«Гранд Інструмент» /пресслужба БФ «Твій Крок»
Категория
BrandVoice
Дата

Військові технології ремонту. Які українські розробки допомагають армії

Компанія «Гранд Інструмент» має власне конструкторське бюро та виробничі потужності, що дає змогу закривати повний цикл комплектації ремонтних баз Фото пресслужба БФ «Твій Крок»

На фронті немає дрібниць. Пробите колесо вантажівки не дасть змоги вчасно доставити боєкомплект на передову, а зламаний автомобіль швидкої – врятувати життя воїна. Будь-яка техніка рано чи пізно ламається та зношується, а на фронті цей процес прискорюється в сотні разів. Окрім снарядів, армія потребує професійного інструментарію та обладнання для ремонту різноманітної техніки.

Одними з перших на цю проблему звернули увагу в компанії «Гранд Інструмент» – одному з найбільших українських виробників і постачальників професійних інструментів та обладнання для ремонту автомобільної техніки. Компанія має власне конструкторське бюро та виробничі потужності, що дає змогу закривати повний цикл комплектації ремонтних баз

«Мало хто замислюється про ступінь необхідності та важливості інструменту й обладнання для ремонту колісної та гусеничної техніки у сучасній війні. Адже техніки у нас дуже багато, і вона вся абсолютно різна, починаючи від широкої лінійки пікапів і закінчуючи танками, артилерійськими установками, броньованими автомобілями тощо. Для ремонту всього цього потрібен сучасний інструмент і спеціальні пристрої. На їх виробництві та постачанні саме і спеціалізується наша компанія», – ділиться співзасновник і СЕО компанії «Гранд Інструмент» Артем Пичурин.

«Гранд Інструмент»

Артем Пичурин, співзасновник і СЕО компанії «Гранд Інструмент». Фото: Артем Галкін

Допомога на 10 млн грн  

На початку повномасштабного вторгнення керівництво компанії «Гранд Інструмент» поставило завдання менеджерам обдзвонити військові частини і підрозділи та дізнатися про їхні потреби, щоб надати необхідний інструмент та обладнання.

Лише за три перших місяці війни на безоплатній основі було оснащено понад 100 військових частин. Компанія передала інструментів на суму понад 10 млн грн до Сил оборони абсолютно різної спеціалізації: авіаційних, танкових, артилерійських тощо. 

Мобільні автомайстерні Locker 

Під час спілкування фахівців компанії «Гранд Інструмент» з військовими було виявлено проблему відсутності сучасних ремонтних майстерень. Так народилася ідея створення мобільної майстерні на базі пікапа. За три місяці конструктори компанії розробили універсальний кунг, в якому є весь необхідний інструмент для ремонту, шиномонтажний стенд, джерела електроенергії та стисненого повітря, підйомна кран-балка. 

«У лютому 2023 року ми провели перші випробування автомайстерні у Києві з 3-ю окремою штурмовою бригадою (раніше – ССО «Азов»), – розповідає Артем Пичурин. – Виїжджали на полігон і працювали з військовою технікою. Тоді ж і придумали назву майстерні – Locker».

Станом на сьогодні в Збройні сили передано 20 автомайстерень з різною комплектацією залежно від роду військ. Майстерні Locker вже виконують завдання у таких відомих підрозділах, як «Кракен», «Омега» тощо.

Locker

Locker – мобільна майстерня на базі пікапа. Фото: пресслужба БФ «Твій Крок»

Шиномонтажний комплекс на базі морського контейнера

Досвід у розробці мобільної автомайстерні допоміг конструкторам компанії спроєктувати універсальні майстерні Workshop Locker та шиномонтажний комплекс Big Locker на базі морських контейнерів. Особливістю майстерні Big Locker є можливість обслуговування великогабаритної техніки. 

Вже створено і передано понад 30 шиномонтажних комплексів Big Locker та 10 універсальних майстерень, їх поставили у різні роди військ. Як стверджує Артем Пичурин, настільки функціональних мобільних комплексів немає в жодній армії світу, навіть у НАТО.

Workshop Locker

Workshop Locker - універсальна майстерня на базі контейнеру

Big Locker

Big Locker - шиномонтаж вантажний на базі контейнеру

Предыдущий слайд
Следующий слайд

Що робити з броньованими колесами?

Згодом з’явився запит від ГУР на обладнання, яке змогло б обслужити колеса зі спеціальними VFI Run-Flat вставками, які використовуються на бронеавтомобілях MaxxPro, Kirpi, Roshel, HMMWV тощо. За кордоном такий прилад коштує понад €60 000, але інженери «Гранд Інструменту» за 30 днів розробили власний стенд, котрий набагато дешевший. Сьогодні компанія вже поставила 20 таких стендів на фронт, всі вони успішно використовуються у бригадах поблизу лінії зіткнення.

Run-Flat Press

Run-Flat Press – гідравлічний прес для ремонту броньованих коліс. Фото: пресслужба БФ «Твій Крок»

Про благодійний фонд «Твій Крок»

З кожним днем війни запити від військових збільшувалися. Оскільки закривати всі потреби власними зусиллями ставало дедалі важче, власник компанії «Гранд Інструмент» Артем Пичурин у грудні 2022 року заснував благодійний фонд «Твій Крок», який спеціалізується винятково на матеріально-технічній підтримці ЗСУ. 

Наразі на сайті фонду відкрито понад 30 проєктів, на які триває збір. Насправді запитів у десятки разів більше. У виробничому плані немає обмежень, але потрібне фінансування, щоб і далі виготовляти майстерні.

Станом на сьогодні БФ «Твій Крок» вже допоміг 43 військовим частинам, надавши підтримку на понад 14 млн грн. Майже вся допомога – це мобільні майстерні. 

«Ми дуже пишаємося тим, що змогли створити унікальну продукцію для армії», – з гордістю говорить Артем Пичурин.

Побачити і підтримати українські розробки можна на сайті благодійного фонду «Твій Крок».

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине