На шляху до відновлення України. Як Visionest Institute навчає МСБ, готуючи до міжнародного співробітництва
Категорія
BrandVoice
Дата

На шляху до відновлення України. Як Visionest Institute навчає МСБ, готуючи до міжнародного співробітництва

6 хв читання

Під час повномасштабної війни український бізнес як ніколи потребує підтримки. Йдеться не лише про фінансову допомогу, а й різновекторну підтримку для формування позитивного іміджу компаній, покращення їхньої інвестиційної привабливості та перетворення на цікавий об’єкт для іноземних інвестицій. Впізнаваним компаніям з сильною бізнес-стратегією, чітко вибудуваними процесами й сучасною філософією міжнародні донори виділяють гранти на розвиток і впровадження проєктів для відбудови України

Щоб стати підприємством, якому довіряють іноземні інвестори, компаніям варто вдосконалювати внутрішні процеси та зовнішню комунікацію – це складний і тривалий шлях. Спростити його можна, взявши участь у навчальних програмах, впроваджених урядом України й міжнародними партнерами та неурядовими спільнотами. Однією з таких організацій є Visionest Institute. Створений в Естонії понад 20 років тому, Visionest вийшов на міжнародну арену і у 2017 році запрацював в Україні.

Консалтингові та тренінгові проєкти від Visionest Institute стимулюють український малий і середній бізнес (МСБ) розвивати свої експортні компетенції, стаючи привабливим об’єктом інвестицій для міжнародних донорів. Як це відбувається – у матеріалі Forbes BrandVoice.

Розвиваючи український МСБ: місія Visionest Institute

За сім років роботи в Україні Visionest Institute розробив і впровадив понад десять загальнонаціональних навчальних онлайн- та офлайн-проєктів з лекціями, курсами, тренінгами і консультаціями для понад 5000 представників бізнес-ком’юніті. Чотири з цих програм реалізовані уже під час повномасштабної війни.

Профіль діяльності Visionest – консалтингові проєкти для розвитку експортних компетенцій директорів, СЕО і топ-менеджерів українського МСБ, а також допомога українським експортерам у досягненні критеріїв відповідності для торгівлі на зовнішніх ринках. Українські та міжнародні фахівці у галузі бізнес-консультування навчають українських підприємців виходити і працювати на іноземних ринках. Ця ініціатива допомагає бізнесу розвивати надійне міжнародне партнерство.

«Ми є ланкою-звʼязком між західними інвесторами, котрі мають вільні кошти та прагнуть вигідно і прозоро вкласти їх у перспективні проєкти, й невеликими українськими бізнесами і громадами, які мають конкретні потреби та відчувають брак фінансів на їхню реалізацію», – так пояснюють сенс своєї роботи фахівці Visionest Institute.

Готуючись до відновлення України: програма Ukraine Rebuilding Task Force

У червні 2023-го стартувала програма Ukraine Rebuilding Task Force від Visionest Institute, впроваджена за підтримки Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV) в Україні, а також сервісу Дія.Бізнес і Офіс з розвитку підприємництва та експорту, в рамках якої українські МСБ вчилися інтернаціоналізувати власні проєкти, спрямовані на відбудову України, а також шукати іноземних партнерів і починати з ними співпрацю.

Програма тривала з жовтня 2023 року по кінець червня 2024-го й була доступна для українців, які є власниками, керівниками і фахівцями компаній, які мають амбіцію створювати та брати участь у міжнародних проєктах з відбудови України і працюють у будівельній галузі й галузях архітектури, містопланування, інжинірингу та консалтингу.

Ukraine Rebuilding Task Force

Учасники програми Ukraine Rebuilding Task Force

Ukraine Rebuilding Task Force

Учасники програми Ukraine Rebuilding Task Force

Ukraine Rebuilding Task Force

Учасники програми Ukraine Rebuilding Task Force

Попередній слайд
Наступний слайд

Фокус програми – на розробці плану ефективного пошуку партнерів і фінансування за кордоном та встановленні контактів з міжнародним ком’юніті з відбудови України. В рамках програми учасники – їх було відібрано 300 з понад 1000 поданих заявок – створили концепції інтернаціоналізації власних проєктів і разом з партнерами і міжнародними менторами розробили відповідні бізнес-плани.

Ukraine Rebuilding Task Force

У червні 2023 року стартувала програма Ukraine Rebuilding Task Force від Visionest Institute

Ukraine Rebuilding Task Force

В рамках програми українські МСБ вчилися інтернаціоналізувати власні проєкти, спрямовані на відбудову України

Ukraine Rebuilding Task Force

Фокус програми – на розробці плану ефективного пошуку партнерів і фінансування за кордоном

Попередній слайд
Наступний слайд

Результати програми: концепції, що вартують міжнародного фінансування

У рамках першого етапу програми учасники навчалися за такими напрямками: аналіз інтересів учасників міжнародного сектору відбудови України; моделі міжнародного співробітництва (body lease, franchise, licensing, FDI, joint venture, M&A, co-op, agents, platforms, tendering); розробка стратегій бізнесу відбудови; цифровізація та інновації у послугах відбудови; стратегії ціноутворення, управління попитом і рентабельністю; маркетинг і продаж послуг на міжнародному рівні; брендування і storytelling; підготовка виходу на міжнародний ринок, план продажів, витрат і грошового потоку та окупність інвестицій. Другим етапом програми стала спільна робота найкращих учасників у регіональних командах. Підприємці об’єдналися у п’ять груп, представляючи п’ять регіонів України: Київ, Центр, Південь, Захід, Схід. На чолі з менторами з Німеччини, Фінляндії та Естонії кожна група створила бізнес-план проєкту відновлення у своєму регіоні. Наприкінці червня у Києві відбулася презентація цих бізнес-планів, кожен з яких має усі шанси отримати фінансування від іноземних донорів.

Ukraine Rebuilding Task Force

Спільна робота найкращих учасників програми Ukraine Rebuilding Task Force у регіональних командах

Ukraine Rebuilding Task Force

Підприємці об’єдналися у п’ять груп, представляючи п’ять регіонів України

Ukraine Rebuilding Task Force

Підприємці об’єдналися у п’ять груп, представляючи п’ять регіонів України

Ukraine Rebuilding Task Force

Підприємці об’єдналися у п’ять груп, представляючи п’ять регіонів України

Ukraine Rebuilding Task Force

Підприємці об’єдналися у п’ять груп, представляючи п’ять регіонів України

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Команда Заходу України, проєкт «Закарпатський Центр сприяння бізнесу та інвестиціям». Необхідний бюджет: €2,4 млн, термін реалізації проєкту: 36 місяців.

Команда певна, що на тлі труднощів, спричинених війною, захід України є відносно стабільним і безпечним і може стати підґрунтям для економічної діяльності, здатної стимулювати відновлення України. Завданнями Центру команда бачить: створення єдиного вікна для комплексної підтримки бізнесам; сприяння виходу бізнесів на ринок; покращення доступу до капіталу; сприяння співпраці з промислово-економічними зонами; розвиток потенціалу і навичок; заохочення інновацій.

Партнерами у реалізації проєкту команда бачить Агенцію регіонального розвитку Закарпатської області, Ужгородський національний університет, Центр підтримки бізнесу підприємців Дія.Бізнес | Ужгород.

  • Команда Сходу України, проєкт «Цифровий хаб для відновлення України». Необхідний бюджет: €360 000, термін реалізації проєкту: 36 місяців.

Проєкт команди Сходу України покликаний координувати процес відновлення інфраструктури України внаслідок повномасштабної війни, поєднавши зусилля з пошуку коштів, підрядників і виконавців робіт.

Цифровий хаб залучить усі зацікавлені сторони, скоординує їхні зусилля, оптимізує ресурси і реалізує проєкти відновлення. Це пропонується впровадити завдяки соціальним інвестиціям від бізнесу та донорів. Як приклади відновлення інфраструктури команда наводить проєкти з будівництва заводу з виробництва електроенергії й тепла з твердих побутових відходів, а також зведення безпечного житла для внутрішніх переселенців.

  • Команда Києва, проєкт «Інвестиції в інфраструктуру України». Необхідний бюджет: €300 000, прогноз щодо прибутку: 15% від інвестицій на четвертий рік.

Мета проєкту – об’єднати міжнародних інвесторів з українськими компаніями, які реалізують інфраструктурні проєкти відповідно до ESG.

Команда прагне прискорити сталий розвиток та економічне зростання в Україні шляхом сприяння інвестиціям в інфраструктуру. Її мета – залучити капітал від іноземних інвесторів для фінансування інфраструктурних та ESG-проєктів на загальну суму €500 млн за наступні 10 років, забезпечуючи їх прибутковість. Вже сформовано портфоліо проєктів, де команда надаватиме повний супровід.

Джерелами фінансування команда бачить конфісковані російські активи, донорські кошти та приватні інвестиції.

  • Команда Півдня України, проєкт «Громадські центри для сільських громад».

Мета проєкту – покращення життя сільських громад шляхом будівництва мультифункціональних громадських центрів. Команда розробила модульну платформу, в межах якої передбачено облаштувати кафе; магазин з продажу сувенірів та продукції місцевого виробництва; зону коворкінгу для роботи у режимі онлайн, для майстер-класів, семінарів та консультацій для підприємців та для офлайн-зустрічей; туристично-інформаційний центр; бібліотеку для проведення майстер-класів, лекцій та культурних заходів; платформу для реалізації освітніх програм та розважальних заходів (концертів, кінопоказів); психологічний консультаційний центр; спортивні клуби. Архітектори команди створили інклюзивний дизайн з багатофункціональними, енергоефективними і екологічними приміщеннями. До будівництва планується залучити місцеву робочу силу.

Ця ініціатива покликана підтримувати мікро- і малий бізнес у сільських громадах України; розвивати освітні та культурні можливості; покращувати фізичне й ментальне здоров’я населення, фокусуючись на ветеранах, переселенцях і їхніх родинах; впроваджувати інклюзивний простір та розвивати туризм, одночасно створюючи цікаву інвестиційну можливість.

  • Команда Центру України, проєкт «Інноваційна модульна переробка відходів EcoBin Dynamics». Необхідний бюджет: $50,52 млн, термін окупності інвестицій: пʼять років.

Мета проєкту – чисті та здорові громади, де відходи є джерелом енергії, а також запобігання техногенним катастрофам і покращення загальної екологічної ситуації. Команда запропонувала концепцію, за якою різні типи відходів у регіоні перероблятимуться різними модулями переробки відходів. Як приклад запропоновано завод (модуль) переробки зруйнованих будівель і будівельного сміття, який здатен охопити 250 000 будинків, та завод (модуль) переробки шин на вуглецеві паливні брикети, що може утилізувати 300 000 шин.

Команда прорахувала інвестиційну вартість одного з обʼєктів проєкту – заводу з переробки будівельного сміття – $4,43 млн. Реалізація такого проєкту сприятиме збереженню природних ресурсів, зниженню шкідливих викидів, підвищенню економічної ефективності. Для впровадження проєкту знадобиться кооперація з урядом, бізнесом, організаціями з захисту навколишнього середовища, громадськістю.

Ану-Малл Наарітс

Ану-Малл Наарітс

СЕО Visionest Institute

«Програма Ukraine Rebuilding Task Force має важливу місію для відновлення України: навчання та розширення можливостей професіоналів для створення міжнародних проєктів для відбудови країни. Ми прагнули швидко розширити можливості локальних МСБ, даючи їм змогу ефективно співпрацювати і впроваджувати інновації у рамках співпраці із західними компаніями. Ця програма успішно підготувала понад 300 малих і середніх підприємств, які уже зараз готові стати надійними гравцями на міжнародній арені. Ми побудували активну професійну спільноту, яка охоплює всю Україну, і пишаємося цими практичними результатами».

Ukraine Rebuilding Task Force

Програма Ukraine Rebuilding Task Force

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.