Степан Козицький, СЕО ГК «Західнадрасервіс». /пресслужба ГК «Західнадрасервіс»
Категорія
BrandVoice
Дата

Інвестиції в енергонезалежність України. Як ГК «Західнадрасервіс» розвиває екологічну енергетику. Інтерв’ю СЕО Степана Козицького

5 хв читання

Степан Козицький, СЕО ГК «Західнадрасервіс». Фото пресслужба ГК «Західнадрасервіс»

Попри повномасштабну війну, ГК «Західнадрасервіс» покращує бізнес-результати. ГК, що об’єднує сім компаній, запрацювала у 2004-му з видобутку газу, а зараз розвиває сейсморозвідку, буріння і видобуток нафти та газу у західних регіонах України. За даними компанії, за весь час роботи «Західнадрасервіс» пробурила понад 100 газових свердловин і видобула 1 млрд кубометрів газу. Ще одним напрямом роботи ГК є відновлювана енергетика, розвиток якої необхідний для європейської інтеграції України – у портфелі ГК «Західнадрасервіс» сонячні та вітрова електростанції

Про масштабування енергетичного бізнесу попри війну, а також про плани у нафто- і газовидобуванні та у галузі «зеленої» енергії – в інтерв’ю Степана Козицького, СЕО ГК «Західнадрасервіс».

Які труднощі принесла вашому нафтогазовидобувному бізнесу велика війна?

ГК «Західнадрасервіс» – сімейна компанія, заснована моїм батьком Зиновієм Козицьким. Хоча холдинг утворився у 2014 році, робота на ринку нафти і газу стартувала у 2004-му. Відтоді з п’яти працівників ми виросли до штату у 1800 осіб. За видобутком ми – четверта компанія в Україні серед приватних за даними Нафтогазової асоціації України. Крім видобутку, займаємось ще й нафтогазовим сервісом: сейсміка, буріння й дотичні послуги, будівництво нафтогазової інфраструктури.

На роботу бурових ми витрачаємо близько 10 тонн дизпалива на добу, тож у перші місяці повномасштабної війни разом з усією країною ми відчули його брак. Але пройшли цю трудність і запрацювали навіть більше, ніж раніше. Крім того, 108 наших працівників почали службу у ЗСУ – було непросто закрити їхні обов’язки.

ГК «Західнадрасервіс»

ГК «Західнадрасервіс»

Які результати роботи ГК «Західнадрасервіс» показує після 2,5 року великої війни?

По-перше, ми розширили сейсморозвідувальну компанію «Георозвідка». Це збільшило штат фахівців ГК «Західнадрасервіс» на 500 осіб. Зараз «Георозвідка» – найбільша сейсморозвідувальна компанія України, яка провела 60% всієї сейсмічної діяльності в Україні під час великої війни.

По-друге, відкрили сервісну компанію «Горизонти» на додачу до однойменної бурової компанії. У неї ми інвестували $10 млн, зокрема на придбання обладнання LWD, щоб бурити похилі з великим кутом свердловини і горизонтальні свердловини. До війни такі послуги надавали в Україні дві міжнародні компанії з обслуговування нафтових родовищ: Schlumberger зі штаб-квартирою у Франції та Weatherford з головним офісом в Ірландії. Але з лютого 2022-го вони вивезли своє обладнання з України, тож зараз ми – єдина в Україні компанія, яка надає такі послуги.

По-третє, під час війни ми збудували біля підніжжя Карпат і ввели в експлуатацію Орлівську вітроелектростанцію потужністю 55 МВт. Вартість проєкту – €75 млн.

Яку частку на ринку газовидобування і розробки газових родовищ має ГК «Західнадрасервіс»?

За час повномасштабної війни обсяги у сегменті нафтогазових послуг зросли. Зросли й інвестиції у нафтогазовий бізнес – до великої війни вони сягали $20 млн на рік, останні два роки – перевищують $25 млн на рік. Сьогодні ми добуваємо близько 820 000 кубометрів газу на добу. Наші активи – це підтверджені запаси (2P на початок 2024-го) обсягом 2,1 млрд кубометрів газу. Такі запаси у США називаються «bankable» і дозволяють газо- і нафтовидобувним компаніям брати у банку кредит під їхню заставу. Ресурси становлять 40 млрд кубометрів газу і 18 млн барелів нафти.

У 2023 році потужності «Західнадрасервіс» дали змогу пробурити 21 свердловину глибиною 1500 метрів. Обсяг робіт оцінювався у $32 млн: багато бурили для себе і багато як підрядники. Наша найбільша перевага – швидкість роботи. Ми буримо свердловину глибиною 1000 метрів за 14 діб.

Інвестиції в енергонезалежність України. Як ГК «Західнадрасервіс» розвиває екологічну енергетику. Інтерв’ю СЕО Степана Козицького /Фото 1

Яку частку ринку охоплює ваш бізнес з відновлюваної енергетики?

Робота у галузі «зеленої» енергетики стартувала у 2011-му під егідою компанії «Еко-Оптіма». Тоді в Україні щойно ухвалили закон про зелений тариф, і множилися прогнози про те, що Європа от-от відмовиться від викопного палива. До війни «Еко-Оптіма» була сьомою в Україні компанією за кількістю експлуатованих мегаватт. Зараз обсяги виробництва відновлюваної енергетики – 217 МВт: вітрові потужності генерують 89 МВт, решта – 128 МВт – припадає на сонячну енергію. Також маємо гідроелектростанцію на 1 МВт.

Які тренди і тенденції панують нині на ринку відновлюваної енергетики?

Україна завжди мала і, я певен, зараз має найкращі в Європі умови для такого бізнесу, якісно перевищуючи Польщу, Угорщину, Словаччину, Німеччину, Італію, Францію. До того ж зараз на підході бум «зеленої» енергії через скасування плати за приєднання при отриманні технічних умов. Тож бізнес готовий будувати і «сонячні» об’єкти, і «вітрові».

Довідка про ГК «Західнадрасервіс»*

Група компаній «Західнадрасервіс» заснована у 2014 році і обʼєднує видобувні компанії: ТзОВ «Західнадрасервіс», ПП «Нордік», ПП «Проект-Буд», ТзОВ «Укрспецзамовлення», ТОВ «Західнафтоінвест», ТОВ «Бурова компаній Горизонти», ТОВ «Георозвідка», ТОВ «Нордік-Буд» та компанії у сфері альтернативної енергетики: ТзОВ «Еко-Оптіма», ТзОВ «Карпатський вітер», ТОВ «Самбірська сонячна станція», ТзОВ «Самбірська сонячна станція-2», ТОВ «Сонячна електростанція «Богородчанська-1». Загальний виторг ГК за 2022 рік сягнув 14,7 млрд грн.

Засновник і власник групи компаній – Зиновій Козицький, генеральний директор – Степан Козицький.

*Дані, надані пресслужбою ГК «Західнадрасервіс»

Які проєкти впроваджуватимете в рамках роботи енергетичних компаній?

Ще до великої війни ми мали цікавий проєкт щодо виробництва і продажу в Європу зеленого водню. Водень – екологічно чисте паливо, краще за газ і бензин. Під час його згорання виділяється багато теплотворної здатності й вода. Тож якщо їдете машиною, то з вихлопної труби вийде вода, а не газ і сірка. Європа, США і Китай активно розвивають такі водневі енергетичні проєкти. Ми проаналізували світову практику та зрозуміли, що водень можна виробляти по-різному. Найдешевше робити сірий водень шляхом розщеплення природного газу, але так виділяється вуглекислий газ. А можна робити зелений водень – з води за використання зеленої електроенергії. Цей проєкт вартістю €300 млн ми мали реалізовувати з австрійською, німецькою, словацькою і чеською компаніями. Ми знайшли ділянку у місті Дашава на Львівщині, купили там старий завод з гарною інфраструктурою: трубами низького, середнього й високого тиску. Та аукціон німецького фонду Global Hydrogen, який мав би бути одним з покупців, призначений на 8 березня 2022 року, був скасований. Однак ми досі хочемо збудувати завод з виробництва зеленого водню.

Наступне. Плануємо до кінця 2024 року збудувати об’єкти потужністю 8 МВт у форматі Gas to power, а наступного року довести потужність до 25 МВт. Це спосіб виробництва енергії з природного газу, а також це маневрена потужність, якої так сьогодні не вистачає.

Також плануємо у 2025-му будувати на Львівщині вітрові станції потужністю 40 МВт. Щодо нафтогазової діяльності – до кінця цього року маємо вийти на видобуток 900 000 кубометрів газу на добу, а наступного року доведемо до мільйона.

ГК «Західнадрасервіс»

«Західнадрасервіс» пробурила понад 100 газових свердловин і видобула 1 млрд кубометрів газу

ГК «Західнадрасервіс»

За видобутком ГК «Західнадрасервіс» четверта компанія в Україні серед приватних

Попередній слайд
Наступний слайд

Які інвестиції компанія планує витратити на реалізацію цих бізнес-планів?

Заплановані інвестиції на 2025 рік – $40 млн. Приміром, «вітровий» проєкт коштуватиме €62 млн. 30% вартості проєкту ми залучимо з власного капіталу, а 70% – з кредитів, тож зараз шукаємо кредиторів.

Як ваші компанії допомагають ЗСУ і яким є обсяг такої допомоги?

У рамках «Благодійного фонду Козицького», яким володіє мій батько, було відкрито компанію «Синус-бюро» з виробництва FPV-дронів камікадзе за кошти нашої Групи компаній. Уже зробили і передали на фронт 1850 дронів на $2 млн. Також ми відкрили школу операторів дронів – понад 100 осіб пройшло тут підготовку. Крім того, кожен наш працівник, який служить, може попросити будь-що для потреб свого підрозділу – авто, побутові речі, старлінк, дрони, рації. Ми допомагаємо за всіма такими запитами без виключень.

Інвестиції в енергонезалежність України. Як ГК «Західнадрасервіс» розвиває екологічну енергетику. Інтерв’ю СЕО Степана Козицького /Фото 2

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.