явиться згодом. Варто наголосити, що розмова залишається в телефоні, тобто переклад відбувається безпосередньо на пристрої, а не на сервері, що важливо для конфіденційності.

Камери

Основний модуль камер складається з чотирьох обʼєктивів, один з яких на 200 Мп, що дає можливість робити контрастні фотографії із піковою деталізацією, які цілком можна використовувати для професійних цілей.

До того ж процес фотографування – інтуїтивний та зрозумілий – тепер ще й отримав значне розширення функціональності, завдяки глибокій інтеграції ШІ в процес створення та обробки фото.

Також у Galaxy S24 було покращено можливості зуму: у цьому поколінні встановлено 3х оптичне та 100х гібридне наближення з оптичною стабілізацією, що разом з обробкою відзнятого матеріалу за допомогою технологій Galaxy AI дозволяє створювати неймовірні знімки віддалених обʼєктів без будь-яких допоміжних аксесуарів на кшталт штативів чи гігантських зум-обʼєктивів.

Фронтальна камера на 12 Мп з автоматичним фокусуванням робить якісні фото навіть за поганих умов освітлення, спираючись, знову ж таки, на програмну обробку та AI, які роблять навіть із явно не доекспонованих та розмитих фото якісні знімки. За хороших умов фото на фронтальну камеру взагалі важко відрізнити від зроблених основним модулем.

Запис відео підтримується до UHD 8K, тобто з роздільною здатністю 7680 x 4320 пікселів та підтримкою slow mo в 4К. Проте найцікавіші оновлення під час роботи з відео стосуються саме програмних можливостей, як-от додавання згенерованих за допомогою нейромережі кадрів під час перетворення звичайного відео у slow mo, додавання звукових доріжок, редагування відео та корекції кольору. Ці функції працюють так само швидко, як і в разі, якби це була обробка одного фото, а не величезного відеофайлу у розширенні 8К. Це, безумовно, вражає, оскільки далеко не кожен настільний ПК здатний швидко опрацьовувати файли такого розміру. 

Дизайн, корпус та матеріали

Почнемо із зовнішніх оновлень: вони є, і це доволі істотні зміни, хоча й не одразу зрозуміло, що саме Samsung покращив, оскільки бренд усе ж таки дотримується впізнаваного дизайн-коду девайсів.

Samsung Galaxy S24 Ultra відтепер у титановому корпусі, що позитивно впливає на довговічність пристрою, зовнішній вигляд, а також тактильні відчуття – сатинова поверхня корпусу значно приємніша, не так збирає відбитки пальців, як сталь, та виглядає більш преміально, принаймні в кольорі «титановий сірий». Загалом серед доступних кольорів цього року – сірий, чорний, фіолетовий і жовтий (звісно, всі з приставкою «титановий»).

Смартфон став трохи тоншим, що не так помітно без прямого порівняння із попередньою моделлю. Приємно, коли габарити пристрою зменшуються, але при цьому він стає продуктивнішим. Вага та сама, що й в торішнього S23 Ultra – 233 грами.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Смартфон Samsung Galaxy S24 Ultra став трохи тоншим, що не так помітно без прямого порівняння із попередньою моделлю.

Дисплей контрастний та яскравий – зображення насичене та максимально деталізоване. Підвищена частота оновлення екрана особливо помітно впливає на користувацький досвід, адже при 120 Гц картинка набагато плавніша та візуально приємніша, на відміну від звичайних дисплеїв. Перегляд контенту, друк тексту та робота з графікою стали ще зручнішими, оскільки пікову яскравість було значно підвищено порівняно із попередньою моделлю.

Samsung встановив на нову модель повністю пласке скло Corning Gorilla Armor. Воно істотно зменшує кількість бліків на дисплеї, що помітно під час прямого порівняння з будь-яким іншим смартфоном, навіть під звичайною настільною лампою. Під час порівняння ж на вулиці, особливо за сонячної погоди, різниця кардинальна: екран S24 Ultra немов поглинає надмірне освітлення, роблячи зображення обʼєкта, що блікує, більш виразним та яскравим – виглядає цікаво та практично.

Процесор, продуктивність та автономність

В Samsung Galaxy S24 Ultra встановлено процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, який спеціально адаптували для Samsung. У максимальній конфігурації користувач отримує 12 Гб оперативної памʼяті та 1 Тб вбудованого сховища, чого більш ніж достатньо для продуктивної роботи та збереження великої кількості фото та відеоматеріалів, навіть за використання максимальних налаштувань камери.

Смартфон моментально відгукується на всі дії користувача, що особливо помітно під час обробки інформації за допомогою штучного інтелекту, адже корекція фото, редагування відео, переклад та робота з текстом відбуваються майже моментально.

Також покращення продуктивності суттєво впливає на ігровий процес – підвищена енергоефективність та більш ефективне тепловідведення дозволяють довше грати на максимальних налаштуваннях графіки.

У новій моделі також було покращено ретрейсинг (Ray Tracing) та перероблено систему охолодження із вдосконаленням тепловідведення (майже вдвічі збільшили парову камеру), що значно впливає на досвід від використання під час геймінгу та роботи з графікою. Samsung R&D Institute Ukraine брав активну участь в інтеграції технології Ray Tracing, яка дозволяє отримати новий рівень компʼютерної графіки на мобільному пристрої. Протягом 2023 року технологію трасування променів було інтегровано у гру Night Crows від Madngine для Galaxy S23/S24.

Підсумки

Враження від Samsung Galaxy S24 Ultra виключно позитивні, оскільки виробник не став псувати те, що працює, а просто поліпшив попередній флагман, зробивши його преміальнішим та розумнішим. 

Пошук за допомогою обведення зображення, редагування обʼєктів на фото, автоматичне генерування кадрів на відео, живий голосовий переклад дзвінків, переказ тексту та стилістичні підказки – саме ці функції чіпляють та викликають щирий подив користувача. Все це робить смартфон дійсно універсальним помічником як для роботи, так і для повсякденного життя. 

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине