Марина Тендітна – українська підприємиця, інвесторка, власниця криптостартапу UCrypt, девелоперка та співачка /предоставлено пресс-службой
Категория
Партнерский материал
Дата

Мама, інвесторка, співачка. Як знаходити час на все? Поради з тайм-менеджменту від Марини Тендітної

4 хв читання

Марина Тендітна – українська підприємиця, інвесторка, власниця криптостартапу UCrypt, девелоперка та співачка. Фото предоставлено пресс-службой

У сучасному світі, де час став найдорожчим ресурсом, поєднувати родину, бізнес та захоплення буває непросто. Марина Тендітна – українська підприємиця, інвесторка, власниця криптостартапу UCrypt, девелоперка та співачка. У 2024 році вона розпочала запис свого першого музичного альбому. З початку повномасштабної війни Марина допомагає Збройним Силам. Зокрема нещодавно посилила автопарк Третьої штурмової бригади автомобілем, який вже дає змогу виконувати бойові завдання на фронті. Як Марині Тендітній вдається бути присутньою у всіх сферах свого життя, не втрачаючи при цьому ентузіазму та енергії? 

Я не ставлю собі запитання: «Що обрати: материнство чи роботу?», бо знаю, що життя має бути збалансованим. Я одночасно і мама двох дітей, і дружина, й інвесторка, і співачка. Звісно, нереально при цьому всі ролі виконувати ідеально, але бути успішною в кожній з них – цілком можливо. Мабуть, найважче – суміщати всі активності зі статусом мами: материнство й справді забирає більшість часу. Універсальної поради, як встигати все, не існує, але я поділюся своїми лайфхаками.

Перша і найважливіша порада: піклуватися про себе та якісно відновлюватися. Ваше здоров’я й енергія – це основа всього. Полетить основа – не працюватимуть інші поради. Тому сон і правильне харчування – must, на це ви маєте завжди знайти час. Для мене це ще й тренування в залі чотири рази на тиждень. Ви можете мати одне заняття щотижня, але спорт точно повинен бути у вашому житті. До того ж догляд за обличчям і тілом – як ранкова та вечірня рутина щодня. Це все дає ресурс і для сім’ї, і для бізнесу, і для творчості.

Планування та дисципліна. Я живу за чітким графіком – на день, тиждень, місяць і навіть кілька місяців. Кожна хвилина розписана. З вечора я знаю, що одягну на наступний день, чим снідатиму. Все це дає змогу розпочати ранок без зайвої метушні та в гарному настрої.

Перед сном я виписую усі завдання в порядку пріоритетності на наступний день чи тиждень/місяць. Будьте реалістами, коли визначатимете, скільки часу потрібно на ту чи іншу справу. Якщо це зустріч офлайн, врахуйте можливі затримки в дорозі або запізнення вашого партнера. Також у мене є список додаткових справ, які не потребують багато часу та які я можу виконати, якщо раптом у мене протягом дня вивільниться година-дві. 

Марина Тендітна

Марина Тендітна

5 додатків, які допоможуть вам у плануванні:

Google-календар;

Trello;

Український сервіс візуальних нотаток xTiles;

Додаток Microsoft To-Do;

Notions.

До речі, в моєму графіку не тільки справи, а й час на відпочинок, на себе, чоловіка та дітей. Це так само важливо розписувати, щоб ваші графіки збігалися з розкладом інших членів сімʼї.

Важливо: дисципліна в моєму житті буде присутня лише в тому разі, якщо буде чіткий режим у дітей. Такі речі, як пробудження та засинання, прийоми їжі, денний сон, прогулянки, ігри й розвиток – все в малюків має бути за розкладом. Так буде простіше і вам, і дітям. Чітко розпланований день, передбачуваність – це ще й додаткове джерело спокою та хорошого настрою.

Додаткова література на тему тайм-менеджменту:

  • «Чотири тисячі тижнів. Тайм-менеджмент для смертних». Олівер Беркмен. Автор підрахував, що всього ми маємо в середньому 4000 тижнів, і це за умови, що проживемо 80 років. Наш час обмежений, але цього достатньо, щоб досягти значних результатів у своїй діяльності. Книга вчить, як зосередитися на справді важливих для нас речах і прожити наповнене життя без стресів і тривог.
  • «Згораючи бажанням бути хорошою мамою». Гезер Човін. Авторка розповідає власну історію, а також ділиться практичними порадами, як знайти баланс у житті, налагодивши процеси виховання дітей, догляду за домом і сімʼєю, розвитку себе та своєї справи.
  • «Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети». Ґреґ МакКеон. Бути постійно зайнятим і бути продуктивним – різні речі. Багато справ просто крадуть наш час. Автор вчить виділяти найсуттєвіше, відкидати непотрібне й устигати найважливіше.
  • «Лінива геніальна мама. Як встигати найголовніше і залишати час для себе». Кендра Адачі. Книга дає розуміння, що все встигати – нереально. Тому знову ж таки потрібно визначати найважливіше і відкласти другорядне. А головне, без докорів сумління, що вам щось не вдається. 
  • «Зроби це зараз. 21 чудовий спосіб зробити більше за менший час». Брайан Трейсі. Книга не просто вчить ефективно використовувати свій час, а й пояснює, як краще вирішувати складні завдання.

Для свого графіка я обираю найважливіше, тільки те, що можу виконати лише я. Все інше – делегую. Ніхто замість мене не зможе бути мамою, але бути мамою – це передусім якісно проведений час із дитиною, а не заміна підгузка. Так само ніхто не замінить мене в ролі коханої дружини. Зате прибирати, готувати їсти та наводити лад у домі – з цим прекрасно впорається домогосподарка. Якщо бабусі та дідусі мають час і бажання брати участь у вихованні дітей, не нехтуйте їхньою допомогою. Це дозволить вам бути люблячою мамою та усміхненою дружиною в ресурсі.

Ще одна порада – обмежити користування соцмережами (звісно, якщо з цим не пов’язана ваша робота). Я маю на увазі звичку бездумно скролити стрічку Instagram. Я вже давно відмовилася від цього заняття, але розумію, що для інших це може бути проблемою. Тому встановіть обмеження для користування окремими додатками, які тільки забирають ваш час: наприклад, 20 хвилин на день. Це можна зробити завдяки налаштуванням смартфона.

І дуже важливо: не вимагайте від себе виконувати все ідеально. Жінка, яка все встигає, – і по господарству, і з дітьми, і ще й має вигляд як кінозірка – це не реальний образ. Будьте готові до того, що щось не встигатимете, а щось не виходитиме на 100%. Але нехай дрібні невдачі не стануть причиною того, щоб відмовитися від якоїсь із ролей. Адже кожна з них окремо робить вас щасливою та наповненою.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.