Lviv Invest Forum
Категория
BrandVoice
Дата

Війна – це не перепона для інвестицій. Куди зараз вкладати гроші: поради експертів Lviv Invest Forum

Прямі іноземні інвестиції в Україну у довоєнний 2021-й становили $6,68 млрд. У перший рік повномасштабної війни вони впали до $1,15 млрд. А станом на кінець третього кварталу 2023-го обсяг інвестицій вже сягнув $1,18 млрд

Ризиків для інвесторів та бізнесу під час війни немало – від неочікуваного стрибка курсу долара та інфляції до влучання російської ракети в об’єкт інвестування. Але все-таки правильна стратегія навіть зараз може принести дохід. 

Саме про це говорили в межах нещодавнього Lviv Invest Forum. 33 спікери розповіли про інвестування під час війни у готельно-відпочинкову та житлову нерухомість, землю, M&A-угоди, франшизи, фондовий ринок, криптовалюти, ІТ, медицину, освіту і food-галузь. За словами керівниці «Української школи інвестицій» і співорганізаторки форуму Тетяни Стромчинської, Lviv Invest Forum об’єднав понад 1100 інвесторів і підприємців та допоміг зібрати понад 700 000 грн на підтримку двох бригад ЗСУ. Також під час івенту Олександр Редька, засновник «Фенікс Інвест ДП», передав пікап на потреби армії.

Тетяна Стромчинська

Тетяна Стромчинська, керівниця «Української школи інвестицій», співорганізаторка Lviv Invest Forum

Найвигідніша інвестиція – у розвиток власного бізнесу

«Дохід практично будь-якого бізнесу можна збільшити до 30% за лічені місяці», – про це каже Остап Бачинський, співорганізатор Lviv Invest Forum, експерт з продажів та переговорів, керівник компанії «Інтерселіка консалтинг» та співвласник ІТ-академії «Джун». 

«Інвестуючи у рекламу чи у відділ продажів, ви можете кратно збільшити оборот коштів, – пояснює Остап. – Якщо ж систематизувати свою компанію та автоматизувати процеси, то у вас зʼявиться можливість створити власну франшизу на основі бізнесу або навіть відкрити нові філії в Україні чи за кордоном». 

З чого варто розпочати інвестування у бізнес:

  • дослідження слабких і сильних сторін компанії;
  • аудит компанії та ринку (основна увага – на комерційний напрям);
  • створення плану зростання бізнесу;
  • реалізація плану зростання. 

«Бізнес – це інструмент, який може примножити капітал у п’ять, 10 та навіть 20 разів, тому що ви контролюєте процеси і можете впливати на них, самостійно ухвалюючи рішення», – каже Остап Бачинський.

Але в інвестуванні у бізнес є і ризики: ринкові коливання, зміни в споживчому попиті та конкуренція. Також управління бізнесом охоплює ризики, повʼязані з виробництвом, обслуговуванням клієнтів та наймом персоналу.

Остап Бачинський

Остап Бачинський, керівник компанії «Інтерселіка консалтинг», співвласник ІТ-академії «Джун», співорганізатор Lviv Invest Forum

Можливості інвестицій в M&A 

Тарас Бачинський – співорганізатор і спікер Lviv Invest Forum; інвестиційний радник, котрий спеціалізується на злиттях і поглинаннях в ІТ-секторі у Європі та Україні; співзасновник інвестиційних проєктів «Українська інвестиційна школа», «ІТ-бізнес-школа» та M&A брокеридж-компанії Mergewave Capital. Він поділився думками щодо потенційних можливостей M&A у технологічному секторі.

Стратегія неорганічного зростання – коли компанія масштабується і виходить на нові ринки – може супроводжуватися фінансовими витратами, тож вимагає аналізу і планування. Бачинський радить перед вибором стратегії неорганічного зростання відповісти на такі запитання:

  • Визначення мети зростання: які поставлені цілі для розширення?
  • Фінансова підготовленість: чи має компанія достатні ресурси для злиття або поглинання? Чи зростає компанія та є прибутковою? 
  • Ризики неорганічного росту: які ризики пов’язані зі стратегіями неорганічного зростання? Виявлення потенційних пасток має важливе значення для пом’якшення.
  • Терміни зростання: коли є ідеальний час для досягнення компанією цілей зростання? Час відіграє важливу роль в успіху будь-якої стратегії розширення.
Тарас Бачинський

Тарас Бачинський, співзасновник інвестиційних проєктів «Українська інвестиційна школа», «ІТ-бізнес-школа» та M&A брокеридж-компанії Mergewave Capital, співорганізатор Lviv Invest Forum

Спеціалісти Mergewave Capital вказують на низку переваг M&A. Йдеться про негайне збільшення доходу після укладання угоди, економію за рахунок масштабу, що веде до зниження витрат виробництва, розширену присутність на ринку та конкурентні переваги.

«Серед ризиків: блокування угод регуляторами для уникнення монополій на ринку, великі стартові витрати та подальші довгострокові вкладення, складне управління через злиття різних корпоративних культур», – пояснює Тарас Бачинський.

Експерт підкреслює: M&A є багатообіцяючим шляхом, для розкриття повного потенціалу котрого потрібне ретельне планування. Реалізуючи стратегії M&A у технологічному секторі, необхідні аналіз цілей зростання, фінансова готовність і розуміння повʼязаних ризиків, резюмує Бачинський.

Lviv Invest Forum

Lviv Invest Forum 2023 року

Інвестиції у майбутнє України 

Відбудова України – це напрям інвестицій, що за останній рік став перспективним і дуже актуальним. Сьогодні є сенс інвестувати у розвиток і покращення інфраструктури обʼєктів альтернативної енергетики: у сонячні та вітрові електростанції, гідроенергетику тощо. Про це каже Олександр Зихор, засновник і CEO Solars Group, що втілює проєкти у галузі альтернативної енергетики. 

Він підкреслює, що це може знизити залежність від традиційних – затратних і нестабільних – джерел енергії, які імпортуються з-за кордону. «Інвестиції в альтернативну енергетику стартують від кількох десятків тисяч доларів, але для бізнесу це виправдані витрати, – зазначає Зихор. – Сонячна електростанція знизить витрати на електрику. Сьогодні бізнес платить 7 грн за 1 кВт, а із сонячною електростанцією – 88 коп./кВт⋅год. Економія – 770%».

Вкладення у нерухомість

Інвестиції в нерухомість можна умовно поділити на три великих групи: вкладення в ринок землі, житлову та готельно-відпочинкову нерухомість. 

  1. Земля. Ринок сільськогосподарської землі в Україні тільки зароджується, тож зараз, за словами співзасновника сервісу земельних інвестицій Zeminvest Олександра Чорного – оптимальний момент для інвестування. Попри війну, земля подорожчала, що свідчить про стабільність ринку і впевненість інвесторів. Земля, що продається, здебільшого обробляється. Вона має орендні договори, які приносять пасивний дохід власнику – 5–7% річних. При цьому найперспективніший дохід – капіталізація. Наприклад, у Польщі земля з 2000 до 2021 року подорожчала на 720%. В Україні ж аналітики компанії Zeminvest прогнозують мінімальне здорожчання землі у два-три рази протягом трьох-п’яти років. Найпопулярніша для вкладень земля – у Вінницькій, Львівській, Хмельницькій і Тернопільській областях. «Багато сільгоспугідь заміновано, частина непридатна для вирощування агропродукції через підрив Каховської ГЕС. Після перемоги знадобиться час для відновлення ринку, але він буде одним із рушіїв української економіки», – резюмує Олександр Чорний.   
  2. Житлова нерухомість. За даними ЛУН, Львів уже відновив продажі житлової нерухомості на 75% відносно довоєнних показників. Інвестори почуваються тут безпечно та розвивають ринок первинної нерухомості вливанням інвестицій. За словами Романа Іконяка, засновника львівської девелоперської компанії IKON DEVELOPMENT, інвестуючи зараз у первинну нерухомість на етапі котловану, до кінця будівництва можна отримати додаткових 30–35%. «Ми створюємо проєкти, в центрі яких не лише людина, а й мистецтво. Доповнюємо екологічними стандартами сталого будівництва та досліджуємо досвід ліквідних проєктів у світі», – розповідає Роман Іконяк. 
  3. Готельно-відпочинкова нерухомість. Апарт-готелі поєднують проживання у готелі й у квартирі з усіма перевагами кожної сторони, тож гості обирають їх, каже Євген Кудрявченко, засновник Vintage Web Production, Ukrainian Digital Community і партнер Apartel Resorts. Це найвигідніша модель пасивної інвестиції порівняно з модульними комплексами та базами відпочинку. Актуальні нині ризики – пошкодження об’єкта інвестування внаслідок бойових дій і неможливість залучати іноземних гостей. Але і за цих умов інвестиція може бути успішною. Якщо вкладати гроші в апарт-готель на етапі будівництва, прибуток становитиме 10-18% залежно від фази будівництва. Якщо купувати апартамент у діючому проєкті, то, за словами експерта, прибуток становить 5–8%. Також прибуток безпосередньо залежить від завантаження готелю і задоволеності гостей. Тому щоб інвестиції у готельно-відпочинкову нерухомість були успішними, потрібно обрати компанію з репутацією і досвідом, яка вміє управляти завантаженням і сервісом, каже Кудрявченко. 

Окремий напрям – відпочинкова нерухомість у Буковелі. Українська нерухомість має вищу дохідність, ніж іноземна, зазначає Ігор Ільчишен, засновник Ama Family Resort. Крім того, маючи справу з іноземною нерухомістю, щоб вивести кошти й підтвердити їх легальність, потрібно пройти низку тривалих юридичних процедур. «Зараз маємо ризики руйнування нерухомості, ризики, повʼязані з ціною і ліквідністю. Однак за умови правильного розрахунку і сприятливої ситуації на ринку прибуток від обʼєктів нерухомості може становити 20–30%, якщо інвестор перепродає об’єкт за рік-два, або 10–15% річних, якщо це довготривале володіння і здача в оренду», – зазначає Ігор Ільчишен. 

Ще один експерт у сфері інвестицій в готельно-відпочинкову нерухомість, генеральний партнер Lviv Invest Forum – Олександр Редька, засновник «Фенікс Інвест ДП». Компанія виробляє енергоефективні та екологічні котеджі за унікальною технологією, яка передбачає швидке спорудження якісних будинків. «Незважаючи на складнощі війни, наша компанія адаптувалася та готова дивувати будівельний ринок України та світу реалізацією сміливих ідей нових обʼєктів», – розповідає Олександр. 

Інвестиції у виробництво продуктів харчування

«Інвестиційна діяльність повʼязана з прагненням МХП бути кулінарною компанією й пропонувати споживачам продукти, які допоможуть витрачати на приготування їжі менше часу. Наш асортимент уже виходить за межі виробництва курятини, і ми не плануємо зупинятися, – розповідає Дмитро Зозуля, радник голови правління МХП. – Тому шукаємо підприємців, які розділяють філософію кулінарності МХП й готові розвиватися у цьому напрямку».

МХП розглядає різні формати співпраці. Це можуть  бути партнерські проєкти, інвестиційна підтримка чи створення спільних підприємств. «Крім грошей та управлінських практик, ми можемо ділитися ще й сильною галузевою експертизою, – пояснює Дмитро Зозуля. – Це допомагає гравцям поруч із нами зростати, обʼєднуватися в потужну екосистему й робити життя споживачів кращим».

Інвестиції у власний комфорт

Зараз спостерігається тенденція збільшення інвестицій у нові технології, цифрові рішення та покращення клієнтського досвіду. Акценти робляться і на створенні сталої та екологічно чистої інфраструктури. За словами Віктора Гринчука, директора дилерського центру Volvo Car Lviv «Імпері Моторз», компанія зараз прагне до електричної мобільності та вже до 2030 року планує випускати лише електромобілі. Сама Volvo інвестує в екологію. Тепер всі морські перевезення компанії будуть відбуватися на відновлюваному пальному, замість викопного. Це дозволить за рік зменшити вуглецеві викиди на 55 000 т. «А якщо говорити про інвестиції в наші авто, Volvo – це надійне вкладення у щоденну безпеку, комфорт і власне життя».

Інвестування у різні галузі економіки України вже зараз дає великі перспективи нашій державі, бізнесу та українцям. Це шлях до післявоєнного відновлення, подальшого розвитку і розбудови, до майбутнього процвітання нашої країни. 

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине