Мар’яна Кобеля-Звір /пресс-служба
Категория
BrandVoice
Дата

«Гранти для бізнесу в умовах війни може отримати кожен», – Мар’яна Кобеля-Звір, директорка Центру «ЧАС ЗМІН»

Мар’яна Кобеля-Звір, директорка Центру «ЧАС ЗМІН». Фото пресс-служба

Під час повномасштабної війни український бізнес стикається з численними ускладненнями, але може спиратися на безпрецедентну грантову підтримку. На жаль, далеко не всім підприємцям відомо про ці перспективи. Тому Мар’яна Кобеля-Звір, директорка консалтингової компанії Центр розвитку «ЧАС ЗМІН», розповідає про наявні можливості та пояснює, як допомога грантового консультанта покращує шанси на успіх

ЦР «ЧАС ЗМІН» давно працює в Україні – як вдалося зайняти сильну позицію на ринку? 

Після проголошення незалежності України у грантовому консалтингу не було потреби, адже допомога тоді спрямовувалася громадському сектору, який не міг сформувати попит на ці послуги. Поодинокі експерти почали з’являтися лише з 2014 року.

Тому можна сказати, що саме ми сформували цей ринок випускниками Школи з написання грантових проєктів «ЧАС ЗМІН», адже станом на сьогодні підготували понад 1600 грантрайтерів, кращих з яких запросили до нашої команди. З початком великої війни, коли грантова підтримка зросла в десятки разів, ми були готові надавати якісні послуги з розробки проєктів на грантові програми. Бо мені знадобилися роки, щоб глибоко зануритися в грантову тематику.

Мар’яна Кобеля-Звір

Мар’яна Кобеля-Звір – експертка у сфері грантів, авторка книг про гранти.

Україна відчуває велику підтримку міжнародних партнерів. Як при цьому розширюється грантова допомога бізнесу? 

Після лютого 2022 року увага грантодавців змістилася в бік бізнесу.

З ЄС і США підприємцям надходять мільярди євро та доларів безповоротної допомоги. Такого не було ніколи в історії України.

Наскільки широко український бізнес використовує можливості грантової підтримки? 

Відсутність обізнаності стає у бізнесу на заваді. Але прогресивні підприємці користуються грантами. Наші клієнти після отримання першого гранту починають системно їх залучати.

Чому бізнесу варто покладатися на грантовий консалтинг?

Грантів зараз багато і прикро ними не скористатися. Якщо намагатися отримати грант самостійно, є великі ризики не співставити ідеально матрицю свого запиту з матрицею пріоритетів грантодавця. Бо в навчальних закладах України не дають знань, як залучати гранти. Тому варто користуватися грантовим консалтингом, щоб не схибити ані з вибором програми, ані з розробкою проєкту.

Зазвичай ваші клієнти вже знають, який грант їм потрібний?

Близько 20-25% клієнтів бажають конкретний грант. Але часто їхній вибір є хибним. Адже клієнт може не підпадати під критерії програми, тоді як інший грант задовольнятиме його краще. 75-80% підприємців просто потребують допомоги у пошуці фінансування серед тисяч можливостей. З великою кількістю грантів можна ознайомитися на сайті.

Які підприємства можуть розраховувати на гранти? 

У пріоритеті грантодавців практично усі сфери. Фонди фокусуються на проєктах, які створюють робочі місця, збільшують додану вартість продукції тощо. Гранти можна використовувати на придбання обладнання, модернізацію, оптимізацію бізнес-процесів, зміцнення кадрового потенціалу.

Мова йде переважно про МСБ чи є пропозиції для великих компаній?

Зараз грантодавці підтримують усіх. Щоправда суми різняться: для мікробізнесу – до 4 млн грн, для малого – до 40 млн грн, середнього та великого – до 100 млн грн і вище.

Якими є вимоги фондів до претендентів?

Чим більша сума гранту – тим вищі вимоги до отримувача коштів. Це стосується тривалості роботи на ринку, річного обороту, кількості працевлаштованих тощо.

Перейдемо до окремих напрямків. Які гранти доступні агробізнесу?

Для цієї галузі найбільшою є програма АГРО за підтримки USAID, яка дає змогу отримати великі гранти. Урядова програма «єРобота» надає гранти на будівництво теплиць, садівництво, ягідництво, виноградарство. ФАО та MERCY CORPS підтримують фермерську діяльність.

Які інші види виробництва можуть отримати грант?

Претендувати на гранти можуть усі підприємства, які виготовляють якусь продукцію. Мова йде про всі види діяльності, які за КВЕД перебувають у секції «С» – «Переробна промисловість», – за невеликим вийнятком (алкоголь, тютюн тощо). 

А технологічні стартапи цікаві грантодавцям?

Інноваційний бізнес теж підтримують. Суми грантів, для прикладу, становлять від €10 тис. від Seeds of Bravery до €2,5 млн від Horizon Europe. Навіть стартапи на ранній стадії мають підтримку. Ukrainian Startup Fund сприяє саме early stage стартапам.

У ЄС зараз приділяють увагу жіночому бізнесу. Чи є гранти для українських підприємниць? 

Є десятки конкурсів для організацій, бенефіціарами та керівниками яких є жінки. Вони можуть отримати грант на підтримку економічної спроможності бізнесу, підвищення його операційної та виробничої ефективності тощо.

А які є гранти для ветеранського бізнесу?

Грантодавці сприяють реінтеграції та соціалізації ветеранів. Найсуттєвішою є підтримка від програми «єРобота», в рамках якої ветерани та члени їхніх родин можуть отримати до 1 млн грн на створення бізнесу з нуля, або ж розвиток вже існуюючого.

Чи надаються гранти на відновлення України? 

Такі гранти починають з’являтися для будівельних компаній і виробничих бізнесів. Суттєвою є підтримка Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини. Це гранти на відбудову до €2 млн для підприємств у сферах сільського господарства, охорони здоров’я, будівництва та відновлюваної енергетики.

Чи є можливість у українців залучити гранти за кордоном – в ЄС або США?

Українцям важко відповідати критеріям грантодавців з США та Канади.

Гранти ЄС набагато доступніші – зокрема, програми Єврокомісії.

Щоб українці активніше використовували їх, «ЧАС ЗМІН» впроваджує послугу «Відчиняємо двері до великих грантів ЄС».

«Гранти для бізнесу в умовах війни може отримати кожен», – Мар’яна Кобеля-Звір, директорка Центру «ЧАС ЗМІН» /Фото 1

Як вибрати грантового консультанта, якому можна довіряти?

Ринок грантового консалтингу повниться експертами-самозванцями, які вводять в оману клієнтів. Тому я раджу дотримуватись наступних рекомендацій:

  • звертатися до консультантів, які підходять комплексно до надання послуги і супроводжують на всіх етапах;
  • цікавитись результативністю роботи з попередніми клієнтами;
  • запитувати про досвід взаємодії з донорами;
  • перевіряти інформацію. 

Яким є алгоритм співпраці з грантовими консультантами?

Ми з’ясовуємо у клієнта його потреби. Коли підбираємо конкурс, перевіряємо, чи відповідає заявник критеріям грантодавця. Тільки якщо компанія має високі шанси, беремо запит у роботу. Оскільки послуга є дороговартісною, ми не радимо клієнтам з низькими шансами витрачати кошти даремно.

Далі за роботу береться грантрайтер. Коли пакет документів готовий, я особисто його перевіряю. Потім документи надаються клієнту, він подає на грант і чекає результатів.

У 2023 році 9 з 10 підготовлених нами заявок виграли гранти. Для порівняння: зі 100 заявок грантодавці зазвичай підтримують 4-5.

Центр «ЧАС ЗМІН»

Команда Центру «ЧАС ЗМІН»

Центр «ЧАС ЗМІН»

Мар’яна Кобеля-Звір, директорка Центру «ЧАС ЗМІН»

Предыдущий слайд
Следующий слайд

Про ЦР «ЧАС ЗМІН»

ЦР «ЧАС ЗМІН» створений у 2019 році. Спеціалізацією компанії є грантовий консалтинг – повний спектр послуг від пошуку гранту до подачі на конкурс. В ЦР «ЧАС ЗМІН» працює більше 30 фахівців, які допомогли клієнтам отримати понад €27,3 млн. 

У 2023 році ЦР «ЧАС ЗМІН» переміг у конкурсі «ЗНАК ЯКОСТІ» та посів перше місце в Національному рейтингу підприємств, що надають послуги грантового консалтингу в Україні.

Очолює центр Мар’яна Кобеля-Звір – експертка у сфері грантів, авторка книг про гранти. Вона входить до експертних рад грантових програм і фондів. Мар’яна є дослідницею грантів й міжнародної технічної допомоги (понад 60 наукових статей на тему грантового фінансування).

«Завдяки великому обсягу опрацьованої інформації та досвіду співпраці з фондами я глибоко розуміюся в цілях грантодавців та можу ідеально накласти матрицю потреб клієнта на матрицю пріоритетів фондів, а це є запорукою успіху», – каже Марʼяна.

*Вся інформація надана пресслужбою ЦР «Час змін»

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине