ПриватБанк та Visa продовжують розвивати доступну платіжну інфраструктуру для МСБ. Відтепер застосунок «Термінал» дозволяє приймати безконтактні оплати з iPhone /Артем Галкін
Категорія
BrandVoice
Дата

ПриватБанк та Visa продовжують розвивати доступну платіжну інфраструктуру для МСБ. Відтепер застосунок «Термінал» дозволяє приймати безконтактні оплати з iPhone

Артем Галкін

Уже кілька років технологія Visa Tap to Phone відкриває двері у світ безготівкових розрахунків навіть для найдрібніших підприємців та торговців. У цьому матеріалі розповідаємо все про революційну технологію, відтепер доступну і для власників пристроїв Apple завдяки застосунку «Термінал» з Tap to Pay на iPhone від ПриватБанку в партнерстві з Visа

Термінал у кишені

Бажаючи розпочати приймати безготівкові платежі, малі та мікропідприємці часто стикаються з браком знань та ресурсів. Витрати на оренду платіжного терміналу, необхідність приділити додатковий час вивченню інструкції з користування й встановлення програмного забезпечення, перспектива ремонтувати чи заміняти пристрій у разі поломки – усі ці труднощі змушують опустити руки. Усвідомлюючи особливі потреби МСБ, Visa запропонувала технологію Tap to Phone, яка перетворює звичайний смартфон на платіжний термінал. Завдяки їй торговці отримують просту «точку входу» у повний можливостей світ cashless.

2019 року Україна стала першою країною регіону Східної та Південно-східної Європи, центральної Азії та Кавказу, де було впроваджено цю інноваційну технологію.

За два роки ПриватБанк та Visa представили «Термінал» – застосунок, який дозволяє торговцям приймати безконтактні оплати через смартфон на операційній системі Android, оснащений NFC‐чипом. За даними ПриватБанку, кількість користувачів «Терміналу» зросла до 52 тис., а кількість транзакцій становить 6,5 млн з початку року на загальну суму понад 2,7 млрд грн. За перший місяць додаток «Термінал» для iPhone скачали понад 20 тис. клієнтів.

Євген Заіграєв

Євген Заіграєв

член правління ПриватБанку з питань МСБ, який курує розвиток еквайрингу та інновацій для бізнесу

Додаток «Термінал» є дійсно проривною технологією, з якою підприємці змогли не відмовляти у прийомі безготівкової оплати з початку війни та блекаутів, а також отримати зручне інтегроване рішення, щоб виконати вимоги законодавства щодо обовʼязкового ведення розрахункових операцій. Визначною подією року для України став довгоочікуваний запуск «Терміналу» для iPhone наприкінці жовтня. Команда еквайрингу ПриватБанку та наші партнери з Visa – справжні герої. Зрештою, після Нідерландів та Британії ми третя країна в Європі й сьома у світі, де бізнес може приймати оплату картками без POS‐терміналів, маючи лише iPhone.

У відповідь на високий попит функціонал «Терміналу» було розширено: сьогодні це комплексне готове рішення для бізнесу, яке дає не лише можливість приймати платежі, а й фіксувати грошові операції за допомогою програмного PPO, створювати та фіскалізувати чеки, передавати інформацію до податкової. Із жовтня 2023 року застосунок і всі переваги безконтактних оплат доступні й підприємцям‐користувачам техніки Apple. Таке рішення пропонується на українському ринку вперше.

Віра Платонова

Віра Платонова

старша віцепрезидентка і директорка регіонального розвитку підрозділу компанії Visa в Україні, Грузії, країнах СНД та Південно‐Східної Європи

Visa Tap to Phone зарекомендувала себе як зручний інструмент прийому безготівкових платежів для малого та середнього бізнесу в усьому світі та в Україні зокрема. А завдяки новому застосунку «Термінал», який пропонує ПриватБанк, тепер і торговці‐власники iPhone забудуть, як це – перейматися за безпеку сейфу чи шукати дрібні купюри й монети, щоб дати решту. Ми пишаємося, що Україна вкотре підтвердила свій статус регіонального лідера у сфері цифрових платежів. Тож ми продовжуємо задовольняти потреби українських підприємців у простих і доступних платіжних рішеннях для ведення бізнесу.

Мобільним бізнесам – мобільні рішення

Про переваги рішення з власного досвіду знає Ольга Батюк – керівниця мережі магазинів TUFI SHOP, що працює в сфері професійного обладнання для салонів краси: «До встановлення додатка ми буквально втрачали тих клієнтів, які під час відключень світла не могли провести безготівкові оплати. Ця ситуація знайома багатьом продавцям».

Магазин вирішив спробувати «Термінал» для Android у роботі, і результати їм сподобалися: «Користуватися додатком дуже просто, багато клієнтів у захваті від такого нововведення, бо оплата телефон до телефону дуже ефектна. Просто прикладаються телефони місцями, де розташований чип NFC, або прикладається кредитна карта з чипом до телефона». Одному з найшвидших сервісів доставки їжі «LA П’ЄЦ» інформація про запровадження в Україні рішення для iPhone стала чітким сигналом для дій. Відтепер десятки курʼєрів, адміністраторів і продавців компанії можуть приймати оплату замовлень безготівкою ще швидше та простіше – без громіздких POS-терміналів, а сам процес оплати викликає приємне здивування та захоплення у клієнтів.

Термінал

Сервіс доставки їжі «LA П’ЄЦ» використовує застосунок «Термінал» з Tap to Pay від ПриватБанку в партнерстві з Visа

«Як приємно вразити клієнта – доставити піцу швидше, ніж обіцяли, та прийняти оплату магічним способом через iPhone, – говорить представник «LA П’ЄЦ» Анна Харчос. – Ми завжди намагаємося бути максимально сучасними та лояльними до клієнта, тому нові мобільні платіжні рішення дають нашим клієнтам ще більше можливостей для розрахунку, бо готівка потрохи виходить з ужитку, і ми все частіше розраховуємось картками за все».

Почати легко

Щоб скористатися функцією Tap to Pay на iPhone, достатньо завантажити застосунок «Термінал» від ПриватБанку, зареєструватися, і повноцінний функціонал звичайного POS‐терміналу вже у вас у руках. Встановлювати додаткове обладнання чи програми не потрібно: до застосунку вже інтегроване програмне РРО і підʼєднано фіскалізацію чеків.

Технологія Tap to Pay доступна і на ІОS, і на Android. Оплата відбувається миттєво за декілька простих кроків: продавець має вказати суму операції в застосунку, а покупець – прикласти свою картку з чипом для безконтактних оплат або гаджет, до якого підʼєднано Apple Pay чи інший цифровий гаманець, до верхньої частини iPhone продавця, над символом безконтактних платежів.

Значок поставленої «галочки» на екрані означатиме, що транзакцію успішно проведено. Тепер продавцеві залишиться тільки за потреби надіслати покупцеві чек через SMS або електронну пошту. Усі платіжні операції захищено найвищими стандартами безпеки Apple. Після обробки платежу компанія не зберігає дані кредитних карток на пристрої чи своїх серверах.

Термінал

Щоб скористатися функцією Tap to Pay на iPhone, достатньо завантажити застосунок «Термінал» від ПриватБанку

«За даними НБУ за третій квартал 2023 року, [1] 9 із 10 операцій із використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, були безконтактними. Це означає, що попит українських споживачів на безконтактні оплати надзвичайно високий, і торговці мають на нього відповідати. Для цього й створене нове рішення від ПриватБанку за підтримки Visa. Відтепер десятки тисяч українських підприємців, які володіють пристроями на базі iOS, матимуть доступ до безпечних цифрових транзакцій без необхідності орендувати фізичні POS‐термінали. Це важливий крок до цифровізації українських МСБ, що сприятиме підвищенню їхньої продуктивності та конкурентоспроможності», – коментує Олександр Стельмах, старший директор Visa з цифрових рішень в Україні, Грузії, країнах СНД і Південно‐Східної Європи.

Як змінилися показники Tap to Phone з грудня 2021 по вересень 2023-го

в 11 разів зросла кількість активних Tap to Phone терміналів

у 17 разів виросла кількість транзакцій

у 19 разів зріс обсяг платежів

на 17.5% більше склала доля оплат на ТТФ токенами у вересні 2023-го ніж у грудні 2021-го

у 3 рази зросла кількість категорій підприємств, які використовують Tap to Phone

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні