Павло та Оксана Денищуки – засновники клініки пластичної хірургії і медичної косметології ANACOSMA
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

«Наш бізнес сьогодні – це про силу життя та можливість допомагати військовим». Інтерв’ю Павла та Оксани Денищуків, власників клініки ANACOSMA

Павло та Оксана Денищуки – засновники клініки пластичної хірургії і медичної косметології ANACOSMA

Павло й Оксана Денищуки – подружжя, яке понад 27 років веде спільний бізнес у медичній сфері. Наприкінці 1990-х вони вирішили розвивати тоді ще новий для України напрям естетичної медицини – пластичну хірургію та медичну косметологію 

Сьогодні Павло Денищук – пластичний хірург із 35-річним досвідом і міжнародним ім’ям, на рахунку якого близько 20 тис. успішних операцій. Оксана Денищук розпочинала свій шлях як лікарка-дерматолог. Згодом реалізувалася як менеджерка клініки та інших бізнесів, що існують десятиріччями, вона – душа і мудрість спільної з чоловіком справи.

Оксана і Павло відкрили ANACOSMA у 1997 році у Києві. За даними компанії, за цей час їхніми пацієнтами стали понад 42 тис. жінок і чоловіків з різних країн. 

Як змінилась сфера вашої діяльності за часів повномасштабного вторгнення? Чи актуальні взагалі послуги вашої клініки для жінок та чоловіків у воєнні часи? 

Оксана Денищук (ОД): В моїй пам’яті є кілька картинок з лютого 2022 року. Одна з них – як в перший день повномасштабної війни наші лікарі й медсестри приїжджають до клініки під звуки вибухів. Вони роблять перев’язки й знімають шви пацієнткам, які напередодні зробили операцію. Ще один спогад – як мій чоловік, який одразу пішов до ТРО, чистить видану йому зброю і паралельно консультує телефоном пацієнтку. Вона виїхала з Києва і переживала щодо проходження реабілітації.

Павло Денищук (ПД): Так, я на початку 2,5 місяці прослужив у військовій ТРО Обухова як військовий хірург. Ми лікували поранення, витягали уламки з наших хлопців. Згадав свій більш ніж десятирічний досвід у загальній і ургентній хірургії, з якого розпочав шлях у професії. А після звільнення Київської області від окупантів я домовився, що допомагатиму хлопцям й надалі – робитиму все, що зможу.

Павло Андрійович Денищук – співзасновник клініки ANACOSMA

Павло Андрійович Денищук – співзасновник клініки ANACOSMA, зірковий пластичний хірург із 35-річним досвідом і міжнародним ім’ям

О.Д.: Щодо актуальності послуг, то ще у травні 2022-го ми почали отримувати повідомлення від наших пацієнтів із запитаннями, коли знову відкриємось. І вже 7 червня 2022 року ми повернулись до роботи у клініці. Ми були одними з перших, хто ризикнув відкритись у порожньому Києві, де кожного дня лунали сирени. Було дуже багато страхів і сумнівів: що ми взагалі робимо? Чи зможемо працювати, платити зарплати, оренду? Не було жодної відповіді. Але ми безмежно вдячні нашій команді. Більшість із них швидко повернулись до Києва і до роботи в клініці. Пам’ятаю ті зустрічі – з обіймами, сльозами, та водночас наповнені надією і рішучістю продовжувати жити.

Тоді ми обрали шлях працювати, платити податки й щомісяця підтримувати ЗСУ донатами. А через півтора місяці задонатили перші 500 000 грн. 

Невже у вас тоді було стільки пацієнток і пацієнтів, щоб задонатити таку суму?

О.Д.: Потроху наші пацієнтки почали повертатись до Києва, приходили до нас, навіть були нові. Тоді для українок догляд за собою став своєрідним порятунком від жахіття, яке відбувалося навколо. Популярним жартом того часу було: «Раптом прилетить ракета, а я некрасива?». Це сумний жарт, звісно, але ми посміхались разом з пацієнтками, підтримували їх і робили так, щоб вони подобались собі у дзеркалі.

Оксана Анатоліївна Денищук – співзасновниця клініки ANACOSMA

Оксана Анатоліївна Денищук – співзасновниця клініки ANACOSMA, успішна менеджерка багатьох бізнесів, які існують десятиріччями

А щодо нашого рішення, допомагати Армії – це був і залишається свідомий вибір. Тим більше, що наша донька наразі служить у ЗСУ, знаходиться в зоні активних бойових дій. Тому, передаючи кошти на дрони, спорядження для наших воїнів або автівки, ми опосередковано допомагаємо і їй також.

Повертаючись до ваших пацієнток, чи можна сказати, що бажання залишатися красивими певною мірою рятувало їх від жахів і невизначеності?

П.Д.: Скоріше воно стало чинником, який допомагає підтримати життєстійкість. Це підтверджує кількість жінок, які зараз приходять до нас на косметологічні процедури, роблять естетичні операції. Та й чоловіки теж. До речі, за воєнних часів у нас значно зросла кількість пацієнтів-чоловіків. Іноді ми допомагаємо їм терміново розвʼязати певні задачі.

Як змінилися люди, які до вас приходять?

О.Д.: Саме людяне відношення набуло особливої гостроти й значущості за часів війни. Ми завжди намагались створити в ANACOSMA особливий простір, де жінки та чоловіки хоча б на пару годин можуть відпочити від того, що відбувається за стінами клініки. І зараз це особливо актуально.

Клініка ANACOSMA

Клініка ANACOSMA – особливий простір, де жінки і чоловіки можуть відволіктись і відпочити від того, що відбувається зовні

З іншого боку, якщо говорити про професійну сторону, основою нашого підходу завжди було, є і буде утримання фокуса на безпеці пацієнтів та дотриманні медичних протоколів за будь-яких обставин. Таким чином ми захищаємо наших пацієнтів. Це наш особистий принцип і вимога як до самих себе, так і до всієї команди.

До речі, що відбулось із командою клініки? Адже багато фахівців медичної сфери наразі залучені на фронті

О.Д.: Так, і наша команда – не виключення. І це ще один аргумент на користь регулярних донатів. До речі, колектив ANACOSMA має особливу персональну подяку Головнокомандувача Збройних Сил України за активну громадську позицію та допомогу ЗСУ. 

У нас працюють сміливі, сильні та красиві люди, професіонали з великої літери. Вони приходили на роботу в блекаути та після безсонних ночей через тривоги й вибухи. Я пишаюся ними! Ми всі разом зробили вибір продовжувати жити, вдосконалюватися і навчатися. Персональний навчальний план кожного – в силі. Також кожен у нас, як і раніше, проходить регулярні внутрішні та зовнішні кваліфікаційні перевірки. Але головне – ми маємо спільну мету і підтримуємо в цьому один одного.

Колектив ANACOSMA має особливу персональну подяку Головнокомандувача Збройних Сил України за активну громадську позицію та допомогу ЗСУ

Колектив ANACOSMA має особливу персональну подяку Головнокомандувача Збройних Сил України за активну громадську позицію та допомогу ЗСУ

ANACOSMA за воєнних часів провела кілька профільних заходів – розкажіть про це докладніше, будь ласка?

П.Д.: Так, найбільшим за масштабом був благодійний Міжнародний конгрес ICAMPS 2023, який ми організували й провели у Києві. Захід був присвячений реконструктивній та пластичній хірургії. Його офлайн та онлайн відвідали сотні учасників. Ми запросили військових хірургів і фахівців з українських госпіталів, щоб вони поділилися досвідом. Знову ж таки, організували пряму трансляцію операції з відновлювальної хірургії військовому з пораненням плеча. Це був спільний проєкт разом із хірургами з Інституту хірургії й трансплантології ім. О.О. Шалімова. Це можна було дивитись не тільки в залі, а й онлайн.

Були в нас і зіркові, всесвітньо відомі спікери, такі як Тімоті Мартін із США, який надав нам фантастично цінні лекції для демонстрації. Були хірурги з Італії, Бельгії – з багатьох країн. Хтось з них виступав онлайн, хтось давав свій запис, тому що не встигав приїхати на конгрес. Але всі погоджувались на участь і ніхто мені не відмовив. Коли я їх запрошував, всім пояснював і казав, що захід буде благодійним, і кошти від проведення Конгресу підуть на ЗСУ. В результаті ми зібрали понад 700 000 грн, які направили у три госпіталі.

Ще я проводжу навчання в рамках авторської Школи пластичної хірургії, яку ми започаткували у 2015 році. Ми також відновили її невдовзі після відкриття клініки влітку 2022-го. Я навчаю там молодих хірургів, передаю їм свій досвід, допомагаю «поставити руки». Є програми й для досвідчених лікарів. Так я роблю внесок як у підготовку молодих фахівців, так і у підвищення кваліфікації хірургів, що можуть працювати в тому числі на користь нашої держави. Таким чином я вкладаюся у розвиток сфери пластичної хірургії загалом. За часів війни Школа проходила вже три рази, всі прибутки ми перераховуємо шпиталям та патронатній службі «Янголи Азову».

Та і поза межами заходів до нас повсякдень приходять військові та цивільні, які хочуть позбутись шрамів війни за програмою No Scars. Про цей бік нашої громадської діяльності минулого року писало авторитетне французьке видання LeFigaro. Вони тоді зробили спеціальний репортаж про ANACOSMA і важливість відновлення обличчя у військових після поранень. 

Що для вас є сенсом у професійній діяльності? На що ви спираєтесь? 

О.Д.: Коли ми створювали клініку, заклали в саму назву таке бачення. ANA – з латині «порівну», ви можете часто зустріти це формулювання у фармацевтичних рецептах. COSMA – символ професійної сфери, що покликана нести красу. Тобто, ми разом допомагаємо пацієнтам бути красивими, не дивлячись на важкі часи. Для мене сенс діяльності зараз – це робити класний продукт, підтримувати пацієнтів, які нам довіряють, робити вклад в Україну податками, донатами та розвивати стандарти галузі.

П.Д.: Мабуть, найважливіше, що ми можемо робити – допомагати людям жити далі. Разом з тим, ми вдячні кожному, хто вибирає ANACOSMA.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні