Грегуар Дате, керуючий партнер Forvis Mazars в Україні /надано пресслужбою
Категорія
BrandVoice
Дата

Потужна інтеграція. Нова глобальна мережа Forvis Mazars трансформує індустрію професійних послуг

7 хв читання

Грегуар Дате, керуючий партнер Forvis Mazars в Україні Фото надано пресслужбою

На світовому ринку аудиторських, податкових, консультаційних та консалтингових послуг у червні 2024 року зʼявився новий гравець. Дві провідні компанії Mazars та FORVIS обʼєднали зусилля і створили глобальну мережу під брендом Forvis Mazars Global Limited. Загальний дохід нової мережі складає €5 млрд на рік. Це дає змогу їй увійти до десятки лідерів галузі. Тепер Forvis Mazars може залучати ще більше фахівців з усього світу: офіси партнерів знаходяться у понад 100 країнах, де працюють понад 40 000 співробітників.

В Україні компанія працює вже 16 років і обʼєднує понад 120 експертів. Офіси Forvis Mazars знаходяться в Києві та Львові, але послуги надають по всій Україні, підтримуючи різних клієнтів – від малого та середнього бізнесу до великих транснаціональних корпорацій. Керуючий партнер Forvis Mazars в Україні Грегуар Датте розповів Forbes BrandVoice про вражаючі можливості нової мережі, потенціал ІТ-сектору в Україні та внесок компанії у підготовку до відновлення країни.

Увійти в десятку рейтингу глобальних мереж

Що дала Mazars глобальна інтеграція з FORVIS? 

Ця інтеграція не є раптовою, вона – складова нашої глобальної стратегії. Ще 80 років тому, коли Mazars тільки-но започаткували, нашою головною метою був супровід клієнтів усюди, де б вони не знаходились. Народившись у Франції, ми стали лідерами в Європі, надаючи послуги великим міжнародним європейським компаніям. А коли зʼявились клієнти і на американському ринку, ми почали розвивати компанію там, хоча і не в такому великому масштабі. Щоб розшити свою присутність у Сполучених Штатах, ми почали співпрацювати з компанією FORVIS, яка посідає восьму сходинку на американському ринку. Згодом ми вирішили, що рухатись вперед разом буде набагато ефективніше, ніж поодинці. Знаючи один одного вже понад 20 років і поділяючи ту саму культуру, рішення створити мережу Forvis Mazars виглядало цілком природним. Це найкращий спосіб швидко просунути нашу експансію на ринку США.

Офіс мережі Forvis Mazars

Офіс мережі Forvis Mazars

Офіс мережі Forvis Mazars

Офіс мережі Forvis Mazars

Попередній слайд
Наступний слайд

У вас спільна клієнтська база? Як плануєте розподіляти нових клієнтів?  

У нас різні бази клієнтів, але вони доповнюють одна одну. Якщо американські клієнти звертаються до Forvis Mazars, їх координуватиме Forvis Mazars US. Якщо клієнт знаходиться в будь-якій іншій країні, то Forvis Mazars Global, що працює в решті світу, буде супроводжувати його далі. Я не бачу жодної проблеми з розподілом клієнтів. Наша мета не в тому, щоб конкурувати та бути якомога більшими, адже розмір компанії не є найважливішим критерієм. Натомість головне завдання – супроводжувати наших клієнтів всюди в їхньому розвитку та розширенні. Справа також не в кількості клієнтів, а в якісній підтримці добре знаних компаній у конкретній галузі. Наприклад, ми співпрацюємо з багатьма провідними міжнародними банками та іншими фінансовими організаціями. Велику частку наших клієнтів складають організації, що становлять суспільний інтерес, а Mazars зазвичай входить до пʼятірки топових аудиторських компаній у багатьох європейських країнах. П’ять років тому ми стали першою компанією не з «Великої четвірки» аудиторських компаній, яку обрала одна з найбільших інвестиційних компаній у світі Goldman Sachs для аудиту їхніх структур у Європі. 

Які головні переваги новоствореної мережі для клієнтів?

По-перше, посилюючи присутність у США, ми досягаємо справді міжнародного масштабу для наших клієнтів. По-друге, ми є мережею лише з двох членів, а не з понад 100. Це одна з особливостей Forvis Mazars у порівнянні з іншими організаціями. Це дає нам змогу зберегти свою ідентичність та цінності, водночас залишаючись гнучкими в обслуговуванні клієнтів, серед яких є й невеликі компанії. Незалежно від розміру компанії, ми можемо супроводжувати її усюди. Ще один момент – ми обʼєднуємо провідних експертів галузі, і тепер у нас 40 000 співробітників по всьому світу. Таким чином, ми пропонуємо ще більше галузевої експертизи нашим клієнтам.

Компанії Forvis і Mazars мають 20-річну історію співпраці та спільну культуру. Які ваші ключові цінності? 

У Mazars є шість цінностей, які ми глобально поділяємо з FORVIS: цілісність, відповідальність, незалежність, технічна досконалість, різноманітність і повага, та дбайливе управління. Ми цінуємо підприємництво, оскільки підприємницький дух та ініціативне мислення допомагають нам краще розуміти клієнтів. Ми також вважаємо, що різноманітність – шлях до здобуття знань. Виходячи за межі кордонів і культурних відмінностей, ми підтримуємо повагу до особистості і підкреслюємо важливість обміну досвідом. Це наріжний камінь людських стосунків. А здатність слухати та ділитись ідеями є справжнім двигуном інновацій. Ми прагнемо розвивати людей так, щоб кожне нове покоління могло передати естафету наступному. Наразі ми працюємо над стратегією розвитку на наступні чотири роки. Основна увага в ній якраз і буде зосереджена на людях, даних і технологіях.

Компанії Forvis і Mazars

Компанії Forvis і Mazars мають 20-річну історію співпраці та спільну культуру

Компанії Forvis і Mazars

Основна увага в стратегії розвитку на наступні чотири роки буде зосереджена на людях, даних і технологіях.

Компанії Forvis і Mazars

Основна увага в стратегії розвитку на наступні чотири роки буде зосереджена на людях, даних і технологіях.

Попередній слайд
Наступний слайд

Про IT-індустрію в Україні 

Forvis Mazars обслуговує багато ІТ-компаній. У 2024 році обсяг річного ІТ-експорту вперше не зріс, а впав на 8,5%. Частка ІТ у загальному експорті також зменшилася. Чи залишається ІТ-сектор важливою галуззю для відновлення економіки України, на вашу думку?  

З одного боку, спілкуючись з партнерами, асоціаціями та органами влади, ми розуміємо, що ІТ-індустрія адаптується й знаходить нові шляхи до відновлення. Наприклад, зʼявилася перспективна сфера military tech. З моменту повномасштабного вторгнення ми спостерігаємо бум військових технологій, на ІТ-ринку народилось багато нових гравців. Військові стартапи та ІТ-компанії отримують фінансування від приватних інвесторів, міжнародних донорів та низки програм, ініційованих українським урядом. Все це, безумовно, стимулює розвиток українського ІТ-сектору. За останні роки клієнтська база в Україні збільшилася за рахунок компаній, які вирішили або розширити свою присутність тут, або започаткувати її. 

З іншого боку, кілька проблем суттєво вплинули на ІТ-ринок. Це і виїзд спеціалістів, і мобілізація. Є обмеження щодо валютного контролю з боку держави, що також не сприяє розвитку бізнесу. Однак нещодавно Національний банк запровадив деякі послаблення, зокрема, дозволив переказувати кошти для погашення кредитів та оплати більшості послуг нерезидентам. Це гарний знак для іноземних інвесторів.

Як ІТ-компаніям привернути увагу інвесторів до українського ринку?

Одним із головних факторів, що впливає на успіх стартапу та інших ІТ-бізнесів, є відповідність компанії внутрішнім вимогам та прозорість. В іншому випадку, залучити фінансування чи інвесторів буде важко. Саме тому у Forvis Mazars ми з самого початку просуваємо режим «Дія.Сіті». Ми допомагаємо бізнесу підготуватися та подати заявку на отримання статусу резидента «Дія Сіті», пропонуємо юридичні, бухгалтерські та аудиторські послуги – надаємо впевненість, що компанії дотримуються усіх вимог. Нещодавно ми провели безкоштовний семінар для резидентів «Дія.Сіті», в якому взяли участь близько 100 ІТ-компаній. Ми переконані, що отримання статусу резидента «Дія.Сіті» значно підвищує привабливість ІТ-компанії для іноземних інвесторів.

На вашу думку, чи достатньо український уряд робить для підтримки ІТ-сектору? 

Міністерство цифрової трансформації України дійсно зробило багато і продовжує підтримувати галузь. Це і зусилля, спрямовані на зниження податкового навантаження, і створення привабливої законодавчої бази тощо. Але роботи ще багато. Візьмемо ті самі військові технології. Зараз в Україні діє заборона на експорт зброї та продукції військового призначення. Ідея такої заборони зрозуміла – все має залишатися в Україні і працювати на перемогу. Однак якби була можливість продавати продукцію на експорт до Європи, це б допомогло бізнесу розвиватися, залучаючи гроші інвесторів і зменшуючи витрати українського уряду. Інвестори готові надати фінансування, але з однією умовою: можливістю експорту та торгівлі з Європейським Союзом та іншими дружніми країнами. Тому український уряд повинен приймати збалансовані рішення, що дадуть можливість військовим технологіям розвиватися і поширюватися за межами України.

А які IT-сектор має перспективи? Які можливості?

На початку 2024 року ми запустили у Франції стартап-акселератор. Ця програма має на меті надати підприємцям у сфері високих технологій комплексні знання для побудови успішного фундаменту і розвитку бізнесу. Стартапи першої групи, що взяли участь у програмі, були повʼязані з жіночим підприємництвом. До другої групи плануємо залучити українські компанії. У рамках програми створюємо середовище для зростання, заохочуємо засновників йти до венчурного фінансування, надаємо консультантів для розробки бізнес-плану, пропонуємо фахівців із маркетингу, пітчингу та просування. Ми не інвестуємо гроші, але ділимося знаннями наших 40 000 експертів.

Forvis Mazars

На початку 2024 року Forvis Mazars запустили у Франції стартап-акселератор

Forvis Mazars

У рамках програми Forvis Mazars створює середовище для зростання

Forvis Mazars

Forvis Mazars не інвестує гроші, але ділиться знаннями своїх 40 тис експертів.

Попередній слайд
Наступний слайд

Про Програму відбудови України

Як ви розпочали Програму відновлення України? Що підштовхнуло до її створення? 

Протягом першого року війни ми зосереджувались на нагальних потребах і працювали над благодійними та гуманітарними проєктами. Але швидко прийшли до того, що слід думати і про довгострокове відновлення України. Ідея полягала в тому, щоб залучити максимум досвіду Forvis Mazars і зробити свій внесок у відновлення України. Ми створили робочу групу, членів якої відібрали за географічними та галузевими критеріями. Сьогодні в цій групі 30 експертів із 10 країн, включаючи США, Німеччину, Францію, Польщу, Велику Британію тощо. Вони мають експертизу в ключових для України галузях та в послугах, які будуть користуватися високим попитом після перемоги. Головне завдання нашої групи – говорити про війну в Україні за кордоном, адже ми помітили великий розрив у сприйнятті ситуації навколо війни. Коли я приїжджаю в Париж, завжди дивуюся, коли люди починають ставити мені елементарні запитання. Наприклад, чи є у нас ще команда в Україні. І коли я відповідаю: «Так, у нас є команда, і навіть більша, ніж до війни», вони дуже дивуються. Пояснюю їм, що на території України проживає понад 30 млн людей, і вони продовжують жити: їсти, працювати та робити свій внесок у боротьбу з окупантами.

Forvis Mazars

Forvis Mazars

Гайд реконструкцією України – це своєрідна інструкція для міжнародних клієнтів, які хочуть узяти участь у відбудові країни?  

Наша комунікація спрямована на те, щоб зменшити цей розрив у сприйнятті війни за кордоном, про який я згадував раніше, і залучити більше іноземних інвесторів до відновлення України. Наприклад, іноземні інвестори, які працювали в Україні до повномасштабної війни, залишаються тут. А потенційний інвестор, який не має досвіду ведення бізнесу в Україні, розуміє, що, можливо, було б цікаво попрацювати над відновленням, але він ще не готовий. У нього є різні побоювання щодо гарантій та корупції, наприклад. Тому ми говоримо про це відкрито та розʼяснюємо. Ось чому нам потрібно більше комунікувати. У нас є розсилка та гайд реконструкцією, щоб дати більше розуміння потенційним інвесторам. Реконструкція – це складний процес, до якого дотичні багато сторін: органи влади, муніципалітети, приватні інвестори та агенції. 

Ми знаємо, що Forvis Mazars багато допомагає українському народу. Які сфери ви обирали для допомоги? 

Ми створили гуманітарний фонд для збору пожертв і зосередилися на охороні здоровʼя та освіті. Таким чином, ми підтримували і продовжуємо підтримувати школи та пологові будинки, які постраждали від бомбардувань, надаючи нові компʼютери та інше необхідне обладнання. Крім того, є багато pro bono діяльності, ми допомагаємо деяким неурядовим організаціям з фінансами, бухгалтерією та адміністративним життям. Даємо їм не тільки кошти, але й присвячуємо час. Сьогодні в Україні в Forvis Mazars працює 120 людей. Усі вони можуть пропонувати свої ідеї та проявляти ініціативу в благодійних сферах. Ми підтримуємо один одного, дбаємо про якість послуг та творимо зміни. А ще дбаємо про те, щоб кожен співробітник міг повністю розкрити свій потенціал. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.