Яніна Ольховська, директорка з питань комунікацій, КСВ та залученості UKRSIBBANK BNP Paribas Group
Категорія
BrandVoice
Дата

Чому ESG-трансформація українського бізнесу важлива під час повномасштабної війни і як отримати фінансування на такі проєкти. Поради UKRSIBBANK BNP Paribas Group

Яніна Ольховська, директорка з питань комунікацій, КСВ та залученості UKRSIBBANK BNP Paribas Group

На третьому році великої війни питання сталого розвитку українського бізнесу набувають особливої ​​актуальності. Це не лише відповідальність перед суспільством, але й шанс на довгострокове покращення та залучення нового капіталу. Яніна Ольховська, директорка з питань комунікацій, КСВ та залученості UKRSIBBANK BNP Paribas Group, ділиться думками, як впровадження ESG-принципів (екологія – Environmental, соціальний розвиток – Social та корпоративне управління – Governance) допоможе українському бізнесу стати більш стійким, конкурентоспроможним та відповідальним, які проєкти варто впроваджувати вже зараз, а також що потрібно для розвитку сталої економіки

Як змінилася стратегія сталого розвитку UKRSIBBANK за останні два роки? Який зараз фокус ESG-стратегії? 

Ще в лютому 2022-го наш головний акціонер BNP Paribas оголосив стратегію 2025 під назвою Growth, Technology and Sustainability: 

  • Growth – розвиток наших клієнтів, партнерів та фінансової інституції загалом – продовжувати розвивати прибуткове зростання, використовуючи досвід Групи в Європі;
  • Technology – ефективне впровадження цифрових інструментів для покращення досвіду клієнтів та співробітників, а також ефективної операційної діяльності;
  • Sustainability – посилення бізнес-діяльності Групи щодо сталого фінансування, впровадження принципів сталого розвитку ESG у всіх сферах фінансування та підтримка клієнтів і партнерів у їхньому переході.

Основна мета стратегії – перехід до сталої економіки, що дасть змогу всім нашим стейкхолдерам перенаправити свій бізнес у напрямку сталості та відновлення за критеріями ESG. 

На її основі ми в UKRSIBBANK BNP Paribas Group розробили власний Sustainable Stream в Україні з трьох основних напрямків: перехід до сталої економіки, вуглецева нейтральність та підвищення обізнаності про цілі сталого розвитку та сталу економіку. Усі ці два роки повномасштабної війни ця стратегія залишається актуальною. 

 Які бізнес-практики банк підтримує наразі для розвитку сталої економіки України? 

У 2024 році UKRSIBBANK BNP Paribas Group запустив програму «Стале фінансування», аби підтримати середній та малий бізнес. За її умовами, наші клієнти, які долучилися до акції та віддають перевагу проєктам та ініціативам, що сприяють охороні довкілля, соціальній відповідальності та високим стандартам корпоративного управління, можуть отримати знижку на 1% від базової відсоткової ставки, діючої на момент оформлення кредитної угоди, та 0% комісії банку. 

Цільове використання кредитних коштів повинно відповідати принципам ESG.

У банку є понад 20 цілей та ключових напрямів сталої економіки, які ми фінансуємо: наприклад, відновлювальна енергія, покращення енергоефективності, зменшення викидів СО2, екологічно чисті перевезення, циркулярна економіка, стале водокористування тощо. 

Які галузі економіки банк перестав фінансувати з точки зору ESG? 

UKRSIBBANK як частина міжнародної Групи BNP Paribas реалізує 10 секторальних політик, які регулюють фінансову та інвестиційну діяльність банку, спрямовані на сталий розвиток бізнесу та підкреслюють прагнення позитивного впливу на суспільство та довкілля. Зокрема, ми не фінансуємо виробництво табаку та пальмової олії, вирубку лісів, використання азбесту та виробництво ртуті. У нас жорстка політика щодо фінансування нафто- та газопереробки, а також є окремі критерії для аграрного бізнесу та вирощування домашніх тварин. 

У 2023 році Європейський банк реконструкції та розвитку повідомив, що надає UKRSIBBANK BNP Paribas Group в Україні програму розподілу ризиків для непрофінансованого портфеля в розмірі €7,5 млн, щоб розблокувати €15 млн нового фінансування для приватного сектора. На які напрямки підуть ці кошти в першу чергу? 

Цільова допомога спрямована на підтримку стійкості малого та середнього бізнесу в Україні під час великої війни. Наші регіональні менеджери активно працюють над цим питанням, ретельно аналізуючи потреби клієнтів та спілкуючись із ними. Підтримка надається практично всім видам діяльності, але з особливим фокусом на життєво важливу інфраструктуру, продовольчу безпеку та підтримку ланцюга постачання фармацевтичних препаратів.

Головна мета програми – подолання шоку, який пережили МСБ за ці два роки.

Які інсайти ви отримали під час дослідження фінансового сектору та бізнесу про дотримання принципів ESG? 

Восени 2023 року ми провели дослідження, в якому респонденти поділилися на два табори: 50–60% вважали, що впровадження ESG-критеріїв не на часі, адже першочерговим завданням було налагодження роботи та повернення бізнесів до довоєнного рівня. Інші ж розуміють, що зараз – саме час переходити на європейські стандарти. 

Багато клієнтів усвідомлюють необхідність ESG-трансформації, але не знають, із чого почати. Завдання UKRSIBBANK BNP Paribas Group – надати їм знання та інструменти, щоб зробити цей крок.

ESG – це не просто чергові правила, це рух вперед, який дає більше переваг.

Можна провести аналогію з комплаєнсом, який 10 років тому сприймався з осторогою, а зараз став конкурентною перевагою. Звісно, впровадження ESG-критеріїв – це багато роботи, але воно того варте. 

Наприкінці листопада минулого року ми провели Sustainable Business Forum, на якому спікерами виступали представники міжнародних та українських компаній. Говорили про те, як бізнес сприяє сталому відновленню України, про досвід та успішні проєкти, а також про те, як результати ESG-практик компаній впливають на вибір клієнтів та партнерів.

Представники бізнесу були вражені тим, наскільки доступно та зрозуміло можна говорити про ESG, що впровадження цих критеріїв, можливо, і дає шанс на краще майбутнє. Ми будемо й далі навчати наших менеджерів надавати інформацію клієнтам та співпрацювати з іншими банками, щоб зробити ESG-трансформацію українського бізнесу реальністю.

На що ще варто звертати увагу зараз та які проєкти сталого розвитку запускати? 

Для локальних компаній, на відміну від міжнародних, питання governance (G) є зараз особливо актуальним. Варто створити базові принципи та встановити цілі, визначити відповідальних за кожен напрямок і впровадити культуру та систему управління. Також, обираючи цілі сталого розвитку, не беріть усі принципи одразу. Почніть із двох-трьох, розробіть структуру, процедури й проєкти для подальшого розвитку.

Для багатьох компаній під час повномасштабної війни сталий розвиток сфокусувався більше на корпоративній соціальній відповідальності й благодійних проєктах. Як знайти фокус? 

Із початком війни кількість громадських організацій та благодійних фондів значно зросла. На жаль, не всі вони добросовісні. Тому, перш ніж надавати допомогу, важливо ретельно перевірити організацію. 

У 2023 році ми отримали близько 200 звернень від різних організацій. Більшість із них ми відхилили, бо не були впевнені в їхній надійності. Окремо хочу наголосити на важливості інтеграції та відкритості суспільства до ветеранів. Це не просто проєкт, це наше життя. Ми в UKRSIBBANK BNP Paribas Group уже працюємо над програмою We’re Proud та плануємо й надалі розвивати цей напрям. Зараз активно шукаємо партнерів, готових до співпраці.

Часом ми бачимо проєкти, на створення яких більше витрачають, ніж отримують. Як не допустити «грінвошингу» під час створення проєктів сталого розвитку? 

Ми також стикалися з «грінвошингом». Як його виявити? Перш за все, аналіз. 

Наприклад, із 1 квітня ми оновлюємо дизайн-картки для нашого благодійного проєкту «Срібна монетка». Дизайн розробила дівчинка із синдромом Дауна. Ми думали зробити цю картку з переробленого пластику, бо це турбота про довкілля, і знайшли постачальника в іншій країні. Але наші колеги з BNP Paribas Group, з якими ми постійно консультуємося, застерегли нас, що чіп на картці шкодить довкіллю значно більше, ніж пластик. Тому важливо провести детальний аналіз, шукати інформацію, консультуватися з експертами. 

UKRSIBBANK активно сприяє розвитку жіночого підприємництва, визначаючи його як ключовий елемент досягнення гендерної рівності та сталого розвитку. Чому варто зараз ще більше підтримувати жінок?

Мені завжди імпонувало ставлення наших іноземних колег до українських жінок у бізнесі. Вони відзначають, що такого натхнення, цілеспрямованості та бажання досягти успіху не бачили більше ніде. 

Одне з головних завдань сьогодні – посилити підтримку жіночого лідерства в бізнесі.

Наша програма Women in Business має три аспекти: навчання, підтримка партнерських програм, продукти та сервіси. З 2022 року ми більше уваги приділяємо не лише психологічній підтримці, але й натхненню. 

UKRSIBBANK підтримує кілька грантових конкурсів для розвитку жіночого підприємництва. Я особисто знайома з жінками, яких мотивую до розвитку. Іноді вони кажуть, що вже не мають сил, але я закликаю їх не здаватися, адже можливості зараз є і вони великі.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні