19 травня відбувся Весняний діловий форум. Цього року тема заходу: «Незламний український бізнес — експертний погляд на 2023 рік» /предоставлено пресс-службой
Категория
Партнерский материал
Дата

Як український бізнес пройшов перший рік повномасштабної війни? Ключові тези з Весняного ділового форуму у Львові

19 травня відбувся Весняний діловий форум. Цього року тема заходу: «Незламний український бізнес — експертний погляд на 2023 рік» Фото предоставлено пресс-службой

19 травня відбувся Весняний діловий форум. Подія започаткована 2008 року, її мета – розвиток бізнес-середовища України, обговорення питань економіки та монетарної політики. 

Цього року тема заходу – «Незламний український бізнес – експертний погляд на 2023 рік».

Вже другий рік поспіль Весняний діловий форум проходить в умовах повномасштабної війни. Саме за таких умов український бізнес має розвиватися та підтримувати економіку. 

«Другий рік поспіль війна дуже деформує наш світ. Вона знищує наші домівки, близьких людей. У цих умовах ми повинні розвиватися та платити зарплати працівникам, зокрема тим, хто боронить нашу державу. Саме тому сьогодні ми говоримо про незламність українського бізнесу», – так розпочав дискусію організатор заходу Володимир Глащенков. 

Також вступне слово виголосили голова Львівської ОВА Максим Козицький та міський голова Львова Андрій Садовий. 

Весняний діловий форум – 2022: про що говорили? 

Під час семигодинної дискусії спікери Форуму обговорили розвиток бізнесу за стандартами Європейського союзу, використання людського капіталу в період значної еміграції та економіку в умовах великих історичних викликів. У межах чотирьох панелей поговорили про: 

  • підтримку міжнародних партнерів під час війни; 
  • бізнес під час війни; 
  • що варто змінити в Україні після війни; 
  • приклади успішних українських конкурентних компаній. 

Спікерами стали: Леся Кузьменко, заступник керівника місії ЄБРР в Україні; Наталя Кривда, докторка філософських наук; Віталій Седлер, співвласник Intellias та ін. 

Панель 1. Міжнародна підтримка України під час війни 

  • ЄБРР зобов’язався протягом 2022–2023 років інвестувати в Україну €3 млрд. З урахуванням грантів та обороту TFP минулого року банк інвестував в Україну €1,5 млрд. 
  • Підтримка приватного сектору є критично важливою зараз і на етапі реконструкції. За даними КШЕ, загальні потреби приватного бізнесу у відновленні оцінюються майже в $25 млрд. 

Панель 2. Бізнес під час війни 

  • Зведений індекс очікувань ділової активності зараз вище нейтрального вперше за 18 місяців. Основні причини таких покращень – стабілізація енергопостачання, поліпшення інфляційних, валютних очікувань і споживчих настроїв. 
  • Безробіття та бідність поступово зменшуються. Водночас відсутність реальних коштів на відбудову стримує як зростання внутрішнього попиту, так і створення нових робочих місць. 
  • Влітку 2022 року більше українців повертались, ніж виїжджали. Однак з початком обстрілів інфраструктури ця ситуація змінилася. Цього літа можна очікувати невелику хвилю повернення, але 4–5 млн українців залишатимуться за кордоном. 
Як український бізнес пройшов перший рік повномасштабної війни? Ключові тези з Весняного ділового форуму у Львові /Фото 1

«Чи повернуться біженці додому? Ми бачили оптимістичні цифри, де 80% людей готові повернутися в Україну. Проте опитування ЦЕС це не підтверджує більшість українців готові повернутись, але лише половина впевнені в цьому», – Гліб Вишлінський, керівник Центру економічноі стратегії 

На Форумі також відбувся благодійний аукціон, на який зібрали кошти для ініціативи «Пташки перемоги». Всього зібрали … грн. Найдорожчим лотом стало рятівне коло з крейсеру «Москва», яке виграв засновник SoftServe Тарас Кицмей із сумою в 210 000 грн. 

Панель 3. Що варто змінити в Україні після війни 

  • Нацоінальна культура й ідентичність – це ключовий фактор національної безпеки. Сьогодні Україна демонструє неймовірний приклад того, як етнічна ідентичність конвертується в ціннісну. Ключовим гравцем і рушієм цього процесу є культура. 
  • Один з економічних трендів сучасноті – криза капіталізму. Зараз у світі спостерігається щось середнє між вільним ринком і державним регулюванням, так званий «державний капіталізм». 
  • За новим суспільним договором Україна – це економічно, технологічно та воєнно сильна, інтегрована в Захід держава, яка прагне стати регіональним лідером.  

«Культурний капітал – кваліфікації, що дозволяють власникам мобілізувати власний авторитет. Він чудово конвертується в економічний. Якщо ви маєте достатню кваліфікацію, ви більш бажаний на ринку праці й отримаєте кращу заробітну плату», – Наталя Кривда, докторка філософських наук, професорка кафедри української філософії та культури Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. 

Панель 4. Приклади побудови успішних конкурентних українських компаній  

Андрій Рождественський, виконавчий директор Центру лідерства УКУ, розповів про основні резилієнтності компаній. 

  1. Сприймати ситуацію реалістично та не створювати ілюзій. 
  2. Розслабляти нервову систему. 
  3. Сценарно планувати. 
  4. Працювати з ідеологією. 
  5. Розвивати лідерський характер. 

Щодо принципів особистої стресостійкості спікери зійшлися на таких: 

  • йти в страх; 
  • шукати соціальної підтримки;
  • шукати відповідні рольові моделі; 
  • підтримувати фізичне здоров’я та інтенсивні тренування; 
  • мати моральний компас; 
  • бути відповідальним за свій стан. 

Ознайомитись із повною програмою та спікерами Форуму за посиланням

Повну версію дискусії можна переглянути тут.  

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине