Категория
BrandVoice
Дата

Допомагати, взаємодіяти, модернізувати, або як ЄС підтримує українські інституції

Українські компанії – учасниці Національного павільйону на міжнародній виставці MEDICA 2023, організованого в межах програми EU4Business

Українські компанії – учасниці Національного павільйону на міжнародній виставці MEDICA 2023, організованого в межах програми EU4Business

Спільними зусиллями Європейського союзу та України створено або модернізовано інституції, які ефективно працюють і підтримують, зокрема, мале й середнє підприємництво (МСП). Попри війну, в Україні формується екосистема підприємництва, і новий поштовх цьому непростому процесу дає рішення Європейської Ради про початок перемовин щодо приєднання України до ЄС. 

«Організації з підтримки бізнесу є одним з ключових гравців в екосистемі підприємництва. Вони допомагають компаніям розвиватися та зростати, надають послуги з навчання, сертифікації, бізнес-консультування, коучінгу та менторства, відкривають доступ до експертної мережі, ділових контактів і надійного партнерства», – так оцінює важливість цього напряму Марина Ковтун, керівниця компонента підтримки бізнес-організацій та МСП програми EU4Business, GIZ.

МСП – у фокусі ЄС

Звісно, в царині економіки та бізнесу діють міцні причинно-наслідкові звʼязки – зміни на одному рівні торкнуться інших, спричиняючи тотальний вплив на ситуацію. Тому хоч ЄС і зосередився на допомозі МСП та інституціям, які його підтримують, ефект від позитивних зрушень у «малому» бізнес-середовищі матиме вплив і в бізнесі великому.    

Ірина Губарець

Ірина Губарець

координаторка проєктів сектору конкуренції та економічної співпраці представництва Європейського союзу в Україні:

Пріоритети співпраці формуються на різних рівнях: щодо підтримки бізнесу на національному рівні ЄС погоджує з урядовими партнерами – перш за все це Міністерство економіки, Мінцифри тощо. Ще один наш ключовий партнер – Державна регуляторна служба України, що опікується моніторингом регуляторного середовища й аналізує вплив регуляторних інструментів на малий і середній бізнес. Посилюється співпраця з Національним агентством інтелектуальної власності та інновацій України. Нещодавній візит делегації Європейської агенції інтелектуальної власності та національних офісів Естонії, Латвії, Литви та Польщі сприятиме ефективній співпраці України та ЄС у цій царині, розробленню та імплементації національного законодавства відповідно до європейського. Аналогічні робота проводиться з Антимонопольним комітетом України, де маємо спільні проєкти з гармонізації законодавства у секторі конкуренції та державної допомоги субʼєктам господарювання. 

Втілюється низка проєктів задля розбудови національної інфраструктури якості, як-от проєкт ЄС Twinning, у межах якого взаємодіють профільні агенції країн ЄС і України, що займаються стандартизацією, акредитацією чи ринковим наглядом, – задля адаптації українського законодавства та правил до європейських норм і стандартів безпечності товарів.

Ми системно співпрацюємо з бізнес-асоціаціями й іншими організаціями підтримки бізнесу – Спілкою українських підприємців, Європейською бізнес-асоціацією; в регіонах – це осередки «Дія.Бізнес», мережа інформаційних центрів підтримки бізнесу, заснована ЄБРР за фінансування Європейського союзу, регіональні торгово-промислові палати та центри підтримки експорту при них.

Взаємодія між центрами розвитку та підтримки підприємництва посилилася з початку великої війни. Це стало важливим чинником створення цілісної та гнучкої екосистеми підтримки підприємництва.

І один з ключових наших партнерів – Офіс з розвитку підприємництва та експорту як виконавча агенція політики розвитку МСБ. 

Як ЄС сприяє діяльності Офісу з розвитку підприємництва та експорту

Однією з державних установ, з якими співпрацює ЄС, є Офіс з розвитку підприємництва та експорту (далі – Офіс), створений у 2021 році відповідно до рішення уряду про розширення Офісу з просування експорту України, який функціонував з 2015 року.

За словами Андрія Ремізова, директора Установи, Офіс є «…першою в Україні інституцією з ефективного розвитку підприємництва та експорту, що сприяє актуалізації Стратегії розвитку МСП в Україні та розробці єдиних програм підтримки МСП». Ремізов додає, що у створенні цієї установи в Україні спиралися на досвід роботи подібних інституцій в інших країнах, зокрема, у Фінляндії, Ірландії, Франції, Бельгії, Канаді. 

Наразі установа спільно з Міністерством цифрової трансформації України реалізує національний проєкт «Дія.Бізнес», що має дві складові: онлайн-портал «Дія.Бізнес», на якому акумульовано всі цифрові сервіси й інструменти про грантові, освітні, консалтингові програми підтримки, та офлайн-мережу центрів підтримки підприємців «Дія.Бізнес» у Бучі, Кременчуці, Ужгороді, Тернополі, Луцьку, Рівному, Полтаві, Кривому Розі, Одесі на базі КНУ ім.Т. Шевченка й у Варшаві. 

Допомагати, взаємодіяти, модернізувати, або як ЄС підтримує українські інституції /Фото 1

Підприємці під час освітнього заходу в центрі "Дія.Бізнес" у Кременчуці

Тут українці можуть отримати безоплатні консультації, відвідати освітні бізнес-події, орендувати зали для заходів, протестувати свій продукт на pop-up-локації.

«Європейський союз системно сприяє інституційній підтримці установи. Це і залучення зовнішніх експертів, і закупівля міжнародних баз даних для проведення досліджень зовнішніх ринків, і підтримка в організації Національних павільйонів України на міжнародних виставках, у розробленні та реалізації консалтингових, грантових та освітніх проєктів для МСП», – розповідає Андрій Ремізов.

Що і де? Яку консультативну підтримку потребує МСП і де може її отримати

«Ми потребуємо певної інтеркультурної адаптації та розуміння, як працює бізнес в ЄС, починаючи від культури презентації власного бізнесу. Бо у деяких наших компаній ще немає розуміння базових маркетингових чи презентаційних навичок», – зазначає Ірина Губарець. Консультативну допомогу з цих та багатьох інших питань МСП можуть отримати в українських центрах підтримки бізнесу, які співпрацюють з проєктами ЄС.

Допомагати, взаємодіяти, модернізувати, або як ЄС підтримує українські інституції /Фото 2

Ірина Губарець (друга зліва) та Андрій Ремізов (третій зліва) на врученні нагороди Офісу з розвитку підприємництва та експорту на European Enterprise Promotion Awards 2022. Офіс став національним фіналістом ЕЕРА 2022 з проєктом Дія.Бізнес у номінації ʼПокращення бізнес-середовища та підтримка цифрового переходуʼ

«Тільки завдяки «Дія.Бізнес» підприємці можуть отримати понад 65 видів безоплатних консультацій. Упродовж 2023 року експерти «Дія.Бізнес», частина з яких – залучені PRO BONO фахівці з громадського сектору, надали понад 8900 таких послуг», – розповідає Андрій Ремізов.

Найчастіше, за словами Ремізова, українські підприємці звертаються за допомогою щодо оподаткування, юридичних питань, фінансування, написання грантових заявок, покрокового розвитку, таких як: підготовка бізнес-плану, налагодження бізнес-процесів, руху коштів, масштабування та виходу на зовнішні ринки. Записатись на консультації компанія може через портал «Дія.Бізнес» та у мережі центрів підтримки підприємців «Дія.Бізнес» у 11 містах України й у Варшаві.

Як українським підприємцям допомагають вийти на ринок ЄС

Після початку повномасштабної війни багато українських підприємств зіткнулися з падінням попиту в Україні та втратою частини експортних ринків. Тож допомога з виходом на ринок ЄС стала особливо затребуваною – МСП з України часто бракує належної експертизи та просто розуміння алгоритму дій. Офіс з розвитку підприємництва й експорту, який підтримує і просуває експорт товарів, робіт і послуг українських виробників, готує відповідну аналітику для підприємців-експортерів й у різні способи сприяє налагодженню контактів вітчизняних та європейських підприємців. 

«До нас звертаються на різних етапах розвитку бізнесу: і коли компанія лише розглядає вихід на зовнішні ринки, і коли вже є досвідченим експортером і планує розширити географію експорту, – розповідає Андрій Ремізов. – Ми надаємо повний цикл послуг – від консалтингу та підвищення освітніх компетенцій до дослідження зовнішніх ринків і допомоги у пошуку партнерів за кордоном».

За словами Ремізова, найчастіше український бізнес потребує допомоги у пошуку партнерів за кордоном, і для цього Офіс використовує низку перевірених і ефективних інструментів: 

Сприяючи українським підприємцям з виходом на ринки ЄС, Офіс активно взаємодіє із західними партнерами. За інформацією Андрія Ремізова, у березні 2019 року установа приєдналася до Робочої групи європейських організацій зі сприяння торгівлі (European Trade Promotion Organisations Working Group of Information Professionals – ETPO). Це спростить і розширить обмін і розповсюдження даних про кращі практики та досвід у сфері інформаційних і консалтингових послуг.

У 2023 році установа стала офіційним афілійованим членом Європейської асоціації з підтримки торгівлі в ЄС – Trade Promotion Europe (TPE). Ця неприбуткова асоціація національних і регіональних торговельних й агропродовольчих організацій створена у 2018 році задля зміцнення європейської торгівлі шляхом кращої координації та обміну інформацією. До складу TPE наразі входять 28 членів з 20 країн.

Допомагати, взаємодіяти, модернізувати, або як ЄС підтримує українські інституції /Фото 3

Директор Офісу Андрій Ремізов (перший зліва у першому ряду) і його заступник Андрій Литвин (четвертий у першому ряду) під час щорічної конференції ТРЕ у Брюсселі

«Ключова місія TPE полягає у збільшенні кількості європейських експортерів МСП через об’єднання національних організацій сприяння торгівлі та представлення їхніх інтересів у європейських установах, – розповідає Андрій Ремізов. – TPE підтримує діалог з установами Єврокомісії та головними політичними й соціально-економічними інституціями Європи заради спрощення підтримки інтернаціоналізації МСП в ЄС. Асоціація лобіює інтереси європейських організацій сприяння торгівлі у спілкуванні з європейськими інституціями. Фактично TPE є фасилітатором поглядів, ідей та стурбованості членів асоціації».

Українські експортери: історії успіху

В Офісі з розвитку підприємництва та експорту охоче діляться вдалими кейсами виходу українських МСП на європейському ринку, їх чимало, і всі вони не просто цікаві, а й повчальні. Наприклад, креативна агенція PaRtyzan Agency з Луцька, яка гостро відчула різкий спад попиту на свої послуги після початку повномасштабної російської війни. Внутрішній український ринок і без того не відзначався масштабами, а з лютого 2022-го майже впав. Тому коли в лютому 2022 року в агенції отримали інформацію від «Дія.Бізнес» про можливості для бізнесу, зокрема, про відбір для участі в Національному павільйоні України на найбільшій виставці ритейлу EuroShop 2023, PaRtyzan Agency вирішили скористатися цим шансом. Агенція стала однією із семи компаній – учасниць Національного павільйону України. Офіс допоміг на всіх етапах, включаючи підготовку документів для виїзду на виставку в Дюссельдорф (Німеччина) чоловіків в умовах воєнного стану. 

Допомагати, взаємодіяти, модернізувати, або як ЄС підтримує українські інституції /Фото 4

Команда PaRtyzan Agency на Національному павільйоні України на EuroShop 2023, організованому Офісом, Дія.Бізнес та за підтримки міжнародних партнерів, зокрема ЄС

Виставку EuroShop у PaRtyzan Agency порівнюють з Олімпійськими іграми, але для ритейл-індустрії. Зі своєї першої «олімпіади» українська креативна команда повернулась не з порожніми руками: агенція отримала 23 ліди та розпочала перемовини з потенційними клієнтами з Німеччини, Румунії та Грузії.

Андрій Ремізов наводить й інші приклади успіху українських компаній, які, спираючись на всебічну допомогу Офісу, прокладають шлях на ринки ЄС завдяки участі у міжнародних виставках, таких як:

  • «Дунайський аграрій»: компанія взяла участь у найбільшій у світі виставці органічної продукції BIOFACH 2023, у результаті чого залучила контракти та планує постачання 200 т кавунів і 100 т динь до Румунії та Німеччини; 
Допомагати, взаємодіяти, модернізувати, або як ЄС підтримує українські інституції /Фото 5

Команда "Дунайського аграрія" на Національному павільйоні України на BIOFACH 2023, організованому Офісом та Дія.Бізнес за підтримки міжнародних партнерів, зокрема і європейських

  • «Арніка Органік»: під час BIOFACH 2023 провела успішні перемовини з провідними європейськими компаніями, у результаті яких законтрактувала постачання близько 20 000 т органічної продукції;
  • УКР-ВОЛНАТ: на BIOFACH 2023 уклала контракти на загальну суму €700 000; 
  • Organic Milk: стала учасницею Національного стенду України на найбільшій у світі міжнародній виставці харчових продуктів та напоїв Anuga Dairy 2023 і уклала чотири контракти на постачання продукції до Ірландії, США, Польщі та Німеччини; 
  • «Оболонь», «Дубномолоко», «Соварог», MOVA brewing co та Spell вийшли на ринок Данії.
Допомагати, взаємодіяти, модернізувати, або як ЄС підтримує українські інституції /Фото 6

Українська продукція на полицях мережі супермаркетів COOP

«Українські підприємці та ті українці, що лише бажають розпочати власну справу, можуть знайти різнопланову допомогу з боку проєкту «Дія.Бізнес». Це і консультації, і дослідження зовнішніх ринків, і вимоги до експорту, участь у торговельних місіях, міжнародних виставках, в освітніх, грантових та інших ініціативах і програмах з підтримки бізнесу на внутрішньому та зовнішніх ринках. Усі вони безоплатні та акумульовані на порталі»

Андрій Ремізов

Публікація підготовлена за підтримки Європейського союзу в межах комунікаційної кампанії «Разом – вистоїмо. Разом ми – Європа». Її зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського союзу.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине