Володимир Носов, засновник криптобіржі WhiteBIT
Категория
BrandVoice
Дата

«Молоді інвестори не вкладатимуться в золото». Засновник WhiteBIT про нову роль криптовалют, блокування росіян і благодійність

Володимир Носов, засновник криптобіржі WhiteBIT

Глобальний крипторинок стає новою нормою для банків та інвесторів і продовжує співпрацювати з росіянами. Цьому протистоїть українська криптоспільнота. Forbes Brandvoice запитав у засновника криптобіржі WhiteBIT Володимира Носова, як саме 

Порівняно з кількома роками тому, криптоактиви та блокчейн стають менш маргінальними з кожним днем. Як банки та традиційний бізнес впроваджують їх зараз у свої процеси та продукти? 

Хоча регуляція для крипторинку уже є, банківський сектор не дуже активно співпрацює з криптосектором, тому що бачить у ньому конкуренцію. Хоча криптовалюта і крипторинок – це не конкурент банківського сектору. Це інструменти для експансії банків, нових продуктів, захоплення нових аудиторій та ринків. 

Проте велика кількість масштабних банків, як, наприклад, JP Morgan, уже протягом декількох років мають у своєму штаті команди й набирають постійно людей, які займаються розробками в області блокчейну. Великі фінансові установи вже розуміють, що це потрібно, роблять конкретні кроки. І чекають зрозумілих регуляцій. 

Криптовалюти приходять у першу чергу в сервісний бізнес. Це замовлення квитків, оплати через спеціальні сервіси й так далі. Але я думаю, що поява криптовалют у банківських установах розширить їхній вплив. 

«Молоді інвестори не вкладатимуться в золото». Засновник WhiteBIT про нову роль криптовалют, блокування росіян і благодійність /Фото 1

Чи багато людей зацікавлені використовувати крипту? 

Ми проводимо опитування, намагаємося зрозуміти, як живе і як ставиться конкретна аудиторія до криптовалют. Ми бачимо: статистично 5-15% людей користувалися криптовалютою, чи намагалися придбати, чи придбали, чи зареєструвалися на якихось криптовалютних платформах. Відсоток відрізняється залежно від країни. 

Проте понад 50% кажуть, що вони ніколи не купували криптовалюту. При цьому більшість людей сьогодні не розуміє, що біткоїн можна придбати на 200 гривень. 

Якщо взяти до уваги тренди, про які ви кажете, чи означає це більші інвестиції у рішення або стартапи у криптоіндустрії? 

Капітал на крипторинку не йде в стартапи. Є багато цікавих проєктів: Solana, Polygon (MATIC), Avalanche, які мають потенціал. Але кінець кінцем, інвестори приходять у три основні криптовалюти: Bitcoin, Ethereum та Tether. Капіталізація біткоїна займає 50% від загальної капіталізації цього ринку. Якщо ми приберемо частину криптовалют, які мають якусь капіталізацію, але не мають обсягів торгів, то це може бути більше ніж 50%. 

Попри волатильність, біткоїн – це золото для нового покоління. Молоді інвестори не вкладатимуться в золото, вони вірять у цифрову епоху. Ethereum має інфраструктуру, яка вже прижилась, ті ж смарт контракти. Коли ти розгортаєш продукт на Ethereum, гравці ринку розуміють тебе, бо вже мають рішення для імплементації проєктів на його блокчейні. 

Tether популярний для розрахунків чи операцій з фіксованим курсом. Ця криптовалюта прив’язана до долара і найбільш комфортна для транзакцій. 

«Молоді інвестори не вкладатимуться в золото». Засновник WhiteBIT про нову роль криптовалют, блокування росіян і благодійність /Фото 2

Криптовалюти можуть використовувати росіяни, щоб обходити санкції. Але WhiteBIT блокує транзакції з громадянами Росії. Ви єдині так робите на ринку? 

Блокування транзакцій російських громадян – наша принципова позиція від початку російського вторгнення. Є ще декілька платформ, які це роблять. 

Але в цьому питанні часто спекулюють. Щоб не дати обходити санкції, потрібно зробити три основні кроки. Їх уже зробили ми, інші платформи теж можуть це зробити. 

Перше, ми відключили усі шлюзи, за допомогою яких можна зробити депозит у рублях і виводити кошти. Друге – відключили усі торгові пари з рублем. Третє – виключили можливість реєстрації для росіян, як за KYC, так і за IP адресами. 

Після цих кроків можна посилювати політику AML, але вони надважливі для початку. У випадку із WhiteBIT – компанія й раніше виконувала всі норми AML-комплаєнсу, щоб запобігти сумнівним операціям із криптою чи фіатними грошима. 

Проте ви кажете лише про декілька платформ, які мають схожу позицію. Чи налаштовані інші криптогравці, щоб блокувати росіян? 

Уся українська криптоспільнота налаштована блокувати росіян. Що стосується світової, дуже багато бірж працюють із російським ринком. Я розумію, що економічно це дуже вигідно. І зараз, через санкції, попит ще більше зростає. Але не для нас. Ми заблокували всі можливості для росіян, тому що це для нас принципово й ми не йтимемо на поступки. 

Повернімося до України. Можете назвати загальну суму пожертв від WhiteBIT і розказати про благодійні напрями діяльності компанії? 

Загальна сума донатів WhiteBIT складає приблизно 410 млн грн. У нас багато напрямів, але систематичних – п’ять. Перший – військовий, ми надаємо технічне забезпечення, автомобілі, дрони для конкретних підрозділів.

Ми купуємо броньовані автомобілі, тому що закриваємо гарячі напрямки. Наприклад, ми допомагаємо «Білим Янголам», які вивозять людей з фронтових територій. Там не вийде доїхати звичайним авто, навіть броньовані жахливо обстрілюють. Там, де немає часу на те, щоб розхитуватися або тижнями збирати на щось. 

Ми також забезпечуємо продуктовими наборами громадян у прифронтових зонах. Це складний напрям, тому що не дуже багато волонтерів можуть доїхати, постійний дефіцит у продуктах, мийних засобах тощо. 

Також знову почали нашу програму допомоги онкохворим дітям, це третій напрям. Іще один, освітній напрям, стосується відновлення корпусу ІТ-факультету Києво-Могилянської академії та запуску магістерської сертифікатної програми «Блокчейн технології».

WhiteBIT разом із партнерами також запустила виставку «Культурний простір Module of Temporality» – це наш культурний, п’ятий напрямок. Усі кошти з виставки підуть на відновлення культурної спадщини України, що постраждала внаслідок війни.

«Молоді інвестори не вкладатимуться в золото». Засновник WhiteBIT про нову роль криптовалют, блокування росіян і благодійність /Фото 3

Ви працюєте над освітніми продуктами в криптоіндустрії. Це магістерська сертифікатна програма в Києво-Могилянській академії, курс для Дія.Освіта. Чи відомо уже про вплив цих продуктів та їхній результат? 

Магістерська сертифікатна програма— командна робота наших спеціалістів і спеціалістів Могилянки, все для того, аби студенти мали більше знань про новітні технології. Співпраця з Дією також була плідною: спочатку ми інтегрували можливість верифікації на WhiteBIT через Дію, потім розробили з ними курс з криптограмотності для всіх українців, куди також підключилися інші компанії. Нещодавно ще й були спікерами першого вебінара, який Дія організувала у темі крипти. 

Також з іншими партнерами запустили офлайн школу для трейдерів. Це не чарівне рішення, як заробити мільйон чи стати гуру трейдингу. Цей курс про перші кроки на біржі, щоб людина не піддавалася паніці чи не робила елементарні помилки. 

Чому вам важливо робити освітні продукти? 

У Європі та США інвестувати – нормальна звичка людського життя. Вони знають, що це і що таке фондовий ринок, кожна бабуся може купити акції Apple через брокера. У нас люди мало розуміються на цьому, мало розуміють котирування і графіки. 

Місія WhiteBIT – щоб люди підходили обізнано до інвестування та криптоактивів. Тоді криптовалюти зможуть швидко інтегруватися у цей світ. 

Блокчейн – це уже майбутнє, в якому потрібно розбиратися. Десять років тому, коли я тільки починав свій шлях у крипті, знання про це було ніде брати. Зараз така можливість є. І є потенціал. Україна настільки розвинена в цій галузі, що може стати хабом розвитку крипти та блокчейну у Європі.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине