Категорія
BrandVoice
Дата

Руйнування, перетворене на розвиток. «Кока-Кола» інвестувала $3 млн у відбудову дитячого садочка, який підірвали росіяни в перші дні великої війни. Проєкт реалізовуватиме Український Червоний Хрест

Руйнування, перетворене на розвиток. «Кока-Кола» інвестувала $3 млн у відбудову дитячого садочка, який підірвали росіяни в перші дні великої війни. Проєкт реалізовуватиме Український Червоний Хрест

На початку березня 2022 року російські війська окупували селище Богданівка Великодимерської територіальної громади Броварського району Київської області. Місцеву школу ворог перетворив на штаб, а в дитячому садочку влаштував склад боєприпасів. Коли 29 березня окупанти відходили, то підпалили школу та підірвали садочок. Вибух був настільки сильним, що поруч у будівлі амбулаторії потріскались стіни, а в усіх будинках навколо повилітали вікна та позривало дахи. Богданівка й досі є одним із найбільш уражених селищ Великодимерської громади, там повністю зруйновано понад 70 будинків.

Відбудувати дитячий садок взялись у Системі Компаній Кока-Кола, інвестувавши у проєкт $3 млн. «Вибір цього обʼєкта невипадковий. На території Великодимерської громади знаходиться єдиний в Україні завод Coca-Cola, що працює тут вже понад 25 років, – говорить Аднан Топіч, генеральний директор Coca-Cola HBC в Україні, Вірменії та Молдові. – Багато наших співробітників водили дітей саме в цей дитячий садочок. Це чергове свідчення того, що ми підтримуємо нашу громаду й усіх українців». Реалізовувати проєкт буде Український Червоний Хрест.

Початок покладено

Від старого садочку, куди ходили близько 80 дітей, залишилось лише дві стіни. Сьогодні мешканці Богданівки вимушені возити дітей у дитсадок в сусіднє село, що знаходиться за 12 км від них. «Громада виділила пʼять шкільних автобусів, що возять старшокласників до Великої Димерки, а малечу – в дитячий садок у Рудні. Малятам це дається особливо важко, коли о восьмій ранку їх садять в автобус і везуть до інших селищ», – розповідає Олександр Куценко, заступник селищного голови Великодимерської громади.

Кока-Кола

Зруйнований в 2022 році дитячий садочок в селищі Богданівка Великодимерської територіальної громади Броварського району Київської області.

Кока-Кола

Від старого садочку, куди ходило близько 80 дітей, залишилось лише дві стіни.

Кока-Кола

Зруйнований в 2022 році дитячий садочок в селищі Богданівка Великодимерської територіальної громади Броварського району Київської області.

Попередній слайд
Наступний слайд

Роботи з відновлення дитячого садка у Богданівці почались на початку березня 2024 року. «Нарешті місце, де два роки тому були руїни, стало будівельним майданчиком. А згодом воно перетвориться на новий дитячий садок. Це є своєрідним символом нашої незламності та відновлення», – говорить генеральна директорка «Кока-Кола Україна» Олена Середа.

Фінансування проєкту на себе взяла Система Компаній Кока-Кола. Український Червоний Хрест здійснюватиме контроль за будівництвом. «З «Кока-Кола» ми співпрацюємо вже понад 10 років. Над цим проєктом почали співпрацю з підписанням спільного меморандуму минулого року, – ділиться Максим Доценко, генеральний директор Українського Червоного Хреста. – Наша команда залучила кілька департаментів Українського Червоного Хреста і спільно з Великодимерською селищною радою розробила всю документацію для виконання робіт. На початку цього року ми отримали всі дозвільні документи».

Руйнування, перетворене на розвиток. «Кока-Кола» інвестувала $3 млн у відбудову дитячого садочка, який підірвали росіяни в перші дні великої війни. Проєкт реалізовуватиме Український Червоний Хрест /Фото 1

Фінансування проєкту з відновлення дитячого садка у Богданівці на себе взяла Система Компаній Кока-Кола. Український Червоний Хрест здійснюватиме контроль за будівництвом.

Укриття як головна вимога часу

За державними будівельними нормами відтепер в усіх дошкільних установах має бути укриття. В новому садочку воно буде сучасним: з генераторами, приточно-витяжною вентиляцією та рекуператорами. За потреби в укритті можуть перебувати до 500 людей.

Загальна площа будівлі становитиме 2304,2 кв. м. На двох поверхах побудують актові зали, ігрові та спортивні кімнати. «Відновлений садочок має бути одним із найкращих на Київщині – з найсучаснішим європейським обладнанням та навіть з ліфтом», – розповідає заступник селищного голови. Садок розраховано на 80 дітей, але, за словами Олександра Куценка, він вміщатиме більше вихованців.

Дитячий садок у Богданівці

Роботи з відновлення дитячого садка у Богданівці почались на початку березня 2024 року

Дитячий садок у Богданівці

Відновлений садочок має бути одним із найкращих на Київщині

Дитячий садок у Богданівці

Разом з будівельниками на майданчику садочка працюють і спеціалісти ДСНС

Дитячий садок у Богданівці

Роботи з відновлення дитячого садка у Богданівці почались на початку березня 2024 року

Попередній слайд
Наступний слайд

Завершити роботи з відновлення садка партнери планують у другій половині 2025 року. Наразі разом з будівельниками на майданчику садочка працюють і спеціалісти ДСНС. Адже на території й досі є багато розірваних і нерозірваних снарядів. «Справ тут дуже багато. До зими планується завершення зовнішніх робіт, щоб у холодний період займатися оздобленням всередині, – розповідає Олександр Куценко. – А навесні наступного року почнемо облаштовувати територію. У проєкті передбачено багато зелених насаджень, майданчиків та доріжок».

Важлива допомога

«Загалом, починаючи з 24 лютого 2022 року, Система Компаній «Кока-Кола» спільно з Фундацією Кока-Кола виділили українцям благодійну допомогу на суму понад $35 млн. Зокрема, передали громадам по всій Україні 45 мобільних котелень, 70 000 продуктових наборів, 5000 комплектів білизни з теплими ковдрами, понад півсотні потужних електрогенераторів», — зазначила Олена Середа.

Окрім гуманітарної допомоги Система Компаній «Кока-Кола» ділиться з українцями й позитивними емоціями. Зокрема, наприкінці 2023 року завод виготовив спеціальну благодійну партію – 1 млн пляшок напою Coca-Cola, їх роздали українцям, які живуть у непростих обставинах.

До повномасштабного вторгнення на заводі Coca-Cola працювало близько 1500 людей. «За два роки великої війни ми не скоротили жодної людини. А 104 нашим співробітникам, які наразі боронять Україну, продовжуємо виплачувати середню заробітну плату та зберігаємо за ними робочі місця», – повідомляє Аднан Топіч.

За словами заступника селищного голови Великодимерської громади Олександра Куценка, моральна підтримка важливіша навіть за матеріальну. У Богданівці зараз проживають 5000 людей, і вони «цінують те, що громаду не залишили сам на сам зі своїми проблемами».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні