Майк Помпео, колишній держсекретар США. /пресс-служба «Київстар»
Категория
Партнерский материал
Дата

CNN назвала ексдержсекретаря Помпео з ради директорів «Київстару» серед тих, хто змінив позицію спікера Джонсона по допомозі Україні

Майк Помпео, колишній держсекретар США. Фото пресс-служба «Київстар»

Спікер Палати представників США Майк Джонсон розказав, що на його позицію стосовно законопроєкту про допомогу Україні вплинули розмова з колишнім держсекретарем Майком Помпео та доповідь директора ЦРУ Вільяма Бернса.

Про це повідомляє у своєму сюжеті CNN. Наступного дня після атаки Ірану на Ізраїль спікер Джонсон мав телефонну розмову з лідером демократів у Палаті представників Хакімом Джеффрісом. Під час розмови спікер Палати представників США зауважив, що, як вказує CNN з посиланням на джерело, «… готовий діяти щодо допомоги, навіть якби це розлютило тих республіканців, які не підтримали додаткову допомогу Україні, що потенційно могло б коштувати йому посади».

В понеділок, повернувшись до Вашингтона, Джонсон стикнувся з тиском багатьох колег по Республіканській партії. CNN розказує, що він швидко почув критику з боку жорстких консерваторів, усвідомлюючи, що його ризикований «гамбіт» з окремими голосуваннями щодо допомоги, а пізніше обʼєднання цих законопроєктів в один пакет без включення консервативних вимог щодо більш жорсткої прикордонної політики, може спровокувати дострокове голосування за його відставку з посади спікера.

«Він розривався між спробами врятувати свою посаду та діяти правильно», – розказав голова Палати представників у закордонних справах Майкл МакКоул, прихильник підтримки України, який був із Джонсоном в ніч перед оприлюдненням закону та особисто застав його молитву перед винесенням на голосування допомоги Україні в об’єднаному пакеті з підтримкою для Ізраїлю і Тайваню.

У вівторок спікер Джонсон мав зустріч із представниками своєї церкви – Південної баптистської конвенції, що спонукало його до роздумів стосовно подальших дій. А вже в середу Джонсон остаточно утвердився у власних намірах допомогти Україні. CNN зауважує, що такі зміни в позиції Джонсона відбулися також через тиск критичних голосів республіканців із питань національної безпеки, зокрема колишнього держсекретаря Дональда Трампа Майка Помпео, який з кінця 2023 року обіймає посаду члена Наглядової ради найбільшого українського оператора зв’язку «Київстар» та багаторазово виступав на підтримку України, аби вона здобула перемогу в протистоянні російській навалі. CNN підкреслює, що Майк Помпео особисто переконував спікера Палати представників США Майка Джонсона «в гострій потребі схвалити допомогу Україні».

Також CNN повідомляє, що значний вплив на рішення Джонсона як спікера Палати представників США також мала інформація від директора ЦРУ Вільяма Бернса, який надав «… картину жахливої ситуації на полі бою в Україні та глобальних наслідків бездіяльності».

«Моя філософія – робити правильні речі. Якби я керувався страхом перед звільненням, я б ніколи не зміг виконувати свою роботу. Історія судить нас за вчинками. Зараз критичний час, – наводить CNN коментар Джонсона перед винесенням на голосування пакету допомоги Україні. – Я міг прийняти егоїстичне рішення і вчинити інакше, але роблю те, що вважаю правильним. Я вважаю, що надання допомоги Україні зараз є критично важливим», – заявив спікер.

Нагадаємо, що Майк Помпео, екскерівник ЦРУ та ексдержсекретар США наприкінці 2023 року приєднався до Наглядової ради «Київстару», українського дочірнього підприємства міжнародного телеком-оператора VEON, як партнер Impact Investments – американської стратегічної та фінансової консалтингової й інвестиційної компанії, яка сприяє розвитку довгострокових партнерських відносин із провідними світовими компаніями в різних галузях і регіонах. Помпео – великий прихильник України та послідовно підтримує Уряд країни та український народ на шляху до миру і процвітання.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине