Категорія
BrandVoice
Дата

Життя перемагає. Як попри виклики війни у центрі Херсона продовжує роботу магазин побутової техніки та електроніки «Фокстрот» та яка команда там працює

Магазин «Фокстрот» у Херсоні, 2024 рік. /прес-служба Фокстрот

Магазин «Фокстрот» у Херсоні, 2024 рік. Фото прес-служба Фокстрот

До початку повномасштабної війни Херсон у більшості українців асоціювався з найсмачнішими кавунами. Проте сьогодні, коли місто пережило окупацію і щодня потерпає від страшних обстрілів, воно стало одним із прикладів незламності духу. Станом на 1 січня 2024-го у Херсоні мешкає близько 60 000 людей, які продовжують жити та працювати. Серед містян тепер також багато військовослужбовців, яким часто потрібні елементарні побутові речі – електробритви чи обігрівачі і техніка, що допомагає бути на зв’язку (смартфони, планшети, ноутбуки). 

Щоб задовольнити потреби мешканців на такі товари, в Херсоні продовжує працювати «Фокстрот». Це саме той магазин у центрі міста поруч із Площею Свободи, який був свідком протестів херсонців у перші дні повномасштабної війни та який стійко вистояв упродовж 256 днів окупації і нескореним разом із містянами зустрів ЗСУ.

Його співробітники розповіли про те, як рятували товар у перші дні окупації, запускали магазин після звільнення Херсона та як щодня виходять на роботу, попри численні ракетні удари та обстріли.

Команда магазину «Фокстрот»

Команда магазину «Фокстрот» у Херсоні, 2024 рік

Команда магазину «Фокстрот»

Команда магазину «Фокстрот» у Херсоні, 2024 рік

Попередній слайд
Наступний слайд

Історія херсонських магазинів мережі «Фокстрот»

До повномасштабного вторгнення у Херсоні працювало два магазини «Фокстрот». Один – у центрі, на проспекті Ушакова, а другий – на території ТРЦ Fabrika. Першого березня 2022 року ворожа ракета влучила в ТРЦ – частина будівлі вигоріла вщент, у тому числі й «Фокстрот». Але склад магазину, що був на території торговельного центру, залишився неушкодженим. Працівники потім протягом двох місяців перевозили «газелькою» холодильники, пральні машини та інші товари на склад другого магазину. Хоча й той зазнав ушкоджень: російські військовослужбовці автоматами вибили в ньому вікна та вкрали майже всю техніку. 

«Магазин розташований на першому поверсі житлового будинку, тому сусіди показували відео, як окупанти виносили телефони, планшети, ноутбуки, телевізори, – розповідає продавець херсонського «Фокстрота» Андрій Кісловський, який на той момент був одним із небагатьох співробітників, що залишилися в місті. – Магазин намагалися пограбувати й місцеві мародери. Втім, мешканці будинку відібрали в них вкрадену техніку й повернули нам вранці. Так себе проявили справжні херсонці!». 

Андрій Кісловський

Андрій Кісловський, заступник директора магазину на момент його відкриття після деокупації

Пізніше жителі цього будинку десь віднайшли металеву решітку і дали працівникам магазину, щоб вони хоч якось захистили майно. А згодом вікна забили фанерою.

Під час окупації «Фокстрот» у Херсоні не працював, а вже за кілька днів після звільнення магазин відкрив точку видачі інтернет-замовлень. «Тиждень працювали без світла, інтернет підʼєднували через мобільний звʼязок, – згадує Андрій, який був призначений на посаду заступника директора магазину. – Попри це все, ми продали все, що врятували зі складу на ТРЦ Fabrika. На товар нам дали гарні знижки – 40–50%, тож у нас черги стояли з шостої ранку». 

Життя перемагає. Як попри виклики війни у центрі Херсона продовжує роботу магазин побутової техніки та електроніки «Фокстрот» та яка команда там працює /Фото 1

Проте спокій у місті тривав недовго. Вже наступного місяця, у грудні 2022-го, почались жорстокі обстріли. Найпотужніший був 23-го числа: «Магазин буквально хитало, ракета прилетіла в 70 метрах від нас», – згадує Андрій Кісловський. Магазин знову довелося закрити майже на пів року.

Сьогодні двері «Фокстрота» для херсонців відкриті з 9-ї до 16-ї години без вихідних. Вдруге за час війни магазин запустили в травні 2023 року: спочатку як точку видачі онлайн-замовлень, а з листопада – як повноцінний магазин. Наразі тут можна купити біля 1200 SKU товарів, хоча на вітринах представлені лише деякі моделі – більшість продукції схована на складі і доступна з доставкою додому в партнерстві з логістичним оператором «Нова пошта»

Магазин «Фокстрот» у центрі Херсона. /прес-служба Фокстрот

Вдруге за час війни магазин «Фокстрот» у центрі Херсона запустили в травні 2023 року. Фото прес-служба Фокстрот

«Безумовно, на початку запуску повноцінної роботи магазину в Херсоні і до кінця 2023 року доставку на адресу наших клієнтів ми зробили безкоштовною. І зараз такі умови продовжені на понад 2000 товарів з усього асортименту мережі», – додають у «Фокстроті». 

Команда безстрашних 

Команду магазину почали розширювати у жовтні 2023 року. Справжнім викликом було знайти співробітників, адже мало хто хотів працювати в центрі міста, який обстрілюють щодня. «Я звикла до обстрілів, тому для мене це не стало проблемою, – каже в.о. директора магазину Яна Кауліна. – Звісно, у мене є страхи, я переживаю за своє життя та життя моєї доньки, але нас обстрілюють щодня, це не якісь поодинокі випадки. Тільки один раз моя нервова система не витримала, і ми з родиною після сильної нічної атаки на деякий час переїхали до Одеси, але згодом повернулись». 

Яна Кауліна

Яна Кауліна, в.о. директора магазину «Фокстрот»

Наразі у магазині працюють двоє продавців, товарознавець, охоронець, вантажник і прибиральниця. Під час найбільш потужних обстрілів клієнти та співробітники магазину спускаються до підвалу, що облаштований для тривалого перебування – там є навіть кімната для відпочинку. Доступ жителів будинку до укриття є навіть у часи, коли магазин не працює. 

Життя перемагає. Як попри виклики війни у центрі Херсона продовжує роботу магазин побутової техніки та електроніки «Фокстрот» та яка команда там працює /Фото 2

У магазині діє програма лояльності мережі і доступні всі звичні сервіси

На вікнах магазину наклеєно бронеплівку, а для надійності вікна зашили ще і OSB-плитами. «Звісно, це не панацея від прильотів, але, в той же час, неможливо постійно жити у стресі й боятись. Херсонці вже адаптувались до сирен, – запевняє Яна. – І зараз під час нальотів до укриття «Фокстрота» може зайти кожен охочий: «Я не розумію, як можна вигнати людей на вулицю, коли звучить повітряна тривога», – говорить в.о. директора магазину. 

Найбільшим попитом, за словами Яни Кауліної, у херсонців користуються пральні машини, холодильники й телевізори. Через вимикання світла техніка часто виходить з ладу, тому наразі є великий попит і на чайники, обігрівачі та фени. Військові купують електробритви, телефони, планшети, нагрудні камери. Для них у «Фокстроті» ввели спеціальну додаткову знижку. У магазині також діє програма лояльності мережі, а також всі звичні сервіси і додаткові послуги: адресна доставка, оплата частинами, післяплата, кредит тощо. А тим херсонцям, чиє житло постраждало від руйнування Каховської ГЕС, є додатковий бонус – збільшено кешбек і спеціальні ціни. 

«Фокстрот» у Херсоні

Асортимент «Фокстрота» в Херсоні підібраний так, щоб задовольняти попит містян

«Фокстрот» у Херсоні

Асортимент «Фокстрота» в Херсоні підібраний так, щоб задовольняти попит містян

«Фокстрот» у Херсоні

Асортимент «Фокстрота» в Херсоні підібраний так, щоб задовольняти попит містян

«Фокстрот» у Херсоні

Асортимент «Фокстрота» в Херсоні підібраний так, щоб задовольняти попит містян

«Фокстрот» у Херсоні

Асортимент «Фокстрота» в Херсоні підібраний так, щоб задовольняти попит містян

«Фокстрот» у Херсоні

Асортимент «Фокстрота» в Херсоні підібраний так, щоб задовольняти попит містян

Попередній слайд
Наступний слайд
Олексій Зозуля, СЕО «Фокстрот» /прес-служба Фокстрот

Олексій Зозуля, СЕО «Фокстрот»

Коли бізнес працює, в місті оживає життя: співробітники мають роботу і почувають себе соціально захищеними, а містяни знають, що у «Фокстроті» завжди можна купити необхідні побутові товари. Сьогодні альтернатив для покупки техніки з таким асортиментом у Херсоні майже немає. «Фокстрот» – завжди поруч, попри обставини. Окрім Херсона, ми продовжуємо роботу в усіх прифронтових містах, де були до війни (на підконтрольній Україні території) – Покровську, Краматорську, Слов’янську, Нікополі.

Розуміємо, наскільки складно зараз командам працювати, особливо в прифронтових містах. На першому місці – фізична безпека, на другому – ментальне здоров’я людей. Тому, окрім облаштування бомбосховищ, ми запустили для всіх співробітників компанії програму з підтримки ментального здоров’я, щоб дбати про психологічний добробут та підтримувати один одного.

Цьогоріч у планах відкрити 10 магазинів мережі. Готуємо до запуску новий магазин у місті Стрий на Львівщині, наприкінці лютого відкриємо відремонтований після потрапляння ракети магазин в ТРЦ Apollo в Дніпрі, на черзі – переїзд на нову локацію ще двох магазинів у Чернігові та Одесі.

Вагома підтримка херсонців 

Одна з найбільш гострих проблем херсонців окрім обстрілів – часті вимкнення світла. У холодну пору року в місті облаштовують пункти незламності. «Фокстрот» передав для них, а також до місцевої обласної лікарні всю необхідну техніку: генератори, принтери, чайники, обігрівачі та подовжувачі. Також компанія виділила матеріальну допомогу співробітникам магазину, чиє житло постраждало внаслідок прильотів.

«Фокстрот» пункти незламності

«Фокстрот» передав для пунктів незламності генератори, принтери, чайники, обігрівачі та подовжувачі

А коли росіяни підірвали Каховську ГЕС, мережа приєдналась до збору «Допоможемо рятівникам» від UNITED24, перерахувавши 1 млн грн на потреби ДСНС України. Окремо команда херсонського «Фокстрота» передала техніку тим херсонцям, чиї будинки були підтоплені. А в рамках програми «Ф-підтримка», що реалізується у партнерстві з фондом Happy Paw, компанія ініціювала спеціальний збір на допомогу тваринам, врятованим із зони підтоплення.

Мережа «Фокстрот»

Відзнака «Фокстрота» за підтримку ініціатив фандрейзингової платформи UNITED24, зокрема участі в подоланні наслідків теракту на Каховській ГЕС

Мережа «Фокстрот»

Відзнака «Фокстрота» за підтримку ініціатив фандрейзингової платформи UNITED24, зокрема участі в подоланні наслідків теракту на Каховській ГЕС

Попередній слайд
Наступний слайд

Система допомоги Силам оборони запрацювала в «Фокстроті» вже у перші дні повномасштабного вторгнення: створення корпоративного штабу «Допомога нашим» ініціював виконавчий директор Олексій Зозуля, а підтримали співзасновники бізнесу – Валерій Маковецький і Геннадій Виходцев. За цей час команда мережі опрацювала 1200 запитів та передала 8000 SKU побутової техніки і гаджетів ЗСУ, рятувальникам ДСНС, загонам Нацгвардії, Нацполіції, громадським організаціям, благодійним фондам і волонтерам.

Херсонські захисники з Повітряних сил України – серед підшефних «Фокстрота», адже компанія з 2022 року забезпечує технікою близько двох десятків військових частин системи ППО України.

«Фокстрот»

Компанія шефствує над легендарними чорнобаївськими авіаторами з 2022 року

«Фокстрот»

Компанія шефствує над легендарними чорнобаївськими авіаторами з 2022 року

Попередній слайд
Наступний слайд

«Командування військової частини, яка виконує бойові завдання з протиповітряної оборони в Херсонській та Миколаївській областях, висловлює щирі слова вдячності директору «Фокстрота», а також його дружньому та незламному колективу за безцінну і таку важливу допомогу – потужні, надійні та якісні ноутбуки, оргтехніку для підвищення боєздатності нашої військової частини в цей нелегкий час. Ваша підтримка наближує нашу загальну перемогу», – йдеться в подяці від херсонських захисників неба.

15 активістів фокстротівського штабу «Допомога нашим» у 2023 році відзначені подяками генерала Валерія Залужного «За значний особистий внесок у справу розвитку Збройних сил України, плідну та самовіддану співпрацю з Міністерством оборони України по захисту територіальної цілісності України».

За два роки україніці довели: наш дух не зламати. Тільки спільна віра в перемогу та взаємопідтримка допоможуть пройти ці надскладні часи. 

Про компанію «Фокстрот»

«Фокстрот» – українська омніканальна мережа магазинів електроніки та побутової техніки. Бізнес починає розвиток у 1994 році. До повномасштабного вторгнення мережа «Фокстрот» оперувала 169 магазинами. У 2024-му «Фокстрот» налічує 121 магазин у 67 містах та обласних центрах України, онлайн-майданчик foxtrot.ua та мобільний додаток Foxtrot.   

У грудні 2022 року «Фокстрот» увійшов до рейтингу 30 найстійкіших компаній України, за версією Forbes Ukraine, у грудні 2023 року «Фокстрот» – у трійці лідерів у списку RAU Awards 2023 у номінації «Ритейлер року в сегменті техніки, електроніки та гаджетів». З початку повномасштабного вторгнення компанія підтримує українських захисників. Станом на лютий 2024 року ритейлер надав техніку Силам оборони України та постраждалим українцям на суму 28,8 млн грн*.

*Дані, надані пресслужбою компанії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні