Дмитро Шуманов, засновник і власник PRM Group. /Артем Галкін
Категорія
BrandVoice
Дата

Світло для бізнесу. PRM Group імпортує в Україну енергетичне обладнання, щоб врятувати підприємців від блекауту. Інтерв’ю засновника Дмитра Шуманова

4 хв читання

Дмитро Шуманов, засновник і власник PRM Group. Фото Артем Галкін

Український холдинг PRM Group запрацював у перші місяці повномасштабної війни, почавши постачати в Україну з міжнародних ринків оптом і в роздріб інструменти, будівельну техніку, бетонні заводи, машини для розмінування, електроінструменти, а ще системи енергозабезпечення та енергетичне обладнання. Дві останні категорії товарів стали для українського бізнесу підтримкою у хвилю осінньо-зимового блекауту 2022-2023 років і допомагають зараз, коли Україну вдруге накрили відключення світла. Чому PRM Group фокусується на поставках енергообладнання і як компанії вдається полегшувати роботу бізнесу? Про це – в інтерв’ю засновника і власника PRM Group Дмитра Шуманова

Дмитре, розкажіть будь ласка, коли і чому PRM Group почала доставляти енергетичне обладнання до України?

Почну з початку. Ідея створити групу компаній виникла наприкінці 2021 року. Спершу було зареєстровано холдинг PRM Group та інвестиційну компанію PRM Invest – це був пошук підприємницького шляху, вибір вектору. Зрештою, я обʼєднав кілька компаній у холдинг PRM Group. Однак на початку великої війни ми з командою зрозуміли, що пропозиція, яку ми сформували для ринку, вмить перестала бути потрібною людям, бо на перший план вийшли потреби, спрямовані на збереження життя. Аналітики PRM Group дослідили ринок і знайшли перспективні для роботи ніші. Однією з них стала енергетика, зокрема доставка в Україну генераторів – ми почали працювати над цим 1 квітня 2022-го. Зараз цей вектор роботи один з найпотужніших у ГК PRM Group і вкрай важливий для наших клієнтів.

Які «енергетичні» продукти та послуги пропонує PRM Group?

Перше – комплексні системи енергобезпеки, які дають повноцінну енергонезалежність – з їхньою допомогою можна обладнати автономну міні-електростанцію з доступом до електроенергії на проміжок часу до 13 годин. Цей сегмент включає інвертори, акумулятори, сонячні панелі й генератори. Друга категорія – газові генератори потужністю від 50 кВт до 5 МВт. Третє – дизельні генератори 15 кВт-2,5 МВт і портативні генератори потужністю до 13 кВт. Якщо перші дві категорії – це продукти для підприємств і установ різного масштабу, то третя – для дому й мікробізнесу.

PRM Group працює у форматі «під ключ» – продаємо і доставляємо усе вказане обладнання з дозволами та проєктною документацією, організовуємо підключення.

А де вироблені енергетичні системи, які продає PRM Group?

Промислові дизельні генератори веземо з Туреччини – з заводів Gucbir, FULL і Altas Generators. Газові генератори доставляємо з конвеєра найбільшого турецького виробника – компанії NPower, а також від американських AMD та NVIDIA. Щодо акумуляторів – історія цікава. Це машини розробки української компанії Navigator, а їхнє виробництво розташоване у Китаї. Інвертори і сонячні панелі також доставляємо від китайських виробників, але тільки від надійних.

Який український бізнес є вашим клієнтом?

Від нас немає жодних вимог стосовно масштабу, спеціалізації та обороту бізнесів. Це може бути крихітна кавʼярня чи перукарня, виробництво на тисячу квадратних метрів, склади, цехи, завод тощо. Наш клієнт – підприємство, яке цінує співвідношення сервісу, ціни та якості. Яке вміє рахувати гроші, розуміючи, що найнижча ціна – шлях в нікуди, яке знає, що за обладнанням треба доглядати і довіряє нам як професіоналам, котрі знають що й де краще придбати для тих чи інших цілей.

Наші клієнти довіряють нам вирішувати їхні енергетичні проблеми, і у цьому найбільша цінність нашої роботи. Клієнт отримує інструмент, який вирішить їхню найбільшу проблему, яка тисне на усі ланки усіх бізнес-процесів, – електроенергію.

Скількох таких клієнтів має PRM Group?

За два роки роботи ми доставили в Україну понад 3700 великих генераторів і 9500 малих. Хочу проілюструвати їхню якість таким прикладом – з цієї неймовірної кількості привезених з-за кордону машин через брак з провини виробника потребували ремонту лише 12 генераторів. Ця статистика – результат того, що фахівці PRM Group самі відбирають якісних виробників.

На які бюджети ви пропонуєте продукти?

Намагаємося встановити найкращу ціну на ринку, зробивши ціновий асортимент максимально широким. Тому пропонуємо генератори вартістю від 7000 грн до $2,5 млн. Найменший у лінійці прилад – це портативний генератор для невеликої квартири, дачі чи навіть окопу. Газовий генератор за $2,5 млн – це машина потужністю 3 мВт, така собі повноцінна міні-електростанція.

Конкурентна перевага PRM Group – невелика маржинальність при співпраці з надійними виробниками. Завдяки добросовісності виробників ми не витрачаємо багато коштів на ремонт привезених і проданих генераторів. До того ж ми не тиснемо на клієнта, змушуючи купити відвертий непотріб, щоб лише «застрибнути» у виділений бюджет. Також ми часто пропонуємо клієнту допомогу, якщо він зіштовхнувся з фінансовими труднощами.

PRM Group співпрацює з кількома українськими банками, допомагаючи клієнтам отримати там кредитування. Ця пропозиція діє для перевірених клієнтів – це щось на кшталт бізнес-дружби з високим градусом довіри. Показуючи міцність співпраці, ми можемо надати відстрочку платежів на кілька місяців або домовитися про оплату частинами протягом року.

Дмитро Шуманов, засновник і власник PRM Group

Дмитро Шуманов, засновник і власник PRM Group. Фото Артем Галкін

Як ваша робота допомагає бізнесу та Україні в цілому?

Нині правила гри бізнесу кардинально змінилися: процес і обсяги виробництва, сплата податків, добробут співробітників – словом, усе життя бізнесу залежить уже не так від капіталу та продажів, як від наявності електрики. Ми допомагаємо бізнесу вижити й працювати. Якщо підприємець купить неякісне обладнання, то витратить багато на обслуговування і ремонт, а не виробництво продукції.

Наші клієнти – це бізнеси з усіх куточків України: від Рені і Чугуєва до Слов’янська, Запоріжжя й Херсона. Дуже гріє серце, коли інженери компанії, що входить до складу холдингу PRM Group, їдуть у регіони ремонтувати обладнання, до якого ми не маємо відношення, і випадково бачать наші стабільно справні генератори у кафе, відділенні банку, страховій компанії, на сільській заправці. У такі моменти відчуваєш, що робиш правильно, встановлюючи ціни 2022 року попри зростання курсу долара, бо даєш бізнесам змогу працювати завдяки обладнанню, отриманому саме від нас. 

Про групу компаній PRM Group*

Компанія PRM Group запрацювала наприкінці 2021 року, виросши з інвестиційної компанії PRM Invest, що допомагала українським бізнесам залучати інвестиції. Наразі це холдинг, який працює за такими напрямками: інвестиції (управління активами у сфері агробізнесу, роздрібної торгівлі і нерухомості; маркетинг – рекламні та PR-рішення під власним брендом Media Agency Yes); оптова торгівля (реалізація енергообладнання, машин для розмінування, бетонних заводів, будівельних кранів, будівельної техніки); роздрібна торгівля (продаж електроінструментів під власним брендом Electro General Trade, вантажного та будівельного обладнання, систем енергозабезпечення, товарів для авто); ремонт і технічне обслуговування (генераторів, двигунів, устаткування, продає запчастин під власним брендом Askold Service); ритейл (торгівля товарами у власних продовольчих магазинах). Холдинг уже понад два роки забезпечує експортні та імпортні ланцюжки для України, країн Близького Сходу, Африки й Європи.

Консолідований прибуток PRM Group за 2023 рік перевищив $7 млн. У 2023 році група компаній сплатила у держбюджет України понад 15 млн грн податків і зборів. 

*дані надані пресслужбою компанії PRM Group

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні