Костянтин Єфименко, президент Biopharma та фундатор «БіоШколи».
Категория
BrandVoice
Дата

«Підтримуємо талановитих дітей, щоб їхні майбутні біотех-стартапи стали прикладом успіху в Україні», – Костянтин Єфименко, Biopharma

4 хв читання

Костянтин Єфименко, президент Biopharma та фундатор «БіоШколи».

Чому інноваційна «БіоШкола», фундатором якої є президент Biopharma Костянтин Єфименко, стане важливою ланкою впровадження сучасної біологічної освіти серед українських школярів та як це вплине на перспективи розвитку біотехнологічного бізнесу в Україні?

У світлому, просторому приміщенні встановлено 20 індивідуальних лабораторних столів, які оснащені сучасним обладнанням для проведення біологічних досліджень. У розпорядженні кожного з дослідників є все необхідне – від високоякісного мікроскопа Zeiss (Німеччина) до лабораторного посуду, препарувальних інструментів та всіх необхідних реагентів. Поруч розміщена модернізована біологічна лабораторія – ядро майбутньої «БіоШколи», що за два місяці запрацює на базі імунобіологічної фармацевтичної компанії Biopharma. Навіщо під час війни вона інвестувала $2,5 млн у проєкт «БіоШкола»?

Звичка до інновацій 

«БіоШкола» – не просто важлива освітня ініціатива великого українського бізнесу, це шанс змінити саму парадигму викладання біології у середній школі для того, щоб зацікавити молодь у побудові майбутньої карʼєри в галузі сучасних біотехнологій.

«ВВП світової економіки за 2022 рік досягнув $100 трлн 560 млрд, – говорить Костянтин Єфименко, президент Biopharma. – Майже 3% з нього, або $2 трлн 940 млрд, припадає на біотехнології. А у перспективі найближчих 10 років цей ринок зросте вдвічі й становитиме $6 трлн. Порівняйте це зі $160 млрд ВВП України за 2022 рік – і ви зрозумієте, наскільки перспективним є розвиток біотехнологічного кластера української економіки».

У високотехнологічних галузях промисловості з високою доданою вартістю майже неможливо успішно конкурувати, не маючи сучасної багаторівневої системи підготовки фахівців та науковців, здатних генерувати інноваційні проривні технології та продукти.

Костянтин Єфименко,

Костянтин Єфименко,

президент Biopharma

«Коли ми з партнерами шукали обʼєкти для інвестування, то зрозуміли, що в нашій країні біотехнологічні підприємства можна перелічити на пальцях однієї руки, – каже Єфименко. – Тому їх треба створювати самим. Для створення інноваційної компанії може бути недостатньо 12 балів у школі з біології. Тут потрібні справжні таланти – переможці міжнародних олімпіад, турнірів з біології, які здобули гарну професійну освіту та мають високу мотивацію запускати стартапи світового рівня саме в Україні».

До відбору учнів у «БіоШколу» Biopharma підійшла креативно: компанія взяла на себе підтримку Всеукраїнської олімпіади з біології, яка відбулася 8–12 квітня 2024 року на базі Львівського професійного коледжу готельно-ресторанного сервісу та біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Саме переможців її четвертого етапу, які наразі навчаються у 8–10 класах, запросили на навчання до «БіоШколи».

«Підтримуємо талановитих дітей, щоб їхні майбутні біотех-стартапи стали прикладом успіху в Україні», – Костянтин Єфименко, Biopharma /Фото 1

Переможців четвертого етапу Всеукраїнської олімпіади з біології, які наразі навчаються у 8–11 класах, було запрошено на навчання до «БіоШколи».

«БіоШкола» у цифрах:

$2,5 млн – сума інвестицій у проєкт у 2024 році;

750 кв. м, або більша частина одного з поверхів нового лабораторного корпусу у 5500 кв. м у Білій Церкві, – площа зони індивідуальних та групових практичних занять «БіоШколи»;

приблизно 30 учнів пройде навчання у «БіоШколі» цьогоріч;

понад 10 викладачів проводитимуть онлайн-заняття з учнями школи протягом року.

Підтримка талановитих дітей на шляху до успіху

Проєкт стартує 5 серпня 2024 року, коли до Білої Церкви зʼїдуться всі учні «БіоШколи». Biopharma, яка забезпечує їх повним пансіоном у зручному готелі з бомбосховищем, надає дітям можливість проводити практичні індивідуальні та групові заняття у спеціально облаштованому приміщенні в новому лабораторному корпусі компанії.

«БіоШкола»

Навчальне приміщення «БіоШколи»

«БіоШкола»

Навчальне приміщення «БіоШколи»

«БіоШкола»

Навчальне приміщення «БіоШколи»

Предыдущий слайд
Следующий слайд

Перший етап навчання розраховано на три тижні влітку. Окрім практичних занять і знайомства з виробництвом Biopharma, він міститиме пізнавальні екскурсії та візити до компаній-партнерів – приватної хімічної компанії Enamine, науково-виробничого підприємства «Укроргсинтез» та інших.

З вересня розпочнеться другий, теоретичний, курс навчання. Це будуть онлайн-лекції зі спектра біологічних дисциплін: біохімії, молекулярної біології, мікробіології, генетики, основ еволюції, анатомії та фізіології рослин і тварин, етології, цитології та гістології. Такий вибір орієнтовано на програми міжнародних олімпіад та основні дисципліни, які застосовуються в біотехнологічних процесах.

«БіоШкола»

Mодернізована біологічна лабораторія – ядро майбутньої «БіоШколи».

Викладачами школи стануть понад 10 аспірантів та старшокурсників біологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Навчально-наукового інституту високих технологій, а також провідні спеціалісти компанії Biopharma.

«Навчання у школі безкоштовне. Додаткові репетиторські заняття будуть також безоплатними для учнів – ми повністю покриємо витрати на оплату викладачів та тренерів», – уточнює президент Biopharma.

Варто також зазначити, що компанія веде перемовини із власниками авторських прав на американський тритомний підручник з біології, за яким навчаються у всьому світі. Компанія готова профінансувати його переклад українською мовою і безкоштовно поставити школам і вишам.

Надія Осипчук,

Надія Осипчук,

кандидатка біологічних наук та керівниця проєкту «БіоШкола»

«Інноваційність проєкту в тому, що ми намагаємося поєднати теоретичну та сучасну практичну біологію. Ми хочемо, щоб талановиті учні мали можливість отримати унікальний досвід роботи із сучасним професійним обладнанням та ґрунтовну теоретичну підготовку. Це не лише допоможе їм продемонструвати гарні результати у міжнародних турнірах та конкурсах з біології, а буде популяризувати біотехнологічну освіту серед молоді України. Також приверне увагу до видатних учителів, які готують переможців. Завдяки «БіоШколі» юні українці зможуть побачити перспективи професійної карʼєри та практичні результати впровадження інновацій, які матимуть вирішальне значення для подальшого розвитку сучасних біотехнологій, фармацевтичної промисловості та системи охорони здоровʼя у нашій країні».

Створюючи біотех-стартапи

Показовим прикладом підтримки Biopharma перспективних стартапів є компанія Precí, започаткована у 2022 році. Партнером Костянтина Єфименка став Антон Ганопольський – колишній переможець міжнародної олімпіади з хімії. Молодий учений, якому ще не виповнилося 25 років, закінчив український ЗВО, а потім престижний Інститут Вейцмана в Тель-Авіві, де працював разом із лауреатами Нобелівської премії з хімії.

Нині у команді Precí 15 професійних біологів, хіміків та фізиків. І перший продукт компанії – гепатоцити печінки людини (клітини, які складають 85% печінки), одержані з дотриманням усіх вимог біоетики, – став цінним препаратом для вивчення метаболізму для багатьох фармкомпаній з Франції, Нідерландів, Великої Британії, США, Індії та Китаю. Він дозволяє проводити випробування ліків абсолютно безпечно – іn vitro, тобто поза організмом людини. Запуск цього продукту на ринок приніс компанії у 2022 році $980 000 прибутку, який, за очікуванням, зросте у 2024-му до $5 млн. Також фахівці Precí закінчують розробку ще двох революційних продуктів.

«Це досить складно й дорого зараз, коли діє воєнний стан, – зізнається Костянтин Єфименко. – Але таких проєктів може бути багато, якщо будуть талановиті вчені, здатні їх генерувати. Таких людей треба шукати, підтримувати і широко популяризувати їхню роботу, як модель соціального та професійного успіху, гідного наслідування. Ось чому ми вирішили створити «БіоШколу», що обʼєднає талановитих учнів та вчителів, ЗВО та науковців, урядовців та представників біотех-бізнесу. Завдяки такому синергетичному ефекту зʼявиться нова комунікаційна платформа для спілкування та співпраці всіх, хто працює в галузі біотехнологій».

Вірю, що «БіоШкола» – це наша найкраща інновація, яка зможе змінити майбутнє України.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

В новом журнале Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективных компаний малого и среднего бизнеса

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине