Наталія Савчук, головна операційна директорка UKRSIBBBANK BNP Paribas Group /пресслужба UKRSIBBANK
Категорія
BrandVoice
Дата

Звичайні українські жінки звикли робити надзвичайні речі. Як підтримка від UKRSIBBBANK допомагає жіночому бізнесу зростати

3 хв читання

Наталія Савчук, головна операційна директорка UKRSIBBBANK BNP Paribas Group. Фото пресслужба UKRSIBBANK

Під час повномасштабної війни жіноче підприємництво в Україні стикнулося з безпрецедентними викликами і гідно долає їх, ставлячи великі цілі і досягаючи неймовірних результатів. Нині – нова епоха в історії жіночого підприємництва, коли жінка засновує нову власну справу або приймає з чоловічих рук у свої відповідальність за бізнес з історією. Це важка справа, і в умовах воєнного часу українське бізнес-ком’юніті, зокрема й жіноче, потребує підтримки.

Про жіноче обличчя українського бізнесу, проблеми й ризики, що постають перед українками-підприємицями, та про програми підтримки, розроблені для них в UKRSIBBBANK, розповідає Наталія Савчук, головна операційна директорка UKRSIBBBANK BNP Paribas Group.

Жінок-підприємиць невпинно більшає

У 2023 році кожен другий новий ФОП в Україні відкрили жінки – всього 154 000 нових підприємств. Вони ж минулоріч очолили третину новостворених бізнесів – понад 10 000 компаній. Взагалі 2023-й став першим роком, коли тенденція до зростання кількості жінок-очільниць компаній укріпилася. За підсумками 2024-го Україна побачить ще більше жінок серед керівників малих, середніх і великих бізнесів. Причин такого зростання дві, і обидві пов’язані з великою війною.

Перша – жінки, котрі давно планували розпочати власну справу і не наважувалися, зрозуміли, що варто спробувати. Коли, якщо не зараз? Складні часи формують лідерів, тож українські жінки стають лідерками, будуючи справу з нуля на тлі логістичних, енергетичних, економічних труднощів, загроз обстрілів і бомбардувань. Компанія, відкрита за таких умов, має великий потенціал – ризики і складнощі, що поставатимуть далі, уже не шокуватимуть, адже механізм їх подолання буде вибудувано.

Друга причина активізації жінок у ролі підприємиць – заміна чоловіка, котрий пішов на фронт. Підприємці, перекваліфікувавшись у захисників держави, часто залишають на дружин справу свого життя. Жінки стоять перед важким вибором – вести бізнес самотужки чи закривати. Здебільшого вони обирають перше, беручи на себе відповідальність заради чоловіка, родини і колективу компанії.

Труднощі, ризики і сила жіночого бізнесу

Війна формує нову українську жінку-лідерку, орієнтовану на успіх у бізнесі, якого вона досягає власними силами. Очоливши сотні «чоловічих» бізнесів, українки роблять неоціненний внесок у його функціонування і як результат – в економіку України. Вони створюють робочі місця, сплачують податки, знаходять рішення у безвихідних ситуаціях, долають практично будь-які проблеми.

При цьому жінкам беззаперечно важко. Жінки поєднують багато соціальних ролей, котрі вимагають емпатії, різних знань і вмінь: мати, дружина, фахівчиня у професії. Тож ставши підприємицею, жінці належить додати до існуючого багажу знань нові лідерські та аналітичні навички. Також їй варто бути готовою до певного тиску з боку суспільства, а подекуди – до стереотипів щодо ролі жінки у бізнесовому світі.

У бізнесі жінка стикається зі зниженням споживчого попиту, подорожчанням ресурсів, збитками на виробництві, девальвацією гривні, браком кадрів, логістичними збоями, можливо, навіть із колосальними складнощами релокації бізнесу. Жінка накопичує стрес через велику відповідальність і загрози обстрілів, але «тримає удар» і за себе, і за колектив. Це ускладнює роботу, але не зупиняє жінку, бо звичайні українські жінки звикли робити надзвичайні речі. Жінки креативні та інноваційні, наполегливі і кмітливі, економні й розсудливі, далекоглядні, цілеспрямовані та емпатичні, не бояться важкої фізичної й ментальної роботи.

Економісти зазначають, що популяризація жіночого підприємництва сповільнить зубожіння населення через війну, сприятиме подоланню бідності й покращить добробут українських родин. Тож жіноче підприємництво – це ключ до успіху України в осяжному майбутньому.

Відкрите вікно можливостей від UKRSIBBBANK

Ми в UKRSIBBBANK давно знаємо, що жіноче підприємництво – стимул для економічного відновлення України. Тож ще в 2019 році банк сфокусувався на розвитку жіночого підприємництва, запустивши програму Women in business. Це інструмент, покликаний надихнути жінок робити перший крок у бізнесі, не боячись ризикувати. Щоб програма була максимально ефективною, ми опитали жінок, що ж зупиняє їх у створенні й розширенні бізнесу. Першим бар’єром вони назвали брак специфічних знань в окремій області, другим стала невпевненість у власних силах і лише на третьому місці опинилася нестача капіталу.

Програма Women in business допомагає жінкам поетапно долати болі, що заважають розвивати бізнес. Вона передбачає такі напрямки: 

  • інформаційна та консультаційна підтримка жінок підприємиць;
  • партнерство з бізнес-асоціаціями і жіночими спільнотами для моральної підтримки, натхнення та мотивації; 
  • створення спеціальної пропозиції в рамках банківського обслуговування для щоденних потреб у бізнесі.

Щороку UKRSIBBBANK організовує безкоштовні онлайн-семінари для жінок, які прагнуть відкрити бізнес чи розвивати його. Про антикризовий менеджмент, секрети маркетингу, ефективні продажі, франчайзинг, КРІ та нові канали збуту учасницям протягом двох місяців розповідають досвідчені підприємиці. Щоб навчання було безперервним, спільно з «Дія.Бізнес» і «Мастеркард» ми проводимо лекції у «Дія.Бізнес» центрах по всій Україні. Експерти розповідають про інвестиції, партнерства, вихід на нові ринки, маркетинг, продажі, роботу з командою.

Також UKRSIBBBANK розробив для підприємиць пропозицію «Плануй і втілюй!». Це фінансове обслуговування, послуги персонального менеджера і доступ до інтернет-банкінгу, піврічні безкоштовні обслуговування бізнес-рахунку й оренда обладнання для торговельного еквайрингу та річне безкоштовне обслуговування корпоративної картки. Минулоріч програмою скористалося 600 підприємиць.

Крім того, разом із партнерами ми впроваджуємо програми для розвитку жіночого підприємництва. Приміром, конкурс «Створено жінками» від Франко-української торгово-промислової палати цьогоріч ми підтримали вже вшосте. В рамках програми завдяки UKRSIBBANK підприємиці отримують доступ до онлайн-платформ UKRSIB online та UKRSIB business, консультації з фінансового управління, захист від кібершахрайства, кредити під заставу, легкий овердрафт, доступ до держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%», «Смарт гроші». 

Безумовно, професійні навички жінок сприяють розвитку економіки. Експерти МВФ зазначають, що зростання частки активних жінок в економіці країн до рівня чоловіків збільшить ВВП країн від 5% до 27%. Тож як промоутер гендерної рівності UKRSIBBANK заохочує жінок реалізовувати свій потенціал у підприємницькому напрямку. А ми стаємо для них опорою, що спрощує вирішення щоденних фінансових питань для вивільнення часу на стратегічні рішення. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні