Майк Помпео /пресслужба «Київстар»
Категорія
BrandVoice
Дата

«Кібератаки стають реальними загрозами у світі», – Майк Помпео, колишній держсекретар США, а нині незалежний невиконавчий директор Наглядової ради Київстар

Майк Помпео, незалежний невиконавчий директор Наглядової ради Київстар Фото пресслужба «Київстар»

У листопаді 2023-го колишній держсекретар США при адміністрації Дональда Трампа та ексглава ЦРУ Майк Помпео увійшов до Наглядової ради Київстару. На початку лютого Майк Помпео завітав до Києва та в інтервʼю Forbes BrandVoice розповів про глобальний захист від кібератак, умови залучення іноземних інвесторів і те, як вплинуть результати виборів американського президента на хід війни в Україні 

Чому уряди мають відігравати певну роль у боротьбі з порушенням систем безпеки приватних компаній?

У грудні 2023-го Київстар зазнав наймасовішої хакерської атаки за роки існування. Нідерландська компанія VEON – власник українського мобільного оператора – оголосила збитки на суму майже $100 млн (близько 3,6 млрд грн). Як, на вашу думку, масштаб цієї атаки може вплинути на довгострокову оцінку стійкості Київстару? 

Це була безпрецедентна атака не лише на компанію, а й на всю Україну. Команда Київстару мала швидко виконати два завдання. Перше: якнайшвидше відновити надання послуг, щоб люди залишалися на звʼязку. З цим завданням чудово впорались за лічені дні. Друге: визначити, чому це сталося, хто був ініціатором атаки і як можна було їй запобігти. До цього команда Київстару залучила професіоналів ззовні, в тому числі представників українського уряду. 

Я також допомагав, бо розумів, що глобальні кібератаки стають реальними загрозами в усьому світі. Напередодні директор ФБР розповів про загрозу кібератаки на американську інфраструктуру з боку Китаю.

Сьогодні ніхто не застрахований від хакерських атак на центральні вузли звʼязку, системи електропередачі, водні шляхи тощо. Тому кожна компанія й кожна країна мають розуміти, як керувати цими ризиками та зменшувати їх.

Чи можна захистити приватні та державні системи від кібератак раз і назавжди?

Ризик кібератак існуватиме доти, доки ми будемо глибоко привʼязані до телекомунікацій та інфраструктури. Але в наших силах зміцнити ці системи та зробити їх більш надійними. Уряд також має нести за це відповідальність. 

Наприклад, якщо напад відбувається на американську приватну компанію, уряд США несе відповідальність за те, щоб визначити субʼєкт загрози та зʼясувати, хто саме здійснює атаки. Це може бути російське ГРУ, північні корейці чи іранці – у будь-якому випадку уряд США ставиться до цього як до акту агресії. Тож приватний сектор має відповідати за безпеку, захищати бізнес та приватні дані клієнтів, але водночас і роль держави досить велика. 

З огляду на 10-річну війну, необхідність відновлювати зруйновані станції та кібератаки Київстар можна назвати «проблемним» активом для VEON. Наскільки важливий для компанії український ринок?  

Мабуть, найкращим доказом зацікавленості VEON в Україні є той факт, що компанія негайно відмовилася від своєї діяльності в росії.

Український ринок – вкрай важлива частина активів VEON, і я переконаний, що вона залишатиметься такою протягом наступних десятиліть.

Як ви плануєте залучати нових клієнтів у цей складний період? 

Київстар володіє найбільшою часткою українського ринку мобільного звʼязку. Щоб утримувати клієнтів та здобувати нових, команда оператора має вдосконалювати продукт, пропонувати різноманітні послуги – від голосової пошти до «хмарних» рішень, покращувати надійність та робити все можливе, щоб стримувати ціну на належному рівні.

Майк Помпео

Майк Помпео, колишній держсекретар США

Що, на вашу думку, потрібно зробити приватному сектору, щоб Україна стала більш привабливою для інвесторів? 

Як правило, іноземні інвестиції приваблюють три речі. Перше: це кваліфікована робоча сила і ринок, який споживатиме певну послугу чи продукцію. В Україні це є у великих кількостях, що дуже добре. 

Друге: інвестор має бути певен, що його гроші в безпеці. Тобто влада країни не націоналізує його актив і не запровадить правила, які унеможливлять розвиток бізнесу. Щоб захистити право власності, судова система також має бути достатньо прозорою. Ці правила діють у всьому світі. 

Але є ще й третій пункт – політичні ризики, а саме: інвестори повинні розуміти, яке регуляторне середовище діє у країні. Це справедливо в тому числі й для Америки. Коли Сполучені Штати запроваджують правила, які забороняють експортувати природний газ, інвестори йдуть у газову галузь інших країн.

Якщо українці хочуть залучати інвестиції та відбудовувати країну, вони мають дати чіткий сигнал інвесторам: Україна – це місце, де вітають інвестиції, і саме тут можна спокійно розвиватись.

Велика увага зараз прикута до президентських виборів у США. Як їхній результат може вплинути на Україну – на полі бою та в економічній сфері? 

Я переконаний, що США продовжуватимуть надавати підтримку Україні. Коли я працював в адміністрації Дональда Трампа, ми зробили багато, щоб стримати Путіна. Але ми пішли, і російський президент вирішив: час наступу настав, мовляв, рішучості з боку НАТО та США не вистачить. Тепер весь світ бачить ті жахи, що росія завдала українському народу. 

Я – республіканець, і сподіваюся, що республіканці переможуть на виборах цього року. Але хто б не став президентом США, він надасть Україні всі інструменти, необхідні для перемоги та відбиття російської агресії. 

Для України це має бути саме перемога, а не патова ситуація.

Перемога – це вільна і незалежна країна без російського впливу на вищому політичному рівні, з успішною економікою та продуманою системою безпеки. Переконаний, що американський народ це підтримає.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні