Категорія
BrandVoice
Дата

«Відновлення України: ми працюємо над миттєвими проблемами та розробляємо дорожну карту на майбутнє», – голова правління Credit Agricole Bank в Україні Карлос де Корду

6 хв читання

Карлос де Корду, голова правління Credit Agricole Bank в Україні. /пресслужба Credit Agricole Ukraine

Карлос де Корду, голова правління Credit Agricole Bank в Україні. Фото пресслужба Credit Agricole Ukraine

Цьогоріч Credit Agricole відзначив 31 рік роботи в Україні, загалом у світі міжнародна група працює вже 130 років. Це один із найстарших у нашій країні банків з іноземним капіталом. Попри кризи на тлі хиткості економіки, повномасштабної війни та непростого шляху України до ЄС, Credit Agricole слідує візії надавати клієнтам якісний сервіс європейського рівня та брати участь у відбудові України. Про стабільність банку як одну з головних цінностей, а також про фокусні напрями розвитку розповів Карлос де Корду, голова правління Credit Agricole Bank в Україні.

У рейтингах за I квартал 2024 року щодо стійкості банків і довіри до них вкладників чотири місця у першій п’ятірці посіли іноземні банки. Як вважаєте, чому так?

Перш за все маю сказати, що більшість банків в Україні, попри війну і колосальні ризики та втрати, показали якісний прогрес, поліпшивши показники ліквідності порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення. Цьому сприяло й управління з боку Національного банку, спрямоване на посилення стійкості банківської системи. До того ж банки демонструють постійний розвиток у напрямі цифрової трансформації.

На присутність іноземних банків у Топ-5 найбільш стійких банків впливає кілька причин.

  • По-перше, міжнародні банки зберігають сильні позиції щодо капіталу в Україні, які ще зміцнилися завдяки призупиненню виплати дивідендів в іноземній валюті під час війни.
  • По-друге, іноземні банки зазвичай більш обережні у своїх моделях управління ризиками. Зважаючи на свою історію розвитку та міжнародний досвід, вони прагнуть зберегти правильний баланс між ризиком і прибутком. Такий підхід робить їх менш вразливими під час кризи.
  • По-третє, люди вважають іноземні банки більш надійними для зберігання коштів – знову-таки через тривалішу історію та міцні позиції у країнах, де банк працює десятиліттями.

Розкажіть про результати, яких банк досягнув за роки роботи в Україні.

Credit Agricole Bank – перший іноземний банк, який зайшов на український ринок. Тоді, 31 рік тому, нашою метою була підтримка іноземних компаній, які починали працювати тут. Це залишається нашим стратегічним напрямом і зараз. Перший здобуток – лідерство серед іноземних банків в Україні у контексті співпраці з аграріями. Ми виокремили агробізнес як стратегічний для себе напрям понад 15 років тому, і сьогодні понад 50% нашого кредитного портфеля зосереджено саме у цій галузі. До того ж майже половина наших агроклієнтів залишаються з нами понад 10 років.

Друге досягнення – сильна позиція серед банків України в автокредитуванні. Ми на другому місці з часткою ринку 27% за кількістю угод. Від початку війни банк видав 3,8 млрд грн автокредитів.

Лояльність наших клієнтів є запорукою нашої виключної репутації, а лояльність ґрунтується на якісному сервісі. Ми приділяємо увагу кожному клієнту.

З початком повномасштабної війни ми зв’язалися з усіма клієнтами, щоб з’ясувати, які труднощі у них виникають і як ми можемо їх підтримати.

Що змінилося у банку з початку повномасштабної війни: ставлення до клієнтів, процеси, менеджмент? 

У важкі часи люди хочуть відчувати турботу. Щоб вони довіряли вам, ви маєте передбачати їхні потреби. Тож ми запустили «Код довіри» – проєкт для IT-клієнтів: компаній, розробників, бухгалтерів в Україні та за кордоном. 

У 2023 році Credit Agricole Bank запустив для ІТ-клієнтів онлайн-онбординг для ФОПів та оформлення картки онлайн; доставку карток по всьому світу; поліпшений інтернет-банкінг CA+ Pro для ФОПів та послугу 1Swift з функціями зарахування винагороди розробникам від компанії-нерезидента.

До речі, маю сказати, що я був здивований дисциплінованістю українців у погашенні кредитів. Здавалося б, форс-мажорні обставини, війна, а українці показують бездоганну платіжну дисципліну!

У відповідь ми більш чутливо ставимося до клієнтів та їхніх потреб.

Якими є фінансові показники банку за час, доки триває велика війна?

Ліквідність банку стабільна. Власний капітал зростає і зараз є більшим, ніж до початку великої війни. Банк залишається прибутковим. Чистий результат Credit Agricole в Україні за перше півріччя 2024 року становить 3,6 млрд грн. Банк продовжує демонструвати стабільні результати завдяки довірі клієнтів і дотриманню обраної стратегії. Постало питання: що робити з прибутком? Група Credit Agricole вирішила не виплачувати дивіденди, а реінвестувати кошти в українську економіку для подальшого відновлення України.

Креді Агріколь

Креді Агріколь розвиває мережу відділень банку навіть під час війни

Креді Агріколь

Відділення банку Креді Агріколь

Креді Агріколь

Відділення банку Креді Агріколь

Попередній слайд
Наступний слайд

Розкажіть про ключові банківські пропозиції та сегменти ринку, на яких наразі фокусується банк.

