Укрексімбанк
Категория
Партнерский материал
Дата

Гранти на теплиці та сади: як Укрексімбанк підтримує агровиробників

Михайло Медко, член правління Укрексімбанку

В умовах повномасштабної війни дуже важливо не зупинятися та продовжувати працювати на підтримку економічного сектору – а значить, і на благо всієї України. Сьогодні держава всіляко заохочує бізнес до цього – запускає безліч грантових програм для започаткування власної справи, розвитку підприємництва та навчання. Про те, які гранти є станом на зараз для аграріїв, чим саме вони корисні та як працюють, розповів член правління Укрексімбанку Михайло Медко

Шість напрямів грантової програми «єРобота»  

Однією з наймасштабніших стала державна грантова програма «єРобота», що стартувала 1 липня 2022 року. Вона спрямована на активізацію підприємницької діяльності та створення нових робочих місць.

Проєкт складається із шести різних програм. Ось на що саме можна отримати гранти:

  • на будь-який мікробізнес; 
  • на розширення чи створення підприємств у сфері переробки; 
  • на посадку садів; 
  • на будівництво нових теплиць; 
  • на створення та розвиток IT-стартапів; 
  • на навчання у сфері інформаційних технологій.

За даними Мінагрополітики, з початку року 91 учасник програми отримав понад 343 млн грн, з яких на розвиток проєкту «Свій сад» – 277 млн грн, «Своя теплиця» – 66,3 млн грн. У повному обсязі в цьому році отримали грант 66 агропідприємств.

Укрексімбанк

Дані Мінагрополітики за програмою «єРобота»

Власний сад або теплиця: як працюють гранти від Укрексімбанку

Наприкінці 2022 року державний Укрексімбанк розпочав прийом заявок на участь у грантовій програмі «єРобота». Станом на сьогодні аграрні господарства вже отримали понад 24 млн грн допомоги.

За програмою, аграрії мають можливість одержати через банк грант до 10 млн грн – у розмірі до 70% від вартості проєкту.

Укрексімбанк розглядає для грантового фінансування проєкти висадки та облаштування садів, ягідників, виноградників площею від 1 га до 25 га та будівництва модульних теплиць площею до 2,4 га.

Грантові кошти можуть використовуватися для фінансування висадки насаджень або будівництва комплексів, закупівлі посівного матеріалу, добрив, технічного обладнання тощо. Вимоги до заявників включають володіння правом власності на землю або правом користування нею на строк не менше семи років. Строк реалізації грантового проєкту становить 12 місяців з дати отримання фінансування.

«У грудні банк долучився до ініціатив Мінагрополітики та Мінекономіки і став другим банком – учасником бюджетної програми з надання грантів малим і середнім виробникам плодово-ягідної та овочевої продукції, – коментує член правління Укрексімбанку Михайло Медко. – Метою цієї програми є стимулювання розвитку аграрного сектору для забезпечення продовольчої безпеки держави, зростання вітчизняного експорту та насичення нашого ринку якісними продуктами. Завдяки грантовій підтримці малі та середні агровиробники значно покращують свої можливості інвестувати в нові насадження та будівництво. А отже – розширити штат працівників, виростити більше продукції, отримати прибуток і сплатити податки».

Успішні кейси аграріїв, які не лише продовжують працювати в умовах війни, а й розвивають свої виробництва, надихають і мотивують інших колег користуватися можливостями залучення фінансування. ТОВ «Львівський сад», наприклад, одержавши фінансування від Укрексімбанку обсягом 4,252 млн грн, продовжує радувати якісними екологічними яблуками найулюбленіших сортів і локальні маркети, і покупців у країнах Євросоюзу, Азії та Близького Сходу.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине