Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Експортний потенціал України: Як естонський Visionest Institute формує ринок українських експортних консультантів

6 хв читання

Експортний потенціал України: Як естонський Visionest Institute формує ринок українських експортних консультантів

На тлі війни та економічної невизначеності українські компанії зіткнулися з серйозними порушеннями ланцюгів постачання, значним падінням внутрішнього попиту та іншими операційними проблемами. Одним із дієвих способів виходу з кризової ситуації багато компаній вважають старт експортної активності. Але часто українські підприємства потребують кваліфікаційної підтримки професіоналів з цього питання. Як відповідь на ці виклики, Visionest Institute – естонська компанія з навчання та розвитку – розробила спеціальну трансформаційну ініціативу Export Consultants Mastery, мета якої – подолати критичну нестачу висококваліфікованих консультантів з експорту та створити ринок якісних консультаційних послуг в Україні. Як Visionest Institute формує ринок українських експортних консультантів, розповідаємо у матеріалі 

Направлена на передачу консультантам передових навичок та знань, програма «Export Consultants Mastery» спрямована на підвищення експортного потенціалу українських підприємств і стимулювання економічного зростання. 22 травня 2024 року у Києві відбувся офіційний випускний для 57 учасників девʼятимісячної програми «Export Consultants Mastery», які відтепер є ЄС-сертифікованими експортними консультантами. Ця програма, що є синтезом 33-річного досвіду Visionest Institute та відповіддю на нагальні потреби українських підприємств, є одночасно і новим підходом до вирішення труднощів міжнародної торгівлі, створення професійної консультативної спільноти та допомоги українському бізнесу вийти на закордонні ринки.

Компанія Visionest Institute розробила спеціальну трансформаційну ініціативу Export Consultants Mastery

Компанія Visionest Institute розробила спеціальну трансформаційну ініціативу Export Consultants Mastery

Успішний досвід минулого

Програма Export Consultants Mastery стала продовженням серії програм Train the Trainers від Visionest Institute, яка за минулі два роки випустила 120 висококваліфікованих консультантів і увійшла до десятки інноваційних освітніх програм за версією європейської премії ETF Innovative training & Learning Award 2022 (з-поміж 800 програм). 75% випускників минулих програм уже отримують додатковий дохід саме завдяки наданню платних послуг з експортного консультування, допомагаючи десяткам малих та середніх бізнесів виходити на експорт тут і зараз.

Реалізувати цю програму в умовах повномасштабної війни на повній безоплатній основі для її учасників вдалося за фінансової підтримки Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10-го раунду програми Development Cooperation Partnership Program та Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV), у співпраці з Офісом з розвитку підприємництва та експорту в рамках національного проєкту Дія.Бізнес.  

Ану-Малл Нааріц, генеральна директорка Visionest Institute, ініціаторка, креаторка та одна з тренерок програми згадує: «Ця історія почалася у 2019 році після нашого Експортного туру по Україні, де ми зустріли багато компаній, які хотіли дізнатися більше про експорт. Ми зрозуміли, що можемо подорожувати Україною і навчати МСП протягом усього життя, але і цього буде недостатньо. Нам потрібно навчити експортних консультантів, які могли б примножувати знання з експорту. Так органічно виникла ідея – створити спільноту експортних консультантів і навчити їх всього, що знаємо ми, щоб вже вони могли надавати допомогу значно більшій кількості українських компаній. Зараз ми бачимо результати та розуміємо, що це було правильне рішення».

Ану-Малл Нааріц, генеральна директорка Visionest Institute

Ану-Малл Нааріц, генеральна директорка Visionest Institute

Хто вже став учасниками програми

За півтора літніх місяці відкритої реєстрації надійшло 300 заявок з різних куточків України. Конкурс був високим: пʼять кандидатів на одне місце. Завдяки суворим критеріям відбору, організаторам вдалося зібрати команду з 60 найкращих спеціалістів, серед яких 47% мали понад пʼять років досвіду в експортній діяльності. Такий високий рівень експертизи свідчить про престижність програми та її спрямованість на підготовку висококваліфікованих консультантів. Крім того, організаторам вдалося досягти гендерної збалансованості серед учасників.

У програмі взяли участь представники державного (30%) і приватного секторів (70%), що дозволило створити унікальну платформу для обміну досвідом та налагодження співпраці. Така синергія сприяла поглибленому розумінню потреб українського бізнесу в експортному консалтингу й розробці ефективних рішень.

Після відбору всі учасники були поділені на десять команд за регіональним принципом, що своєю чергою також додало цінності програмі, покращило освітній досвід, посприяло дружній конкуренції та обміну знаннями між різними областями України.

Export Consultants Mastery

Учасники програми «Export Consultants Mastery»

Export Consultants Mastery

Учасники програми «Export Consultants Mastery»

Export Consultants Mastery

Учасники програми «Export Consultants Mastery»

Export Consultants Mastery

Учасники програми «Export Consultants Mastery»

Попередній слайд
Наступний слайд

Інновації у навчанні

Програма застосовувала інноваційний підхід, поєднуючи одночасний розвиток як експортних, так і консалтингових компетенцій. Навчання відбувалося за сімома модулями під керівництвом міжнародних тренерів з Великобританії, Німеччини, Фінляндії та Естонії, охоплюючи широкий спектр тем: від дослідження ринку до використання ШІ в експортній діяльності.

Ірина Зеленіна, CEO Центру підтримки експорту та президентка ГС «Український експортний альянс», яка була учасницею тернопільської команди, розповідає: «За девʼять місяців ви маєте час пропрацювати себе, попрацювати з командами та отримати не лише знання, а й перейняти досвід інших. Відверто, програма не є легкою. Це був справжній виклик для всіх нас, але він безперечно вартував усіх зусиль та часу».

Навчальний підхід Export Consultants Mastery привернув увагу European Training Foundation, ставши об’єктом ґрунтовного дослідження ʼCreating New Learning Researchʼ (CNL), результати якого вже скоро будуть опубліковані. 

Реальний вплив та відгуки клієнтів

Однією з головних переваг програми стала її практична спрямованість. З самого початку усі учасники мали сформувати не просто 10 команд, а реальні консалтингові компанії з поділом обов’язків, плануванням, командним духом та самостійним пошуком перших клієнтів.

Реальне застосування набутих знань одразу на практиці дало вражаючі результати: під час семи навчальних модулів 70 українських МСП отримали безоплатні консультації від учасників, що значно підвищило їхні експортні можливості.

Антон Докторов, старший спеціаліст з дослідження ринку та комерційного розвитку Crowe Mikhailenko, учасник команди з Києва, коментує: «Що мені найбільше сподобалося в навчанні, так це формат командної роботи та можливість навчатися на реальних кейсах. Нам довелося знаходити реальні пропозиції та рішення для справжніх проблем і проблем компаній, і кожен модуль це були нові компанії та нові виклики. Ці компанії – наші клієнти, це не була симуляція, ми були справжніми консалтинговими компаніями з експорту».

Після кожної консультації організатори збирали відгуки від компаній, які довірили свій експортний шлях учасникам курсу. 95% компаній задоволені співпрацею з командами, 100% клієнтських компаній визнали звіти, отримані від учасників, корисними: 55% заявили, що діятимуть на основі звіту вже зараз, а 45% планують використовувати його пізніше.

Світлана Мартиняк, менеджерка з продажу компанії REZON, учасниця команди з Тернополя, каже: «Мені сподобалося, що команда використовувала різні підходи до пошуку інформації та даних, завдяки чому було знайдено багато речей, які варто обміркувати. Також поради не були «взяти з повітря» і стосувалися не лише теорії, вони були практичними та базувалися на реальних статистичних даних. Комунікація з командою була чудовою, матеріал – добре написаний, а дані – всебічними й добре представленими».

Export Consultants Mastery

Програма застосовувала інноваційний підхід, поєднуючи одночасний розвиток як експортних, так і консалтингових компетенцій

Export Consultants Mastery

Навчання відбувалося за сімома модулями

Export Consultants Mastery

Навчання було під керівництвом міжнародних тренерів з Великобританії, Німеччини, Фінляндії та Естонії

Export Consultants Mastery

Охопили теми від дослідження ринку до використання ШІ в експортній діяльності.

Попередній слайд
Наступний слайд

Майбутнє випускників програми

Результати опитування, проведеного наприкінці програми, демонструють значний прогрес учасників. Середні оцінки за експортні навички зросли з 5,8 до 8,9, а за консалтингові – з 6,6 до 9,1 за 10-бальною шкалою оцінювання. Це свідчить про високу ефективність програми у розвитку необхідних компетенцій для підтримки українського МСБ на міжнародних ринках.

Крім того, програма не лише підвищила професійні компетенції учасників, а й розкрила їхній підприємницький потенціал: 19 учасників планують заснувати власні консалтингові компанії, а 17 – співпрацювати з колегами. Ці цифри свідчать про те, що програма надихнула учасників на створення власного бізнесу та сприяння розвитку експортного консалтингу в Україні.

Export Consultants Mastery

Програма Export Consultants Mastery не лише підвищила професійні компетенції учасників, а й розкрила їхній підприємницький потенціал

Export Consultants Mastery

Програма Export Consultants Mastery не лише підвищила професійні компетенції учасників, а й розкрила їхній підприємницький потенціал

Export Consultants Mastery

19 учасників програми Export Consultants Mastery планують заснувати власні консалтингові компанії, а 17 – співпрацювати з колегами

Export Consultants Mastery

Програма Export Consultants Mastery не лише підвищила професійні компетенції учасників, а й розкрила їхній підприємницький потенціал

Export Consultants Mastery

19 учасників програми Export Consultants Mastery планують заснувати власні консалтингові компанії, а 17 – співпрацювати з колегами

Попередній слайд
Наступний слайд

Маріанна Кравченко, керівниця відділу з експорту CLIXAR, учасниця одеської команди, емоційно ділиться враженнями після програми: «Це справжня магія, я закохалася у роботу експортного консультанта, хоча раніше не думала про це серйозно. Тепер я хочу займатися цим, я живу цим, хочу розвивати український експорт і докладатиму всіх зусиль, щоб допомогти українському бізнесу. Я можу впевнено сказати, що ця програма повністю змінила моє життя».

Ану-Малл Нааріц, генеральна директорка Visionest Institute, підсумовує: «Одним із викликів, який ми мали перед програмою, було з одного боку – допомогти створити успішні консалтингові компанії з експорту, з іншого – сформувати довіру консультаціям з боку українських МСП, оскільки ми відчуваємо, що серед українських МСП є високий рівень недовіри до будь-яких консультаційних послуг. Для нас було важливо мотивувати консультантів думати про своє майбутнє вже зараз. Під час тренінгів учасники створювали бізнес-плани для своїх консалтингових сервісів, робили дизайн своїх послуг, розробляли цінові політики майбутніх компаній тощо. Сьогодні чотири команди з 10 планують продовжувати як консалтингові команди з експорту, а інші впроваджують вивчені інструменти в рамках їхньої поточної роботи. Наші міжнародні тренери ставили собі за мету, щоб кожна команда, яка бере участь у програмі, вивчила кожний модуль так само добре, як і вони, і наші випускники це зробили. Я дуже пишаюся учасниками та можу особисто підтвердити, що кожен, хто отримав сертифікат програми, здатен консультувати будь-яке українське МСП на найвищому рівні».

Стратегічна інвестиція в майбутнє України

Програма Export Consultants Mastery є прикладом стратегічної інвестиції в економічне майбутнє України. Навчаючи кваліфіковану когорту експортних консультантів, Visionest Institute відіграє позитивну роль у відновленні та довгостроковому економічному процвітанні України. У той час, коли наша країна продовжує свій шлях до європейської інтеграції, такі ініціативи є важливими для подолання розриву між внутрішніми підприємствами та міжнародними ринками.

Відданість Visionest Institute у справі підтримки українського бізнесу через міжнародну співпрацю та обмін знаннями служить зразком того, як транскордонні партнерства можуть сприяти економічному розвитку і відкривати нові можливості для українського бізнесу на глобальному ринку.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.