Це автокредитування, агрокредитування та продукти для ІТ-сегмента. Щоб допомогти фермерам модернізуватися, банк надає фінансування для купівлі обладнання. Для айтівців запроваджуємо спеціальні умови обслуговування, як-от на депозити та кредити для купівлі нерухомості й авто.

Зараз українці потроху припиняють заощаджувати кошти й починають споживати більше. На третьому році війни люди зрозуміли, що можуть і хочуть купувати необхідні речі. Це пожвавлює, зокрема, розвиток автокредитування. Зважаючи на це ми розвиваємо продукти для охочих придбати авто. Пропонуємо кредити на нову автівку з мінімальним початковим внеском і від 0,01% процентною ставкою на весь термін кредиту; кредити на електромобілі та гібридні авто за привабливою ціною, а також кредити на вживані авто.

Як саме банк бере участь у відновленні України?

Є два напрями такої роботи: миттєві потреби й те, чого потребуватимемо у майбутньому. Перше – це труднощі в Україні через брак електроенергії. Тож ми підтримуємо компанії та проєкти – їх близько 50, – дотичні до розвитку альтернативних джерел енергії. Бюджети цих проєктів варіюються від €1 млн до €5 млн і більше.

Водночас не маємо забувати про дорожну карту на майбутнє. У цій площині працюємо над платформою Go Ukraine, яка покликана перехресно піклуватися і про українських айтівців, які живуть, скажімо, у Польщі, і про польські компанії, зацікавлені в інвестуванні в Україну. Ми – великий банк і у Польщі, і в Україні, тому маємо сприяти розвитку бізнесу і там, і тут.

Карлос де Корду, голова правління Credit Agricole Bank в Україні.

Карлос де Корду, голова правління Credit Agricole Bank в Україні.

Чи співпрацює банк з міжнародними фінансовими організаціями? Якщо так, то у чому полягає така співпраця?

Безумовно. Співпрацюємо з Європейським банком реконструкції і розвитку, Міжнародною фінансовою корпорацією та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Справа у тім, що українська банківська система недостатньо велика, щоб самій фінансувати відновлення країни. Потрібна комплексна підтримка від державних і приватних іноземних структур. Відтак два роки тому ми почали співпрацювати з ЄБРР, уклавши угоду про розподіл ризиків. Зараз Credit Agricole Bank в Україні співпрацює з ЄБРР та МФК у межах різних програм на загальну суму €150 млн, вже обговорюємо новий транш. Нещодавно Credit Agricole Україна також підписав Угоду про спільне інвестування на $1,03 млн з USAID у межах проєкту «Інвестиції для стійкості бізнесу».

Які реформи має провести Україна, щоб отримати іноземні інвестиції?

Україна має дотримуватися європейського вектора, бо саме на це дивляться іноземні інвестори, і це для них велика цінність, їм комфортно інвестувати саме в європейську країну. Членство в євроспільноті показує потенційним партнерам та інвесторам, що країна надійна, стабільна, що вона подолала корупцію та провела багато складних реформ. Те саме робила Польща 20 років тому, і я вірю, що Україна має всі шанси стати на цей же шлях і досягти членства в ЄС.

Чому банку важливо підтримувати благодійні проєкти?

Банківська група завжди підтримує локальні ініціативи та соціальні програми у країнах своєї присутності. Від першого дня війни в Україні ми допомагаємо всім нашим співробітникам. Окрім цього, банк спрямував 144 млн грн на благодійність. Ми підтримуємо дитячі лікарні в Україні, закуповуємо потужні дизель-генератори для дитячих будинків, геріатричних закладів, даруємо сучасне медичне обладнання регіональним медичним закладам. Наприклад, ми подарували два реанімобілі експертного класу на загальну суму понад 15 млн грн дитячій лікарні міста Дніпро та Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф у Харківській області. Також ми придбали два будинки за понад 6 млн грн двом багатодітним родинам, які втратили домівку через війну.

«Відновлення України: ми працюємо над миттєвими проблемами та розробляємо дорожну карту на майбутнє», – голова правління Credit Agricole Bank в Україні Карлос де Корду /Фото 1

Банк подарував два реанімобілі експертного класу для лікарень

Яку стратегію розвитку має банк в Україні на найближчі роки?

Ми прагнемо невпинно розширювати горизонти в Україні, інвестуючи всі свої зусилля та ресурси у досягнення цієї мети. Будемо і надалі впроваджувати проєкти для аграріїв. Навіть у цій сфері, де ми займаємо дуже сильну позицію, нам є куди рухатися, адже Україна має великий потенціал в агросфері. Будемо працювати з малими, середніми та великими компаніями.

До того ж багато наших клієнтів перебувають поза межами країни, де здійснюють транзакції у різних валютах, тож ми поліпшуємо диджитальний сервіс, щоб надавати їм змогу зберігати кошти та керувати ними безпечно. Ми постійно вдосконалюємо диджитальні продукти, але разом з тим тримаємо баланс між інноваціями та людським контактом у відділеннях банку по всій Україні.

Про Credit Agricole

Credit Agricole є одним із найстарших іноземних банків в Україні, який надає широкий спектр банківських послуг. Міжнародна група Credit Agricole з головним офісом у Франції, що входить до 10 найбільших банків світу за розміром активів згідно з рейтингом The Banker 2024, має значну присутність в Україні. Головний офіс банку в Україні розташований у Києві, регіональна мережа налічує 139 відділень, які обслуговують 400 000 клієнтів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.