Облаштоване укриття у Криворізькому ліцеї №35 «Імпульс» за благодійні кошти Райффайзен Банку в рамках програми «ЗАХИСТОК: Безпечна освіта». /Пресслужба Райффайзен Банку
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Потужний донор України. Як Райффайзен Банк розвиває благодійні напрями допомоги країні

3 хв читання

Облаштоване укриття у Криворізькому ліцеї №35 «Імпульс» за благодійні кошти Райффайзен Банку в рамках програми «ЗАХИСТОК: Безпечна освіта». Фото Пресслужба Райффайзен Банку

Найбільші компанії під час війни беруть на себе і більшу соціальну місію. Так і Райффайзен Банк, банк з іноземними інвестиціями та один із найбільших кредиторів українського бізнесу, у відповідь на виклики війни став найбільшим благодійником серед українських банків, допомагаючи українцям та економіці

Благодійність стала невідʼємною частиною діяльності Райфу, який зробив гуманітарну та благодійну підтримку населення та економіки пріоритетною частиною власної стратегії розвитку. З лютого 2022 року допомога від Райфу на благодійні ініціативи сягнула 1,3 млрд грн. 

Райффайзен Банк

Райффайзен Банк став найбільшим благодійником серед українських банків

«У нас своя дієва формула допомоги – комплексний підхід до вирішення нагальних проблем»

Олександр Писарук голова правління Райффайзен Банку

Основні напрями допомоги Райффайзен Банку:

  • Лікування та протезування постраждалих від війни;
  • Облаштування укриттів у навчальних закладах;
  • Підтримка ветеранських та малих бізнесів;
  • Всебічна допомога дітям;
  • Гуманітарна допомога задля запобігання продовольчій та екологічній кризам.

Лікування та протезування постраждалих від війни

Від початку повномасштабної війни Райф активно підтримує українців, які постраждали внаслідок бойових дій. Разом із найпрогресивнішими клініками України банк забезпечує реабілітацію та протезування постраждалих, а також закуповує медичне обладнання.

Однією з таких клінік став «Оберіг», що влітку 2022 року почав реабілітацію пацієнтів, які отримали мінно-вибухові поранення. До цієї ініціативи долучився і Райф. Банк профінансував безперервне лікування і реабілітацію п’яти пацієнтів щомісяця до початку 2025 року. Близько 40-ка важкохворих пацієнтів отримають необхідну медичну допомогу.

За приблизними оцінками експертів, 50 000 українців уже потребують протезування та реконструкції різних частин тіла. Протез може допомогти повернути людину до повноцінного життя, тому Райффайзен Банк підтримав проєкт Superhumans з протезування постраждалих від війни. Станом на початок 2024 року 290 пацієнтів отримали протези.

Поряд із цим, якісна підготовка до протезування є не менш важливою. Цю функцію бере на себе фонд Dobrobut Foundation медичної мережі «Добробут», що започаткував програму «Готові до протезування». Райф відгукнувся на нагальну потребу та забезпечить десятьом пацієнтам реконструктивно-пластичні операції для якнайшвидшого отримання протезів та повернення до активного життя.

Пацієнт програми «Готові до протезування»

Пацієнт програми «Готові до протезування». Фото: пресслужба ММ «Добробут», автор Hugo BRUGIDOU

Укриття у навчальних закладах

Попри усі жахіття війни, діти мають навчатися, адже освіта – це інвестиція в наше майбутнє, а облаштування укриттів у школах, у свою чергу, фундамент для очного навчального процесу.

«Як мама трьох дітей, я точно знаю, що основна задача дитинства – це соціалізація, а більша частина дитинства проходить саме у школі»

Наталія Гуріна заступниця голови правління Райффайзен Банку

«ЗАХИСТОК: Безпечна освіта» – програма з облаштування шкіл України укриттями, що створена за ініціативи благодійного фонду Київської школи економіки KSE Foundation. 

Райф виступив найбільшим донором програми, виділивши 40 млн грн, аби повернути школярів до шкіл по всій Україні. Станом на травень 2024 року облаштовано уже 80 шкільних укриттів та вдалося повернути до очного навчання понад 30 000 дітей. 

«ЗАХИСТОК: Безпечна освіта» від KSE Foundation

Підтримка ветеранських та малих бізнесів

Невеликий бізнес стане основою післявоєнної відбудови країни, впевнені у Райффайзен Банку та агропромхолдингу «Астарта». Саме тому вони запустили спільний проєкт «Сміливі», щоб допомагати підприємцям та ветеранам розвивати свою справу.

«Сміливі» – благодійний проєкт, місія якого сприяти розвитку малого бізнесу в Україні та залучати до підприємництва ветеранів, членів сімей військових, ВПО. Учасників під час проєкту навчають складати бізнес-плани й залучати інвестиції, а автори найкращих ідей отримують гранти до 70 000 грн.

Андрій Кузьма, учасник другої хвилі проєкту «Сміливі»

Андрій Кузьма, учасник другої хвилі проєкту «Сміливі». Фото: пресслужба БФ «Повір у себе»

Загалом Райффайзен Банк виділив понад 18 млн грн на три хвилі проєкту, під час яких отримано понад 900 заявок, профінансовано 64 малих та 103 ветеранських бізнеси.

Всебічна допомога дітям 

Окрему увагу в Райфі приділяють допомозі дітям: забезпеченню їхніх основних потреб, закупівлі необхідного обладнання для навчання, лікуванню дітей з вродженими вадами серця та оноколією. 

Райффайзен Банк у 2023 році запустив благодійну програму «Дитячий прихисток» для дітей України. У програми три напрямки: ремонт будівель для навчання, лікування та проживання дітей; забезпечення якісної освіти; оздоровлення та реабілітація дітей, включаючи жертв війни. У рамках програми вже видано 20 грантів по 200 000 грн на покращення якості життя дітей та підтримку їхнього розвитку. 

«Ми вкладаємо серце і душу в кожну ініціативу, аби якомога більше дітей відчули нашу підтримку і турботу»

Оксана Шевченко заступниця голови правління Райффайзен Банку

Працівники Райфу долучаються й до благодійних спортивних подій. Зокрема, неодноразово вони приєднуються до «Пробігу під каштанами» та велопробігу «Кручу педалі, щоб вони жили», щоб зібрати кошти для закупівлі необхідного медичного обладнання дітям із вродженими вадами серця та онкологічними захворюваннями. 

Запобігти продовольчій кризі

«Коли більшість банків відмовлялися кредитувати, ми продовжували фінансувати клієнтів, яким потрібно було сіяти хліб, виробляти ліки чи продукти харчування»

Лариса Бондарєва заступниця голови правління Райффайзен Банку

У травні 2024 року Райффайзен Банк долучився до проєкту «Агрокебети» – навчальної програми з підготовки бізнес-плану та пакету документів для залучення інвестицій, започаткованої асоціацією УКАБ та фондом «МХП–Громаді». Кращі 10 бізнес-проєктів отримають гранти у розмірі 200 000 грн на масштабування бізнесу. 

Через російську агресію домогосподарства на деокупованих територіях втратили у тому числі й насіння овочів. Щоб запобігти сільськогосподарській кризі, банк підтримав проєкт BORSCH – ініціативу із забезпечення деокупованих та прикордонних територій насінням овочів, що реалізовувався Алексом Ліссітсою у співпраці з УКАБ. За два роки команда BORSCH доставила насіння 252 000 українських родин із восьми областей України.

Видача насіннєвих наборів у рамках проєкту BORSCH

Видача насіннєвих наборів у рамках проєкту BORSCH. Фото: пресслужба «ІМК»

В умовах війни кожна ініціатива та кожна гривня мають значення. Допомагаючи країні, наближаємо Перемогу. 

Разом ми сильні. Разом до Перемоги. Разом з Україною.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні