Олексій Чернишов, голова правління НАК "Нафтогаз України" /Олександр Чекменьов
Категорія
InfoVoice
Дата

Після перемоги на роботодавців чекає нова боротьба – за кращих фахівців – Олексій Чернишов, голова правління НАК «Нафтогаз України»

Олексій Чернишов, голова правління НАК "Нафтогаз України" Фото Олександр Чекменьов

У Групі Нафтогаз розповіли про кар’єрні можливості для молоді, історії успіху провідних фахівців, виклики війни та зростання конкуренції за персонал між підприємствами з різних секторів економіки на етапі повоєнного відновлення України.

Нафтогазова галузь, яку справедливо можна назвати титаном української енергонезалежності, сьогодні відкриває великі можливості для кар’єрного зростання.

«Пройшли ті часи, коли в Нафтогаз потрапляли по знайомству. Сьогодні співробітниками компанії стають ті, хто дійсно прагне працювати задля розвитку України та бажає рухати вперед складні процеси, удосконалювати обладнання, знаходити нові можливості видобутку й переробки газу і нафти, бути корисним Україні», – запевняють у Нафтогазі. Таким людям у Групі обіцяють безмежні кар’єрні перспективи.

Зі студентської лави. Де навчаються та як потрапляють на роботу в Нафтогаз молоді фахівці

У Нафтогазу є багаторічні традиції співпраці з такими навчальними закладами, які готують кадри для нафтогазової галузі:

  •  Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу;
  • Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»;
  • Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова;
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка;
  • Львівський національний університет імені Івана Франка;
  • Одеський національний університет імені І.І. Мечникова;
  • Національний університет «Львівська політехніка»;
  • Дрогобицький коледж нафти і газу;
  • Полтавський фаховий коледж нафти і газу та інші.

Студенти цих університетів і коледжів мають можливість проходити практику на виробництві, зараз відновлюють програми стажування у Групі компаній.

Так, у квітні 2023 року в Нафтогазі завершилося стажування для випускників вишів і молодих фахівців. З понад 100 поданих заявок на участь у ній під час конкурсу відібрали 15 людей. А на останньому етапі визначають тих, хто залишиться в команді.

Ми цінуємо досвід наших фахівців, але водночас приділяємо значну увагу залученню молоді. Вона в нас дуже талановита, енергійна, має жагу до життя та впровадження змін. Нафтогаз надає можливості для кар’єрного зростання всім, хто зацікавлений у розвитку компанії та максимально ефективній реалізації власних здібностей.

Олексій Чернишов Голова правління НАК "Нафтогаз України"

Серед тих, хто дійшов до фіналу та виборов своє перше робоче місце, є студент четвертого курсу одразу двох із перелічених університетів – Юрій Бриль. Він у КНУ імені Тараса Шевченка отримує фах «Економіка та економічна політика», а в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу вивчає буріння нафтових і газових свердловин.

«Це неабияке навантаження, але Юрій вирішив пройти стажування у Нафтогазі, протягом трьох місяців виконував завдання, переймав досвід, робив власні пропозиції щодо різних процесів, і сьогодні він вже один із нас», – розповідають у Групі про нового колегу.

Наразі в компанії планують розширювати взаємодію із закладами освіти: запроваджувати нові мотиваційні проєкти й залучати до теоретичного навчання студентів практикуючих фахівців із підприємств Групи.

І йдеться, передусім, про середні спеціальні навчальні заклади. Адже їхніх випускників у Групі компаній вважають найперспективнішими та готові підтримати на різних етапах – від навчання й практики до працевлаштування. А в подальшому підприємства Групи Нафтогаз сприятимуть отриманню вищої освіти такими працівниками.

Найпривабливішою моделлю в Нафтогазі вважають дуальну систему середньо-спеціальної та вищої освіти, що вже доведено кращими університетами світу. Так називають спосіб навчання, за яким теоретичний матеріал опановується з викладачами в навчальних закладах, а здобуття практичних навичок відбувається на виробництві.

«Сьогоднішнім випускникам шкіл варто замислитися та обирати фах, з яким вони будуть конкурентоспроможними. Саме за таку молодь провідні роботодавці змагатимуться, пропонуючи кращий рівень зарплат і умов праці, – звертаються до молодих українців у Нафтогазі. – У нас відкриваються великі можливості, адже ми взяли вектор на збільшення видобутку та переробки із застосуванням новітніх технологій, які потребують актуальних знань і навичок».

Історії успіху. Як адаптується, навчається й зростає персонал у нафтогазовій галузі

У Групі Нафтогаз діють кілька напрямів навчання та адаптації нових працівників. На кожному етапі протягом кількох місяців такого співробітника супроводжують фахівці з досвідом роботи на підприємстві. І їхня допомога може стосуватися як елементарних питань, так і навчання роботи на складних промислових агрегатах. Крім цього, молоді фахівці підприємств Групи беруть участь у внутрішніх і зовнішніх тренінгах, дистанційних курсах і програмах підвищення кваліфікації.

«Є правила, які всі мають виконувати, але перед тим, як цього вимагати, стоїть ключове завдання навчити працівника та впевнитися, що надалі він може працювати самостійно, не піддаючи небезпеці ані себе, ані колег», – зазначають у компанії.

Коли перші кроки у професії залишаються позаду, у Групі Нафтогаз продовжують розвивати та удосконалювати навички і компетенції співробітників. Найсильніші фахівці, зокрема ті, які займають керівні посади, навчаються на довгострокових освітніх програмах, зокрема MBA. Тобто той, хто прагне розвитку, отримує в Групі всі умови для цього.

Як приклад наводять сімейні династії, чий загальний стаж роботи перевищує 100 років, та історії успіху співробітників, які пройшли шлях від рівня наймолодших фахівців до суттєвих кар’єрних висот.

Ростислав Лило /надано пресслужбою

Ростислав Лило

Головний інженер газопромислового управління «Львівгазвидобування»

Так, у газопромисловому управлінні найбільшого нафтогазового підприємства на Заході України «Львівгазвидобування» працює Ростислав Лило, який у 36 років став головним інженером цього підрозділу. Свій шлях у компанії він розпочинав у 2008 році на посаді майстра з експлуатації нафтогазового устаткування на Пасічнянському нафтогазопромислі. А зараз під контролем Ростислава працюють нафтогазопромисли у п’яти західноукраїнських областях, й він оперує всіма потоками виробничої інформації західної філії «Укргазвидобування».

«Минулого року в умовах війни наш підрозділ наростив видобуток на 2,5%, – розповідає Ростислав Лило. – Для цього кожен на своєму робочому місці зробив все, що міг, й це спільний результат. Я вірю, що західний нафтогазоносний регіон має значний потенціал, і наразі для його розкриття ми проводимо сучасні геологічні дослідження, паралельно розробляємо карту буріння нових експлуатаційних і розвідувальних свердловин».

Ольга Остапенко /надано пресслужбою

Ольга Остапенко

Керівниця департаменту моніторингу та планування геолого-технологічних заходів «Укргазвидобування»

Інший приклад – Ольга Остапенко, начальниця департаменту моніторингу та планування геолого-технологічних заходів «Укргазвидобування», кар’єра якої почалася у 1996 році на посаді операторки з дослідження свердловин Юліївського нафтогазопромислу. Головними складниками своєї успішної кар’єри Ольга вважає наполегливість, постійне навчання та вдосконалення професійних вмінь і розвиток лідерських якостей.

Наразі під керівництвом Ольги знаходиться команда з 12 фахівців в апараті управління «Укргазвидобування» та близько 200 працівників на виробничих підрозділах, які цілодобово управляють роботою тисяч свердловин і сотень нафтогазових родовищ. Їх основне завдання – пошук ефективних рішень для підвищення продуктивності свердловин і збільшення видобутку на виснажених родовищах.

«Мій основний принцип – вчитися завжди, всюди і всьому, бути відкритою для нових знань та ідей. Й навіть зараз я, наче губка, вбираю все нове і цікаве», – розповідає Ольга Остапенко. Серед багатьох своїх вчителів Ольга згадує головного геолога «Харківгазвидобування» Мирослава Йосиповича Дмитровського. На навчання і розвиток її досі надихає така його настанова: «Вчитися ніколи не пізно, і головне – не соромно. Не бійтеся! Скільки б років вам не було – вчіться, розвивайтеся».

Приклад Ольги Остапенко підтверджує, що деякі спеціальності, які досі вважалися суто чоловічими, вже не є такими. Бо завдяки модернізації виробничі процеси, які раніше потребували чоловічої сили та витримки, сьогодні здебільшого управляються механізмами. Й тому на підприємствах Групи Нафтогаз зараз пропонують мотиваційні програми, які допоможуть залучати жінок до тих виробничих функцій, про виконання яких вони навіть не замислювалися раніше.

Олег Ступка /надано пресслужбою

Олег Ступка

Головний інженер нафтосервісної філії «УГВ-Сервіс»

Ще один приклад успішної кар’єри – історія Олега Ступки, який з 2001 року виріс від польового працівника (помічника бурильника) до головного інженера нафтосервісної філії «Укргазвидобування» – «УГВ-Сервіс». Зараз у його підпорядкуванні 36 бригад із капітального ремонту свердловин. Вони виконують сотні складних операцій з капітального ремонту і дають друге життя виснаженим свердловинам. Колеги цінують Олега за справедливість, чесність і неперевершене почуття гумору. Навіть сьогодні польова робота на свердловині для Олега є наснагою, додає нових сил й енергії.

«Першу керівну посаду я отримав у рідній буровій бригаді. Попередній майстер, який вийшов на пенсію, не цурався фізичної роботи і був нам за старшого брата. Мені хотілося наслідувати його, допомагаючи товаришам, які стали підлеглими. Але вони вчинили мудро, пояснивши, що тепер моя робота не фізична, а керівна і дуже відповідальна. Вони допомогли, довірилися, і ми стали командою, що працювала не лише за гроші, а й заради втілення ідеї», – згадує свій досвід Олег Ступка.

Нові виклики. Як на кадрову роботу в нафтогазовому секторі впливатиме війна та повоєнне оновлення

Повномасштабне вторгнення суттєво вплинуло на кадровий потенціал України – багато спеціалістів залишили країну через війну, інші вступили до лав ЗСУ й стали на захист держави. Тим часом Група Нафтогаз стабільно працює, незважаючи на складність періоду, виплачує гідну ринкову зарплату, суттєво вищу, ніж в інших промислових секторах України, зберігає для персоналу пільги та різнобічну підтримку. Окрім того, на період воєнного стану в Групі Нафтогаз впроваджені додаткові компенсації для працівників, які постраждали внаслідок збройної агресії Росії проти України.

Лілія Ткаченко /надано пресслужбою

Лілія Ткаченко

HR-директорка з людського капіталу Групи Нафтогаз

«Головна мета компенсаційного пакету – залучати й утримувати фахівців, які володіють дефіцитними для ринку України компетенціями, стримувати відтік талантів за кордон, – розповідає Лілія Ткаченко. – Розмір і складові компенсаційного пакету дозволяють нам конкурувати за найкращих працівників».

Після 24 лютого 2022 року у працівників галузі з’явилися нові професійні виклики. Об’єкти енергетичної інфраструктури України стали мішенню для ворога, а люди, які сумлінно працюють на цих об’єктах – справжніми героями. Вони цілодобово вже понад рік тримають свій фронт, щоб підприємства України працювали, а в оселях громадян було тепло.

«Наші люди навчилися працювати під прицільним вогнем. Робітники роблять надлюдські речі, щодня проявляють мужність. І той, хто має можливість відпочивати у своїй теплій квартирі, має розуміти, що за цим стоять зусилля ЗСУ та енергетиків, які ремонтують потрощене обладнання, бурять свердловини, видобувають газ і нафту, транспортують та переробляють її за будь-яких умов»,наголошує Олексій Чернишов, очільник Групи Нафтогаз.

«Вже зараз ми розуміємо, що після перемоги почнеться інша боротьба – за фахівців. Й різні галузі конкуруватимуть між собою за інженерів, будівельників, монтажників, бурильників, електриків, геологів, екологів, ремонтників і людей інших технічних спеціальностей, які багато років були не надто популярними в Україні», – прогнозують розвиток ситуації в Нафтогазі. 

Розуміючи, що після перемоги доведеться змагатися за фахівців, у Нафтогазі вже зараз намагаються стати держкомпанією, яка за умовами праці відповідає кращим світовим зразкам. Тільки це надає впевненості, що висококваліфіковані спеціалісти та амбітна молодь прагнутимуть доєднатися до команди Групи Нафтогаз.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні