БпЛа Punisher /пресс-служба
Категория
BrandVoice
Дата

П’ять особливостей українського дрона Punisher, які роблять його найефективнішим

Передача перших 15 БпЛа Punisher у межах проєкту Cosmolot Airlines Фото пресс-служба

Ворог, на жаль, вчиться на своїх помилках. Цю тезу визнають бійці ЗСУ на різних ділянках фронту. Минув перший період великої війни, коли техніку окупантів було легко знищити простими дронами-камікадзе. Головні проблеми – потужне обладнання радіоелектронної боротьби, яке використовують росіяни для протидії українським БПЛА. Крім того, супротивник тепер часто розташовує склади та техніку глибше від лініії фронту з тією самою метою – уникнути ураження від БПЛА Сил оборони України.  

Обидва ці завдання вирішують багаторазові ударні дрони Punisher, вони стійкі до РЕБ ворога та здатні знищувати цілі в глибокому тилу противника. Проєкт Cosmolot Airlines поставляє для фронту найбільшу партію цих дронів за весь час російсько-української війни. Ця партія – новітні модернізовані БПЛА. Що це за дрони, чим вони відрізняють від решти БПЛА та як змінять ситуацію на полі бою? На ці запитання ми вирішили відповісти за допомогою самих розробників і воїнів ЗСУ, які використовують ці дрони на фронті.

БпЛа Punisher

БпЛа Punisher стійкі до РЕБ ворога та здатні знищувати цілі в глибокому тилу противника

Дальність польоту

«У нас найбільший флот саме Punisher із існуючих, – говорить командир загону ударних БПЛА 59-ї бригади Роберт Бровді, більш відомий за позивним Мадяр, – щоденно працює чотири екіпажі». Його підрозділ використовує різні типи ударних дронів і часто публікує відео бойової роботи в своїх медіаресурсах, завдяки чому став популярним в Україні. Дрони Punisher для Мадяра та його бійців – особлива історія. «Дуже збалансовані», – розмірковує Бровді. Але є ще одна особливість цих БПЛА – здатність залітати далеко від фронту.

«Росіяни вже зрозуміли, що на відстані 8–10 км від фронту ми їх легко дістаємо дронами, тому вони відтягують техніку на відстань 15 км, аби залишитися недосяжними», – говорить Мадяр. І тут їх знаходять дрони Punisher – фактично це безекіпажні бомбардувальники, дальність польоту яких 40 км.

«Але їм не треба залітати навіть на 40 км, достатньо 30 км, де вже є висока концентрація техніки ворога», – пояснює командир. Відвести танки чи БТР ще далі росіяни вже не зможуть, бо тоді в них не буде часу доїхати до піхоти аби підтримати штурмові дії. 

Саме там противник часто не очікує атаки з повітря. Росіяни на відстані 30–40 км від фронту можуть поводитися досить розслаблено. Один із улюблених видів розваг для бійців його підрозділу – «розбір блокпосту росіян». Два дрони, коли знаходять блокпост росіян у тилу, заходять на нього з двох напрямків, скидають заряд, часто залишаючи від блокпосту одні руїни. 

Про цю особливість Punisher говорять і виробники – компанія UA Dynamics. «Цей засіб створювався саме для операцій у глибокому тилу ворога. Там, де вже є найцікавіше для ураження, – склади зберігання палива, зброї, командні пункти, станції РЕБ», – говорить Максим Суботін, ідеолог проєкту Punisher.

Важко перехопити чи помітити

Засоби радіоелектронної боротьби ворога – постійна небезпека для підрозділів БПЛА Сил оборони. Росіяни здатні перехопити дрони, фактично вкрасти їх або навіть ідентифікувати сигнал від оператора. Ще одна особливість Punisher – вони стійкі до РЕБ. Чи значить це, що противник не зможе їх «зловити»? «Йому буде надзвичайно важко це зробити», – відповідає Максим. Засоби радіоелектронної боротьби – це теж своєрідне поле битви інженерів та розробників. Кожна сторона намагається знайти способи перехопити техніку іншої, і кожна у відповідь знаходить нові рішення, які надійно захищатимуть дрони. 

«Російські дрони Орлан чути здалеку, за три кілометри, а Punisher дуже тихий, його не чути, навіть коли він над вашою головою пролітає в 100 метрах, – говорить Суботін із UA Dynamics, – і це надає нам перевагу».

Економічна ефективність

Розповсюдження дронів поступово поставило перед військовими та ВПК нове важливе питання економічної ефективності кожного виду зброї. Адже кожна війна – передусім війна економічного потенціалу, і перемагає той, чия економіка здатна витримати надвеликі навантаження. Крім цього, не кожне бойове завдання дрона буде успішним. Можна втратити дрон за $2000–3000 або навіть дорогий дрон за $20 000. Останнім часом стають популярними FPV-дрони. Здебільшого – дрони-камікадзе. Вони коштують відносно дешево – $300–400. Але всі вони одноразові. В перерахунку щодо вартості виконання одного бойового завдання Punisher виходить дешевше, його боєкомлект вартує $100. І це багаторазовий дрон. Скинувши свою бомбу на ворога, він повертається до оператора. Потім його заряджають – і знову в бій.  

«Оператор посилає цей дрон на нове завдання, потім ще на одне, і так він може розважатися, поки не закінчиться натхнення або контейнери з боєкомлектом, або самі вороги, – наголошує Максим Суботін, – фактично Punisher з вартістю боєкомлекту за $100 може знищити обʼєкти, які коштують десятки мільйонів доларів».

За даними виробника, зараз це найдешевший багаторазовий дрон у світі. 

Безпека екіпажів

Росіяни дуже бояться українських БПЛА, і тому оператори дронів для них завжди – пріоритетна ціль для ураження. Як наслідок саме безпека бійців, які запускають дрони, стає надважливим питанням. І в цьому сенсі Punisher теж має перевагу. Її дає дальність польоту цього типу БПЛА. «Ці бомбери можуть літати до 40 км, але часто така дальність навіть не потрібна, – вважає Мадяр, – екіпаж має можливість безпечно розміститися навіть за 10 км від лінії бойового зіткнення і залітати на 30-кілометрову глибину ворога». 

Смертоносний заряд

Бойовий заряд цього дрона – 2 кг вибухівки. Три різних типи – фугасна, кумулятивна та запалювальна. Ефективне ураження – в радіусу 34 м. «Це підтверджено полігонними випробуваннями», – пригадує Суботін із UA Dynamics. І описує ці випробування. В радіусі 34 м від епіцентру влучання поле було обладнане 12 мішенями, тобто деревʼяними щитами висотою 1,7 м, розміщеними в хаотичному порядку. Після вибуху кожна з мішеней отримувала від одного до п’яти гарантованих влучань. З того боєзапасу, який може бути доставлено дронами, – це найбільший радіус ефективного ураження. Знищується не лише особовий склад ворога.

«Цим вибухом уламки наскрізь пробивають автомобіль, легкоброньована техніка ворога перетворюється на сито, виводиться з ладу будь-яка вантажівка чи БМП», – розповідає Суботін про типові наслідки вдалого вибуху.

Ці розрахунки на полігоні підтверджує і практика. «За серпень ми вразили 154 ворожих цілі, за неповний вересень – 112, адже іноді погода не дозволяла літати, працюємо ми переважно по техниці ворога – танки, БТР, БМП», – пригадує Мадяр. Значна частина цих успішних бойових місій виконана саме дронами Punisher. 

Здатність цього БПЛА вражати цілі далеко в тилу створює ще кілька важливих переваг для українського війська. Адже знищені РЕБ противника – це підсилення ефективності наших дронів. А значить, підсилення контрнаступу.

БПЛА Punisher

У партнерстві з українськими розробниками, що розуміються на потребах фронту, під проєкт Cosmolot Airlines компанією виділено 100 млн грн з власного прибутку на 50 Punisher

************* 

Готуючись до нових боїв, командир Мадяр оголошує нові збори – на засоби боротьби із РЕБ ворога чи на інші потреби його підрозділу. Так само, як і сотні інших підрозділів ЗСУ та Сил оборони. Але так не має бути, наголошує Олена Бабикіна, керівниця проєкту Cosmolot Airlines. «Військові не повинні думати, де їм взяти гроші, щоб посилити свою частину сучасною зброєю, вони просто повинні мати все це, щоб безперешкодно робити свою справу, – вважає Олена Бабикіна. – Сьогодні роль бізнесу в загальній підтримці фронту вкрай важлива, доречна і необхідна. Відповідальний український бізнес усвідомлює свою роль і робить усе можливе задля суттєвого внеску в підсилення фронту». 

Зараз на озброєнні ЗСУ та Сил оборони вже є багато ударних БПЛА Punisher. «Завдяки допомозі Cosmolot Airlines ми значно збільшуємо флот цих дронів», – говорить Максим Суботін.

Понад те, саме ця партія із 50-ти – новітні, модернізовані моделі, які ще не використовувались для бойових завдань. Вони були вдосконалені після використання попередніх Punisher. У партнерстві з українськими розробниками, що розуміються на потребах фронту, під проєкт Cosmolot Airlines компанією виділено 100 млн грн з власного прибутку на 50 Punisher. «У цій великій боротьбі проти агресора кожен учасник важливий, якщо він відповідає на потреби фронту і військових. Наразі важливо об’єднатися державі, бізнесу, громадським організаціям, фондам, пересічним споживачам в єдину велику рушійну силу, яка допоможе нашим військовим здобути перемогу», – переконана керівниця проєкту Cosmolot Airlines. 

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине