Категория
BrandVoice
Дата

Щоб бути успішним, потрібно вчитися приймати ризики: компанія «Байєр» інвестує в Україну під час війни

Володимир Оніщенко

Компанія «Байєр» під час повномасштабної війни з Росією інвестує €60 млн у розвиток виробництва насіння в Україні. За збігом обставин саме 25 лютого 2022 року ми в компанії мали обговорювати інвестиції обсягом €34,5 млн в українське виробництво

І попри те, що в той день нам довелося евакуйовуватися зі своїми сімʼями, ми провели заплановану в календарі зустріч увечері, коли змогли дістатися більш безпечних регіонів України. Тоді ми вирішили, що продовжимо обговорення інвестицій в Україну, як тільки це стане можливим, адже головною метою в перші дні війни була безпека наших співробітників. Але навіть у той час ми не обговорювали зупинку бізнесу в Україні.

Як ми прийняли рішення про інвестиції у €60 млн 

Коли наприкінці березня від росіян звільнили Київську область, ми вирішили, що настав час повертатися до роботи. Команда, незважаючи на те, що в наш склад влучила російська ракета, продовжила відвантаження продукції. Ми розуміли, що заради проведення посівної ми зобов’язані забезпечити насінням українські агропідприємства. Спочатку в цих процесах була задіяна невелика група співробітників, а вже у травні 2022 року до роботи приступила основна команда. Також ми суттєво наростили експорт насіння кукурудзи до країн ЄС.

«Байєр»

Компанія «Байєр» під час повномасштабної війни з Росією інвестує €60 млн у розвиток виробництва насіння кукурудзи в Україні

Тоді ж стало зрозуміло, що ми готові працювати в нових реаліях і відновити обговорення інвестицій. Але якщо 25 лютого йшлося про потенційні €34,5 млн, то вже зараз загальний обсяг інвестицій, що буде залучено, сягає €60 млн.

Поточний інвестиційний проєкт, який планується завершити у 2025 році, передбачає збільшення потужностей сушіння кукурудзи на насіннєвому заводі, а саме: введення в експлуатацію третьої сушарки, будівництво двох бомбосховищ для наших співробітників, де одночасно можуть перебувати до 400 людей, суттєве розширення машинно-тракторного парку (склади й майданчики для зберігання техніки) та закупівлю новітніх сільськогосподарських машин різного типу.

«Байєр»

Сушарка для кукурудзи на насіннєвому заводі «Байєр»

«Байєр»

Завод у квітні 2023 року

Предыдущий слайд
Следующий слайд

Цей крок підтверджує, що компанія «Байєр» вірить в Україну, її перемогу та хороші перспективи у майбутньому. Інвестиції у розвиток виробництва також важливі для мотивації усієї української команди. Адже коли міжнародна компанія заявляє про готовність підтримувати так Україну під час війни, люди реагують дуже позитивно, активізуються і докладають ще більше зусиль у своїй роботі.

Вчимося ризикувати 

Звичайно, інвестувати під час війни небезпечно, але хто, як не міжнародний бізнес, що працює в Україні, має брати на себе відповідальність і ризикувати заради світлого майбутнього нашої країни та світу загалом. 

Адже для «Байєр» збільшення потужностей насіннєвого виробництва є дуже важливим з погляду реалізації бачення компанії «Світ без хвороб та голоду». 

«Байєр» позитивно оцінює перспективи розвитку аграрного ринку України й прагне поліпшувати співпрацю з українськими фермерами. Це можливо реалізувати, зокрема, шляхом вдосконалення ведення сільського господарства за допомогою підходів сталого розвитку, сучасних цифрових інструментів, забезпечення фермерів якісним насінням і засобами захисту рослин. Саме тому ми обираємо інвестувати й підтримувати економіку України вже зараз. Водночас ми віримо, що «Байєр» власним прикладом може мотивувати інші міжнародні бізнеси інвестувати в Україну.

Ми віримо, що війна в Україні через деякий час закінчиться, і ми щонайменше повернемося до тих обсягів сільського господарства, які були до 2022 року, і на той момент наша компанія має бути готова забезпечити зростаючі потреби аграрного сектору. Але якщо зараз зволікати з інвестиціями, після перемоги для прориву може бути запізно.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине