ЖК Maxima Residence /АТ «Босфорус Девелопмент»
Категорія
BrandVoice
Дата

Попри війну: як турецький девелопер Bosphorus Development продовжує інвестувати в Україну

ЖК Maxima Residence Фото АТ «Босфорус Девелопмент»

Будівництво нерухомості – справа складна, ризикована й перспективна водночас. Щоб компанія вийшла в лідери ринку, потрібне поєднання низки сприятливих умов. Це достатній бюджет, далекоглядність керівника, його хист комунікувати з партнерами й держорганами, вміння аналізувати конкурентів і бачити майбутні проєкти так, ніби вони вже височіють у ділових центрах великих міст. Саме такій формулі слідує турецький девелопер Bosphorus Development.

За кілька місяців до початку повномасштабної війни компанія розпочала будівництво ЖК Мaxima Residence – свого першого проєкту в Києві у партнерстві з українською компанією РІЕЛ. Російське вторгнення скорегувало плани, але не зупинило роботу. 

У перші місяці війни компанія зосередилася на допомозі Україні, констатує засновник і голова наглядової ради Bosphorus Development Мехмет Вахіт Сачаклиоглу. «Військовим купували автомобілі, шоломи, бронежилети, тепловізори, медикаменти, а для українських дітей організували реабілітацію у форматі екскурсій в İstanbul Aquarium. Це один із трьох найбільших акваріумів у світі, який ми збудували у Стамбулі. Також дали прихисток приблизно 150 українцям у нашому готелі Crowne Plaza Istanbul Florya», – розповідає засновник компанії.

«Ми вірили й віримо в Україну та її успішний розвиток. Економічний фронт не менш важливий, інвестиції – це кров економіки. Бетонні заводи та будівельна техніка мають працювати, люди повинні мати робочі місця»

Мехмет Вахіт Сачаклиоглу

Засновник і голова наглядової ради Bosphorus Development Мехмет Вахіт Сачаклиоглу. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

Сьогодні роботи з будівництва ЖК Maxima Residence у розпалі. В умовах повітряних тривог, ракетної небезпеки та комендантської години будувати складно, але реально, певен Мехмет Вахіт Сачаклиоглу.

Як турецький забудовник виходить на український ринок, які концепти житлової нерухомості пропонує і чому без вагань інвестує в проєкт у країні, де 18 місяців триває війна?

Міцні стіни в темні часи

«Будівельне» питання в Україні завжди було складним, а під час війни труднощів побільшало – девальвація гривні, інфляція, логістичні проблеми, падіння купівельної спроможності громадян, постійні повітряні тривоги, під час яких виконувати будівельні роботи неможливо. Деякі компанії зупинили будівництво, тоді як інші все-таки намагаються добудувати квадратні метри. Наприклад, турецька компанія Bosphorus Development, як і обіцяла, відновила роботу в Україні та в червні цього року продовжила будівництво ЖК Maxima Residence.

ЖК Maxima Residence

ЖК Maxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Maxima Residence /АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Maxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент» Фото АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Maxima Residence

ЖК Maxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Maxima Residence

ЖК Maxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Мaxima Residence

ЖК Maxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

Попередній слайд
Наступний слайд

Згідно з графіком, будівництво третьої, останньої, секції комплексу завершиться у четвертому кварталі 2025 року. «Наша компанія в будівельній галузі з 1970 року та має в портфелі понад 100 реалізованих проєктів, – каже Мехмет В. Сачаклиоглу. – Тому Maxima Residence будується за міжнародними стандартами. А нашого потенціалу і фінансів вистачить, аби завершити будівництво, навіть якщо продажі будуть недостатніми».

ЖК Maxima Residence – це поєднання сучасної архітектури із максимально зручною зовнішньою та внутрішньою інфраструктурою. У районі розташування житлового комплексу, на Печерську, є все необхідне для життя: від супермаркетів і ресторанів, шкіл та дитячих садочків до парків і фітнес-клубів. 

Архітектори доклали зусиль, щоб житловий комплекс був комфортним для всіх мешканців. Сучасні планування, ідеальні рішення ландшафтних дизайнерів щодо влаштування зон для відпочинку, спорту та дитячих майданчиків роблять ЖК Маxima Residence максимально зручним місцем для комфортного життя всієї родини. У рамках реалізації проєкту в житловому комплексі планують створити сучасне лобі, дитячу ігрову кімнату, лаунж-зону з терасою для зустрічей за кавою, коворкінг та окремий простір для ділових перемовин, а також фітнес-зал для мешканців комплексу. Територія комплексу буде закритою, під відеонаглядом та цілодобовою охороною.

ЖК Маxima Residence

Вхідна група ЖК Маxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Маxima Residence

Лаунж-кімната ЖК Маxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Маxima Residence

Лаунж-кімната ЖК Маxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Маxima Residence

Типовий поверх ЖК Маxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Маxima Residence

Зона для відпочинку ЖК Маxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Маxima Residence

Зона для відпочинку ЖК Маxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Маxima Residence

Дитяча кімната ЖК Маxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

ЖК Маxima Residence

Дитяча кімната ЖК Маxima Residence. Фото надані АТ «Босфорус Девелопмент»

Попередній слайд
Наступний слайд

Дотримано також принципів інклюзії: спеціальні доріжки та поручні для маломобільних мешканців будуть інтегровані в інфраструктуру комплексу. «Це наш перший будівельний проєкт в Україні, і ми маємо його представити якомога краще, – каже Мехмет В. Сачаклиоглу. – Наші спеціалісти повністю контролюють усі етапи будівництва, ми зважуємо ризики й гарантуємо добудову будинку в зазначені терміни». Незабаром біля ЖК Maxima Residence відкриється відділ продажів.

Київ – лише початок

Понад 50 років будівництва в Туреччині – чималий досвід. Чому компанія обрала для виходу з домашнього ринку саме нашу країну? 

«Усе просто, – каже засновник Bosphorus Development, – в Україні ми бачимо великі перспективи, це країна, яка активно розвивається, і тому моя родина ще 20 років тому започаткувала тут власний бізнес. На початку це було кондитерське виробництво, потім логістичний та телекомунікаційний бізнес. Із часом ми сконцентруватися на нашому локомотивному бізнесі – будівництві й девелопменті нерухомості. Я приїхав до України, щоб вести справи компанії. В Києві одружився, тут народилися двоє моїх дітей, тож Україна – моя друга батьківщина».

Компанія Bosphorus Development також, із часом, розглядає можливість виходу і на регіональні ринки України. В Україні Bosphorus Development уже має чималий земельний банк – поки що здебільшого в центральній частині Києва. «Плануємо багато будувати в Україні, хочемо перенести сюди наш колосальний будівельний досвід, якого ми набули в Туреччині», – каже засновник. Також у дорожній карті девелопера – зведення проєктів у Європі та США, наразі ці ринки вивчають. 

Про майже 100-річну історію компанії

Бізнес-історія турецької родини Сачаклиоглу розпочалася в 1930 році. Спершу засновники сімейної компанії Вахдеттін та Айше Сачаклиоглу зосередилися на сільському господарстві. Їхні далекоглядність і раціональність зробили компанію успішною. Пізніше з’явилися пекарні, ресторани, гастрономи, магазини текстилю, ювелірних прикрас, меблеве виробництво, підприємства з постачання газу й торгівлі нафтопродуктами.

Перший будинок компанія побудувала 50 років тому в місті Шанлиурфа, що на сході Туреччини. Відтоді головний бізнес компанії – будівництво й девелопмент житлової та комерційної нерухомості.

За більш як за пів сторіччя забудовник ввів у Туреччині в експлуатацію понад 5 млн кв. м. Знакові обʼєкти нерухомості – хмарочос Istanbul Tower 205, житлові комплекси Country Life Residence, Arcadium Life Residence, Real Life Residence, Blue Lake Residence, торгово-розважальні центри Historia Mall та Aqua Florya Mall, готель Crowne Plaza Hotel Florya, тематичний акваріум İstanbul Aquarium, багатофункціональний центр Koru Florya Residence & Mall.

Нині компанія у десятці найкращих девелоперів Туреччини. У 2019 році представник сімейного бізнесу Мехмет Вахіт Сачаклиоглу заснував в Україні акціонерне товариство Bosphorus Development, очоливши його наглядову раду.

Інвестицій в Україну боятися не варто?

«Наші інвестиції в Україну досить значні, бо це країна вигідної локації, великих можливостей і перспективного майбутнього, – наголошує Мехмет В. Сачаклиоглу. – Так, починати зараз нові проєкти ризиковано. Однак ми відновили будівництво ЖК Maxima Residence, в якому задіяні сотні фахівців, платимо податки в бюджет та підтримуємо українську економіку. Це потрібно, аби показати іншим іноземним компаніям та інвесторам, що нині вигідно інвестувати в Україну, не варто боятися».

Війна не триватиме вічно, і ми віримо в перемогу України, каже Сачаклиоглу. Українці повернуться з-за кордону, потечуть інвестиції від іноземного бізнесу. Однак, за словами засновника Bosphorus Development, вкладати гроші потрібно вже зараз, бо найбільшу вигоду отримає той, хто зайде на ринок першим. Рішення про великі інвестиції потребують ретельної оцінки ризиків і гарантій безпеки – і у воєнний, і у повоєнний час, тож потенційний інвестор має все детально перевірити і зважити. 

«Навіть у найтемніші часи є надія і впевненість у завтрашньому дні, – продовжує засновник. – Щоб подолати труднощі й підняти Україну на якісно інший рівень, потрібні великі інвестиції від іноземних компаній. Це, поза сумнівом, ідеальний фундамент для майбутнього нашої країни».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні