Марина Тендітна – українська підприємиця, інвесторка, власниця криптостартапу UCrypt, девелоперка та співачка /надано пресслужбою
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Мама, інвесторка, співачка. Як знаходити час на все? Поради з тайм-менеджменту від Марини Тендітної

4 хв читання

Марина Тендітна – українська підприємиця, інвесторка, власниця криптостартапу UCrypt, девелоперка та співачка. Фото надано пресслужбою

У сучасному світі, де час став найдорожчим ресурсом, поєднувати родину, бізнес та захоплення буває непросто. Марина Тендітна – українська підприємиця, інвесторка, власниця криптостартапу UCrypt, девелоперка та співачка. У 2024 році вона розпочала запис свого першого музичного альбому. З початку повномасштабної війни Марина допомагає Збройним Силам. Зокрема нещодавно посилила автопарк Третьої штурмової бригади автомобілем, який вже дає змогу виконувати бойові завдання на фронті. Як Марині Тендітній вдається бути присутньою у всіх сферах свого життя, не втрачаючи при цьому ентузіазму та енергії? 

Я не ставлю собі запитання: «Що обрати: материнство чи роботу?», бо знаю, що життя має бути збалансованим. Я одночасно і мама двох дітей, і дружина, й інвесторка, і співачка. Звісно, нереально при цьому всі ролі виконувати ідеально, але бути успішною в кожній з них – цілком можливо. Мабуть, найважче – суміщати всі активності зі статусом мами: материнство й справді забирає більшість часу. Універсальної поради, як встигати все, не існує, але я поділюся своїми лайфхаками.

Перша і найважливіша порада: піклуватися про себе та якісно відновлюватися. Ваше здоров’я й енергія – це основа всього. Полетить основа – не працюватимуть інші поради. Тому сон і правильне харчування – must, на це ви маєте завжди знайти час. Для мене це ще й тренування в залі чотири рази на тиждень. Ви можете мати одне заняття щотижня, але спорт точно повинен бути у вашому житті. До того ж догляд за обличчям і тілом – як ранкова та вечірня рутина щодня. Це все дає ресурс і для сім’ї, і для бізнесу, і для творчості.

Планування та дисципліна. Я живу за чітким графіком – на день, тиждень, місяць і навіть кілька місяців. Кожна хвилина розписана. З вечора я знаю, що одягну на наступний день, чим снідатиму. Все це дає змогу розпочати ранок без зайвої метушні та в гарному настрої.

Перед сном я виписую усі завдання в порядку пріоритетності на наступний день чи тиждень/місяць. Будьте реалістами, коли визначатимете, скільки часу потрібно на ту чи іншу справу. Якщо це зустріч офлайн, врахуйте можливі затримки в дорозі або запізнення вашого партнера. Також у мене є список додаткових справ, які не потребують багато часу та які я можу виконати, якщо раптом у мене протягом дня вивільниться година-дві. 

Марина Тендітна

Марина Тендітна

5 додатків, які допоможуть вам у плануванні:

Google-календар;

Trello;

Український сервіс візуальних нотаток xTiles;

Додаток Microsoft To-Do;

Notions.

До речі, в моєму графіку не тільки справи, а й час на відпочинок, на себе, чоловіка та дітей. Це так само важливо розписувати, щоб ваші графіки збігалися з розкладом інших членів сімʼї.

Важливо: дисципліна в моєму житті буде присутня лише в тому разі, якщо буде чіткий режим у дітей. Такі речі, як пробудження та засинання, прийоми їжі, денний сон, прогулянки, ігри й розвиток – все в малюків має бути за розкладом. Так буде простіше і вам, і дітям. Чітко розпланований день, передбачуваність – це ще й додаткове джерело спокою та хорошого настрою.

Додаткова література на тему тайм-менеджменту:

  • «Чотири тисячі тижнів. Тайм-менеджмент для смертних». Олівер Беркмен. Автор підрахував, що всього ми маємо в середньому 4000 тижнів, і це за умови, що проживемо 80 років. Наш час обмежений, але цього достатньо, щоб досягти значних результатів у своїй діяльності. Книга вчить, як зосередитися на справді важливих для нас речах і прожити наповнене життя без стресів і тривог.
  • «Згораючи бажанням бути хорошою мамою». Гезер Човін. Авторка розповідає власну історію, а також ділиться практичними порадами, як знайти баланс у житті, налагодивши процеси виховання дітей, догляду за домом і сімʼєю, розвитку себе та своєї справи.
  • «Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети». Ґреґ МакКеон. Бути постійно зайнятим і бути продуктивним – різні речі. Багато справ просто крадуть наш час. Автор вчить виділяти найсуттєвіше, відкидати непотрібне й устигати найважливіше.
  • «Лінива геніальна мама. Як встигати найголовніше і залишати час для себе». Кендра Адачі. Книга дає розуміння, що все встигати – нереально. Тому знову ж таки потрібно визначати найважливіше і відкласти другорядне. А головне, без докорів сумління, що вам щось не вдається. 
  • «Зроби це зараз. 21 чудовий спосіб зробити більше за менший час». Брайан Трейсі. Книга не просто вчить ефективно використовувати свій час, а й пояснює, як краще вирішувати складні завдання.

Для свого графіка я обираю найважливіше, тільки те, що можу виконати лише я. Все інше – делегую. Ніхто замість мене не зможе бути мамою, але бути мамою – це передусім якісно проведений час із дитиною, а не заміна підгузка. Так само ніхто не замінить мене в ролі коханої дружини. Зате прибирати, готувати їсти та наводити лад у домі – з цим прекрасно впорається домогосподарка. Якщо бабусі та дідусі мають час і бажання брати участь у вихованні дітей, не нехтуйте їхньою допомогою. Це дозволить вам бути люблячою мамою та усміхненою дружиною в ресурсі.

Ще одна порада – обмежити користування соцмережами (звісно, якщо з цим не пов’язана ваша робота). Я маю на увазі звичку бездумно скролити стрічку Instagram. Я вже давно відмовилася від цього заняття, але розумію, що для інших це може бути проблемою. Тому встановіть обмеження для користування окремими додатками, які тільки забирають ваш час: наприклад, 20 хвилин на день. Це можна зробити завдяки налаштуванням смартфона.

І дуже важливо: не вимагайте від себе виконувати все ідеально. Жінка, яка все встигає, – і по господарству, і з дітьми, і ще й має вигляд як кінозірка – це не реальний образ. Будьте готові до того, що щось не встигатимете, а щось не виходитиме на 100%. Але нехай дрібні невдачі не стануть причиною того, щоб відмовитися від якоїсь із ролей. Адже кожна з них окремо робить вас щасливою та наповненою.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні