Молодь в Українській академії лідерства здобуває знання і практичний досвід проєктів та волонтерства, а також досліджує власні цінності. /надано Українською академією лідерства
Категория
BrandVoice
Дата

«Місія Української академії лідерства – трансформувати суспільство через розвиток нової генерації молоді»

Молодь в Українській академії лідерства здобуває знання і практичний досвід проєктів та волонтерства, а також досліджує власні цінності. Фото надано Українською академією лідерства

Українська академія лідерства вже вісім років працює з активною молоддю. Це інтенсивна річна програма між школою та університетом для вмотивованих підлітків 16–20 років. Спільнота її випускників налічує понад 1200 людей.

Молодь здобуває тут знання і практичний досвід проєктів та волонтерства, а також досліджує власні цінності. Студенти спілкуються з викладачами провідних українських університетів, державотворцями та лідерами думок, вивчають міжнародні практики підприємництва, освіти і науки, національної ідентичності тощо.

За якою методологією працює Академія? Як вона трансформувалася за роки існування та час війни? Як стати її студентом? Про це та багато іншого Forbes поговорив з в.о. керівника Української академії лідерства Євгенією Матейчук.

Як з’явилась Українська академія лідерства та якими є її місія і цінності?

Ідея виникла після Революції гідності, коли прийшло усвідомлення необхідності розвитку нових еліт: бізнесової, політичної, культурної, громадської тощо. Було очевидно, що прошарок людей, спроможних на якісні зміни, сам собою не виникне – до його появи треба було докладатися. Так, у вересні 2015 року виник перший осередок Української академії лідерства.

Наша місія – трансформувати українське суспільство шляхом формування генерації свідомих молодих людей, які мають здібності та готові брати на себе відповідальність. В основі ідеї Академії – образ «України, якій вдалося».

Модель була почасти запозичена з ізраїльської системи розвитку підлітків «Мехіна», почасти ж нагадує підхід gap year – формат, коли підліток не робить життєвий вибір одразу після школи, а бере «вільний рік» перед університетом, щоб зрозуміти себе, свої цінності та зробити усвідомлений вибір, куди рухатися далі. Підхід Академії також допомагає формувати у підлітків лідерські навички, що допомагають вести за собою команди в ситуаціях високої невизначеності і є невідʼємною частиною природи підприємництва.

надано Українською академією лідерства

Спільнота її випускників налічує понад 1200 людей. Фото надано Українською академією лідерства

Що є головним здобутком Академії за роки існування?

Це спільнота випускників, що налічує вже понад 1200 людей. Це успішні молоді люди: підприємці, менеджери, представники громадського сектору, держслужбовці, добровольці, що захищають нас в лавах ЗСУ (співзасновник та керівник УАЛ Роман Тичківський також нині захищає країну в лавах ЗСУ. – Ред.). Їх усіх об’єднує любов до України та готовність працювати на її перемогу та розвиток. Ком’юніті – наша головна перемога.

Друге важливе досягнення – це збереження інституційної сталості. За ці вісім років Україна пережила багато суспільних трансформацій, Академія також пройшла через численні зміни. Але ми навчилися бути гнучкими.

Яку навчальну методологію використовує Академія?

Наш головний продукт – це річна програма для випускників шкіл. Ми приділяємо велику увагу тому, аби мати широку географію студентів – у нас навчаються діти з усіх куточків України. Це дуже розширює горизонти підлітків та формує ширший mindset.

Важливою складовою нашої роботи є менторство. Досвідчені ментори допомагають підліткам трансформувати отримані знання у досвід, яким вони зможуть користуватись усе життя.

Базовий рівень нашої методології – це цінності (внутрішні критерії прийняття рішень, ті орієнтири, що допомагають не звернути з власного шляху). Їх в Академії сім: «Будь вільним!», «Будь справжнім!», «Будь другом!», «Будь мудрим!», «Будь творчим!», «Будь!», «Бо ми – Україна!». На цей ціннісний рівень накладаються три основні функції, які студенти мають опанувати протягом навчання: цілісна особистість (людина, яка повноцінно розвивається фізично, емоційно та інтелектуально), митець комунікацій (людина, яка вміє ефективно, влучно і головне екологічно вплинути на інших з благими намірами, знайти підхід до різних типів людей) та агент змін (людина, яка впливає на своє майбутнє та на оточення).

надано Українською академією лідерства

Студенти Академії під час лекції Фото надано Українською академією лідерства

За традицією кожен студентський набір розпочинає свій навчальний рік із кількаденного походу в Карпати. Це допомагає їм відчути себе командою, здобути першу спільну перемогу, а також навчитися взаємодіяти. Подібних елементів вишколу ми маємо кілька – досвід спільного подолання фізичних та психологічних випробувань розвиває у студентів відповідальність за команду та прийняті рішення, відповідно, формує сміливість оперувати на ринку в подальшому.

Навчальна програма Української академії лідерства складається з чотирьох модулів, кожен з яких, за нашою методологією, відповідає певній рисі характеру, невід’ємній для лідера. Перший називається «Служитель» – це той, хто піклується про спільне благо. Приклад служіння – дбати про інших і брати відповідальність. Другий модуль, «Воїн», відсилає до дружби та відданості перемозі. Під час проходження третього модулю, «Дослідник», підлітки розвивають допитливість та цікавість до світу. Четвертий модуль, «Мандрівник», ставить перед студентами питання вибору власного життєвого шляху та формування життєвого простору, де є справа життя, хобі, інтереси, близькі, друзі тощо. Це кристалічна решітка, що тримає людину протягом життя. 

Ми маємо понад 50 напрямків лекцій із різноманітних дисциплін: від національної безпеки – до державотворення. Замість математики в нас – фінансовий менеджмент та основи підприємництва, замість фізкультури – руханки та біг, замість біології – психологія та курс Basic Life Support.

Також ми практикуємо експедиції – такі собі study tours, де студенти досліджують різні країни та регіони, їхні історико-географічні особливості, локальні підходи до самоврядування. Цьогоріч ми відвідали шість країн ЄС: студенти побачили Європарламент, Єврокомісію, офіс НАТО тощо. Ця подорож допомогла їм зрозуміти, як працює Євросоюз, чому Україні важливо стати частиною європейської спільноти та що ми самі можемо туди привнести.

надано Українською академією лідерства

Студенти Академії досліджують Євросоюз Фото надано Українською академією лідерства

Що ви робите для розвитку ком’юніті молодих лідерів? Як підтримуєте звʼязок із випускниками?

Окрім загальної спільноти випускників, уже четвертий рік ми розвиваємо клуб випускників «Софія», у рамках якого працює багато форматів: від щорічної конвокації до обговорення книг із відомими людьми. Це середовище ідей та якісного спілкування, а також обміну досвідом та підтримки, адже випускники підсилюють одне одного на шляху до успіху, створюючи комʼюніті навколо своїх компаній і проєктів.

Де в Україні працюють осередки Академії та як стати вашим студентом?

2015 року ми починали з одного осередку в Києві, а вже в 2020-му мали їх сім: у Полтаві, Чернівцях, Миколаєві, Маріуполі, Харкові, Львові та Києві. Втім, перед початком широкомасштабного вторгнення ми були змушені вивезти всі осередки, окрім львівського, до більш безпечних міст. Цей навчальний рік ми завершуємо у Львові, а вже з вересня плануємо відновити роботу регіональних осередків.

надано Українською академією лідерства

Волонтерство молоді Української академії лідерства в Бучі. Фото надано Академією Фото надано Українською академією лідерства

Як до нас потрапити? Саме зараз проходить набір на наступний навчальний рік, тож підлітки можуть заповнити анкету в нашому телеграм-боті, пройти відбір та стати студентом або студенткою Української академії лідерства.

Які головні завдання стоять наразі перед Академією?

Ми маємо стратегічні плани щодо розширення мережі осередків в обласних центрах. Серед іншого, мріємо відкритися в Криму та в деокупованих регіонах.

У кожному місті, де ми є чи будемо, маємо окремі плани розвитку. Зокрема, хочемо мати для регіональних осередків приміщення, де можна було б проводити не лише навчання, але й інші події (адже ми маємо багато короткострокових програм та подій). Тож існуючі осередки також плануємо активно розвивати. 

Програма Української академії лідерства реалізується за сприяння проєкту USAID «Економічна підтримка України». #ТворимоСебеТворимоУкраїну #МиUA

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине