Павло Матіяш, СЕО Activitis /пресс-служба Activitis
Категория
BrandVoice
Дата

Фінансове плече для українського бізнесу. Як Activitis розвиває В2В BNPL, пропонуючи підприємствам купувати зараз, а платити потім

7 хв читання

Павло Матіяш, СЕО Activitis Фото пресс-служба Activitis

Достатнє та своєчасне фінансування – кровоносна система бізнесу, впевнена команда української фінансової компанії Activitis. Найвдаліший сценарій підприємництва – коли власник покриває усі потреби своєї компанії максимально оперативно, не думаючи від чого відмовитися через брак коштів

Про необхідність достатнього фінансування бізнесу команда Activitis, де усі фахівці є вихідцями з банківського сектору, знала завжди. Тому компанія зосередилася на швидких і вигідних кредитних продуктах для малого та середнього бізнесу (МСБ).

Activitis впроваджує ініціативи, які дають МСБ України змогу отримувати фінансування у форматах B2B розстрочки, кредитів і факторингу. В січні 2022 року команда почала працювати над розробкою ідеї цифрового рішення для бізнесу – B2B BNPL. А з початком повномасштабного вторгнення в Україну Activitis ще більше впевнилася у необхідності реалізації такого рішення в Україні. У 2023-му Activitis реалізувала діджитал-сервіс B2B BNPL eDilo, де бізнеси можуть купувати один в одного зараз, а платити потім. Велика війна не зупинила амбіцій Activitis і за підтримки Програми USAID АГРО був створений онлайн-сервіс WEAGRO – агророзстрочка для агробізнесу. Купуй зараз, плати потім – гасло, за яким працюють і eDilo, і WEAGRO. Про послуги, які пропонують ці сервіси, та їхній профіт для МСБ під час великої війни – в експлейнері Forbes BrandVoice.

Зручний факторинг і кешбек – два кити платформи eDilo

Activitis визначають свою місію як надання інноваційних і зручних фінансових послуг для МСБ, який є головним елементом національного економічного зростання. «Особливість наших пропозицій для бізнесу – беззаставність і швидкість отримання фінансування, запевняє Віктор Вільчинський, директор з розвитку бізнесу в Activitis. – Необхідність застави вводить в оману, нібито гарантуючи захищеність угоди. Та часто кредит під заставу обертається пасткою для кредитора. Тому ми пропонуємо беззаставні фінансові продукти: швидкі, зручні й зрозумілі з точки зору економічного ефекту».

На початку 2022 року Activitis вчергове промоніторили ринок фінансових послуг і зафіксували, що для фізосіб достатньо багато пропозицій продуктів BNPL, а для юросіб – жодних рішень. Також український бізнес відчував труднощі з доступом до фінансування з низки причин. Однією з них була неквапливість класичного кредитування: необхідність візитів до банківських відділень, тривалий процес схвалення та оформлення угод з колосальною паперовою тяганиною. 

Так виникла ідея першого в Україні B2B BNPL рішення. Воно дозволяє бізнесу, що продає, швидко і зручно реалізовувати власні B2B продажі, а бізнесу, що купує, дає змогу полегшити процес придбання у випадку обмежених власних ресурсів. Так у колаборації з FINTECH PRO зʼявилася платформа eDilo – перший в Україні B2B BNPL-сервіс, що за допомогою факторингу дозволяє бізнесу швидко та зручно продавати B2B товари й послуги з відтермінуванням платежу або оплатою частинами.

Національна платформа eDilo створена для малого та середнього бізнесу, який працює по всій території України, крім 50-кілометрової зони від активних бойових дій. Приєднавшись до eDilo, такі компанії можуть бути і продавцями, і покупцями різних товарів та послуг. Продавцем (партнером eDilo) може бути будь-яка компанія-виробник чи компанія-постачальник, або навіть сервісна компанія, що здійснює безперервну господарську діяльність більше двох років. Компанія має займатись продажем B2B товарів або послуг і надавати сервіс щодо супроводу та гарантійного обслуговування своїм клієнтам, якщо такий товар цього потребує.

Покупцем може бути будь-який представник українського МСБ, який бажає придбати товар чи послугу у чинних партнерів eDilo. Процес придбання нічим не відрізняється від звичайних господарських операцій, крім наявності в договорі купівлі-продажу графіку платежів.

Як працює платформа eDilo

  • І етап. На сайті бізнесу-продавця бізнес-покупець обирає товар чи послугу, яку хоче придбати з відтермінуванням платежу або оплатою частинами за допомогою eDilo.
  • ІІ етап. Продавець формує у eDilo заявку про покупця і необхідну суму у розтермінування.
  • ІІІ етап. Activitis протягом 30 хвилин повідомляє Продавцю про можливість оформлення цієї угоди. 
  • ІV етап. Продавець укладає угоду купівлі-продажу з покупцем з графіком оплат та в той же день отримує оплату від Activitis, а Покупець сплачує Activitis згідно з графіком оплати частинами.

Щоб отримати змогу оплачувати придбаний товар частинами, покупець має надати на платформі eDilo згоду на обробку персональних даних. Це потрібно, аби Activitis впевнилися у прозорості бізнесу та його купівельній спроможності.

Інфографіка про чотири варіанти оплати частинами, створена на основі цих даних:

Фінансове плече для українського бізнесу. Як Activitis розвиває В2В BNPL, пропонуючи підприємствам купувати зараз, а платити потім /Фото 1

Профіт для компанії-продавця:

Збільшення конверсії продажів. Ймовірність здійснення покупки клієнтом бізнесу збільшується завдяки можливості купувати товари або послуги в розстрочку та оплачувати їх пізніше.

Залучення нових клієнтів. Зменшення фінансового барʼєру дозволяє привернути більше клієнтів до бізнесу та робить його продукцію доступнішою. 

Збільшення середнього чеку. Бізнес клієнти, які можуть здійснити оплату пізніше, схильні робити на 30% більше покупок та обирати дорожчі товари або послуги. 

Оптимізація управління фінансами та покращення лояльності клієнтів. Можливість робити оплату пізніше дає змогу вашим клієнтам управляти своїми фінансами більш ефективно, зменшуючи негативний вплив на cash-flow. Це створює позитивний досвід для них і сприяє побудові довгострокових B2B відносин.

Використання eDilo є ключовою конкурентною перевагою для бізнесу Партнера, адже сервіс допомагає йому нарощувати продажі та підвищувати лояльність клієнтів.

Профіт для компанії-покупця: 

Збереження ліквідності та оптимізація фінансового потоку. Можливість купувати товари або послуги зараз, а сплачувати за них пізніше, дозволяє бізнесу зберегти свою ліквідність. 

Наприклад, бізнес, який має обмежений бюджет на закупівлі, може використовувати eDilo, щоб зробити необхідні інвестиції, зберігаючи частину власних коштів для майбутніх потреб. 

Плата за товари або послуги з відтермінуванням платежу допомагає бізнесу оптимізувати свій фінансовий потік, розподіляючи витрати на придбання протягом більш тривалого періоду.

Збільшення купівельної спроможності та стимулювання росту бізнесу. Представники МСБ можуть здійснювати більше покупок або обирати дорожчі/якісніші товари та послуги, не турбуючись про негативний вплив на свій баланс.

Наприклад, якщо бізнес є виробником кінцевої продукції, то за допомогою eDilo може обрати дорожчі, але більш якісні матеріали для виробництва, що підвищить якість кінцевого продукту та значно покращить конкурентоспроможність на ринку.

Такі опції сприяють зростанню, дозволяючи підприємствам інвестувати у розширення або вдосконалення своїх бізнес-операцій, допомагають національним виробникам ефективно управляти витратами і збільшують їхню купівельну спроможність.

Павло Матіяш

СЕО Activitis

«Ми розуміємо, як працює МСБ, тому пропонуємо оптимальні саме для нього рішення. Наші продукти завжди зрозумілі для підприємств. Ми не навʼязуємо йому жодних додаткових послуг, не обслуговуємо рахунки, а лише надаємо якісне та швидке фінансування. Своїм існуванням і зростаючою популярністю платформа eDilo сприяє популяризації B2B факторингу серед українських підприємців.

Павло Матіяш, СЕО Activitis.

Павло Матіяш, СЕО Activitis

За підтримки міжнародних партнерів Activitis впровадили опцію кешбеку для заохочення бізнесу, власницями якого є жінки, та бізнесу, що створює нові робочі місця. Максимально можливий розмір кешбеку – до 12%. За вчасну оплату покупець отримує 2%, за створення більше двох робочих місць – 5% і ще стільки ж, якщо власниця бізнесу – жінка. У максимальному розмірі його можуть отримати жінки-власниці бізнесу, котрі є покупцями в угодах з оплатою частинами чи відтермінуванням, створили від двох робочих місць і вчасно виконали договірні зобов’язання.

Віктор Вільчинський

директор з розвитку бізнесу в Activitis

«Фінансове плече у вигляді факторингу – кров економіки. У Польщі факторинг становить 15% від ВВП, у Бельгії – 19%, а в Україні лише 0,2%. Та ми маємо шанси до нарощування, потрібні лише зручні інструменти. Завдяки платформі eDilo Activitis створює прості взаємозв’язки між бізнесами для скорочення касових розривів і забезпечення безперебійної діяльності і постачальників, і замовників. Таким чином популяризує B2B факторинг у нашій країні».

Віктор Вільчинський, директор з розвитку бізнесу в Activitis

Віктор Вільчинський, директор з розвитку бізнесу в Activitis

Агророзстрочка для агробізнесу WEAGRO: деталі 

Ексклюзивний проєкт Activitis, розроблений за підтримки Програми USAID АГРО, – це агророзстрочка для агробізнесу – онлайн-сервіс WEAGRO. Офіційний старт відбувся 13 березня 2024 року. Мета WEAGRO – надавати фермерам змогу швидко і без зайвого клопоту купувати товар з відтермінуванням оплати.

Віктор Вільчиньский

Віктор Вільчиньский

директор з розвитку бізнесу в Activitis

«Ми помітили, що фермерські господарства до 500 га випадають з ринку фінансових послуг і кредитування. Для банків співпраця з такими клієнтами витратна і за часом, і за коштами. До того ж такі фермери часто не можуть купити добрива і насіння напряму у виробника, а змушені брати задорого. Ми, як фінансова компанія, знайшли рішення для полегшення діяльності цілому сегменту аграріїв, створивши сервіс WEAGRO, як ще один альтернативний інструмент на додачу до традиційних банківських і товарних кредитів. 

Цільова аудиторія WEAGRO – малі та середні агрокомпанії. Аграрії можуть оплатити товар частинами або наприкінці терміну розстрочки. Рішення про надання агророзстрочки ухвалюється за 30 хвилин, а оплата за договором відбувається протягом двох годин.

Для сервісу WEAGRO Activitis встановила ліміт фінансування у 2 млн грн в рамках однієї угоди. «Якщо проаналізувавши клієнта, ми зрозуміємо, що він дійсно потребує більше, а наша внутрішня ліквідність дозволяє, ми встановимо необхідний ліміт агророзстрочки», – підкреслює Віктор Вільчинський.

Передбачається, що за перший рік роботи платформи доступ до фінансування отримають 250 агровиробників. 

Профіт від користування сервісом можна розділити на три частини. Перша – швидкість взаємодії дозволяє фермеру вивільнити час для ведення бізнесу. Друга – фермер купує усе необхідне тут і зараз, без прив’язки до наявності власних коштів. Третя – WEAGRO забезпечує етичну співпрацю між виробниками та кінцевими споживачами. 

Інфографіка про порівняння WEAGRO і класичного кредитування:

Фінансове плече для українського бізнесу. Як Activitis розвиває В2В BNPL, пропонуючи підприємствам купувати зараз, а платити потім /Фото 2
Павло Матіяш

Павло Матіяш

генеральний директор Activitis

«Завдання Activitis – створювати екосистему, що дозволяє агробізнесу швидко та прозоро купувати обладнання, насіння, добрива і послуги без застави, паперової метушні й затримок. Уже маємо понад 20 партнерів на платформі, які пропонують своїм клієнтам послугу агророзстрочки. 

Загальна кількість отриманих заявок у сервісі WEAGRO – 366, з яких 60 заявок – від фермерських господарств, якими володіють жінки. Рівень погодження становив 57%, або 209 заявок, з яких за цільовим призначенням 72% – це добрива та насіннєвий матеріал, обладнання та техніка – 28%, середній банк землі фермерських господарств становить 871 га. 

Лідерами за кількістю заявок на розтермінування є Одеська, Дніпропетровська, Миколаївська, Київська та Полтавська області – з цих областей надійшло понад 50% від усіх заявок. 

Якщо відсоток жінок в агробізнесі – близько 16%, то на платформі eDilo відсоток бізнесів, якими володіють жінки, становить 40%, що говорить як про активність жінок у бізнесі, так і про їхню готовність до використання сучасних фінансових рішень.

Довідка про Activitis

Українська фінансова компанія Activitis почала роботу у 2013 році. У 2021-му увійшла до складу Асоціації українських банків, у 2023 році стала учасником Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати ICC Ukraine та Європейської Бізнес Асоціації, а також першою фінансовою компанією, яка приєдналась до Дія.Бізнес.

Activitis пропонує бізнесу такі фінансові рішення: строковий кредит з щомісячним погашенням​; торговий факторинг; кредитну лінію​; можливість створення партнерських програм (фінансування клієнтів партнера на купівлю його B2B продукту); фінансування франчайзі​ (на придбання франшизи та її масштабування).

Activitis – партнер платформи United24 та фонду «Повернись живим». З початку повномасштабного вторгнення Activitis спрямувала понад 10 млн грн на підтримку їхньої операційної діяльності.

У 2024 році B2B BNPL сервіси, створені компанією Activitis, увійшли до складу Ukraine Investment Guide, який надає комплексний огляд економічної політики та інвестиційних можливостей України і детально описує 95 проєктів, на реалізацію яких потрібно близько $27 млрд. 

Activitis планує масштабувати свої B2B BNPL сервіси (WEAGRO та eDilo) через публічне залучення коштів, використовуючи механізм фондового ринку – корпоративні облігації. Наприкінці 2024-го планується публічна емісія, яка надасть можливість не тільки бізнесу, а в тому числі й громадянам виступити інвесторами в іноваційні продукти WEAGRO та eDilo і відчути свою приналежність до розвитку ринку малого й середнього бізнесу в Україні. 

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.