Wallchain
Категорія
BrandVoice
Дата

Wallchain: як криптостартап з України отримав інвестиції від екосистеми Binance для вирішення проблеми на мільярди

Українська Web3-індустрія наочно демонструє, що майбутнє вже настало. Згідно з Глобальним індексом впровадження криптовалют, опублікованим аналітичною компанією Chainalysis, Україна посіла в 2023 році п'яте місце серед 154 країн. Слід зауважити, що минулого року результат нашої країни був ще більш вражаючим: вона увійшла до трійки лідерів.

Підтверджує стрімкий розвиток блокчейн-індустрії в Україні дослідження joint venture фонду Hypra. Так, з 2017 року було запущено понад 80 вітчизняних Web3-стартапів, які залучили більше $1 млрд інвестицій. Серед представників української блокчейн-екосистеми – протоколи (Near, Solana, zkSync), біржі та платіжні сервіси (Kuna, Geopay), інвестиційні компанії (Hypra, TA Ventures), гаманці (Trustee) тощо.

Нещодавно до них доєднався амбіційний проєкт Wallchain. У чому унікальність продукту, який став переможцем європейського інкубатора інновацій від Binance blockchain та отримав інвестиції від екосистеми Binance, Криптофонду випускників Y Combinator та багатьох інших.

Знайомтесь, Wallchain!

Wallchain – це український Web3-стартап, заснований в 2021 році. Автори проєкту характеризують його як найчастіше використовуване рішення для ребалансування ціни на токени між біржами і блокчейнами. 

Wallchain заснували Юрій Яценко та Максим Бевза – випускники факультету комп’ютерних наук і кібернетики КНУ імені Тараса Шевченка. За їхніми плечима – стажування та досвід роботи в Google, Meta та Grammarly, звання доктора філософії у галузі інформаційних технологій. А також участь в американському інкубаторі Y Combinator.

Wallchain

Юрій Яценко та Максим Бевза, засновники Wallchain

Як зʼявився Wallchain

У 2021 році Юрій і Максим займались активним дослідженням і виявили, що більшість користувачів децентралізованих криптобірж втрачають кошти на своїх транзакціях. Ці кошти вилучені малопомітними ботами, що використовують різницю цін, створену користувачами біржі, та багато інших складних алгоритмів. Це явище називають Maximal Extracted Value (MEV) – максимальна цінність, яку можна вилучити з потоку транзакцій. 

Зрозумівши це, автори протоколу запропонували декільком біржам вилучати цю вартість у межах біржі, до того як вона потрапляє в публічний доступ, де її «атакують» боти. 

Вилучені кошти біржа ділить між користувачами й інвесторами біржі. Wallchain, своєю чергою, залишає собі 10%. 

Якщо говорити простіше, Wallchain відіграє роль віртуального «робін гуда»: проєкт допомагає боротися з ботами, що опосередковано «атакують» транзакції з метою отримання прибутку, та повертає користувачам і децентралізованим біржам (DEX) гроші. 

Як Wallchain знайшов своє місце на ринку

Проєкт розпочав свою діяльність з MEV-протоколу – B2B-рішення для DEX, яке швидко стало популярним у мережах BNB і Polygon. Завдяки Wallchain користувачі, що здійснювали операції з токенами, змогли зберегти якомога більше вартості своїх активів. Перші біржі, що інтегрували Wallchain, – Dfyn, ApeSwap, BabyDoge, далі лавиноподібно підключилися QuickSwap, PancakeSwap і багато інших.

Наступним кроком стало створення рішення безпосередньо для кінцевого користувача. Все, що йому треба, – завантажити й увімкнути застосунок у Telegram. Wallchain автоматично захищає від ботів, аналізує всі транзакції на наявність додаткового прибутку і повертає його користувачу, надаючи найкращу доступну ціну.

Засновники проєкту ставлять собі за мету повернути якнайбільше цінностей користувачам блокчейнів і боротися зі щорічними втратами у $1 млрд на блокчейн активності, включаючи $95 млн, що повʼязані саме з атаками MEV на BNB Chain.

Wallchain у цифрах

Загальний обсяг відшкодувань MEV (кількість транзакцій) – 24 127

Щомісячний опрацьований обсяг торгів – $2,6 млрд

Повернення коштів MEV на BNB – 15 324

Повернення коштів MEV на Polygon – 8803

Унікальні гаманці користувачів BNB – 6104

Унікальні гаманці користувачів Polygon – 4628

Стратегічне партнерство та історія успіху

Останній рік видався для стартапу дуже насиченим: інтеграція з №1 біржею за кількістю користувачів – PancakeSwap, перемога в змаганні стартапів Unicorn Pitch Battle, перемога в змаганні криптопроєктів World Blockchain Summit, акселерація у відомому криптоакселераторі Alliance DAO (огляд у TechCrunch) і, звичайно, перемога в BNB Chain Innovation Incubator.

Мета європейського акселератора від BNB Chain – підтримка розробників децентралізованих застосунків (dApps). Програма охоплює:

  • наставництво з боку провідних експертів галузі;
  • семінари, присвячені дизайну, фандрайзингу тощо;
  • спілкування з інвесторами, венчурними фондами, біржами та спільнотою;
  • участь в ексклюзивних зустрічах;
  • можливість отримати грошову винагороду та потужну підтримку команди BNB Chain.

У грудні 2022 року проєкт Wallchain став офіційним переможцем європейського інкубатора інновацій і, не зменшуючи обертів, у січні 2023 року взяв участь у Web3 Demo Day від TechCrunch.

Wallchain

Юрій Яценко та Максим Бевза, засновники Wallchain на акселераторі від BNB Chain

Як працює Wallchain?

Чимало транзакцій, ініційованих за допомогою DeFi-протоколів, створюють можливості для отримання додаткового прибутку. Ці можливості непрозорі, а тому майже не фіксуються користувачами. Проте спеціалізовані MEV-боти знаходять їх і вилучають активи на користь шукачів прибутку.

Wallchain інтегрується з DeFi-протоколами та допомагає повернути ці гроші, захистивши їх від шкідливих ботів. Таким чином, децентралізовані біржі можуть розраховувати на зростання доходу від 10% до 40%, а користувачі отримують кешбек за транзакції.

Вплив на блокчейн-індустрію та спільноту

У наш час, коли дедалі більше бізнесів і користувачів переходять з Web2 на Web3, дуже важливо говорити про MEV-ботів та контролюючих їх шукачів, які здобувають мільярдні статки через необізнаність широкого загалу. 

Wallchain – представник блокчейн-екосистеми з особливою місією. Проєкт працює з поки що непрозорим MEV-сегментом задля досягнення добробуту та сталого розвитку Web3-простору. Саме боротьба з «темною стороною» робить стартап цікавим не тільки для української, а й для світової блокчейн-індустрії. Краще підтвердження цьому – визнання з боку провідних експертів галузі, перемоги в авторитетних бізнес-інкубаторах та, найголовніше, широке використання на ринку.

Що далі?

Цінність проєкту для Web3-спільноти не підлягає сумніву. Однак для активного впровадження Wallchain в щоденну рутину важливо, щоб якомога більше користувачів усвідомили масштаби діяльності MEV-ботів і завданої ними шкоди. 

Зі свого боку засновники проєкту все більше фокусуються на взаємодії зі спільнотою та розробленні B2C-рішень. Тільки комплексний підхід до просування стартапу й особлива увага до кожної категорії користувачів дають змогу зробити Web3-простір безпечним і ефективним. 

Додатково Юрій та Максим закликають українські Web3-проєкти подаватися у провідні акселератори й інкубатори. Десятки проєктів уже отримали від них допомогу в проходженні в акселератор, і вони раді допомогти перспективним проєктам, які до них звертаються.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні